Ако Украйна не промени стратегията си, ще трябва да има сделка с Русия

Киев има голям проблем на бойното поле
29 май 2024 11:47, Нели Христова
177
Ако Украйна не промени стратегията си, ще трябва да има сделка с Русия
Снимка: БГНЕС

Украйна и нейните съюзници трябва да действат бързо, за да гарантират, че нейните войски разполагат с оръжия и обучение за борба с Русия. Или Киев може да бъде принуден да сключи сделка за прекратяване на войната, която устройва руския президент Владимир Путин, заявяват Международната кризисна група (ICG).

"Твърде дълго съюзниците се придържаха към магическото мислене за слабостта на Русия и способността на Украйна да принуди Кремъл да започне преговори с успех на бойното поле", каза Алиса де Карбонел, заместник-директор на програмата на ICG за Европа и Централна Азия, пред Newsweek.

Силите на Украйна изостават, тъй като руските войски напредват на изток, особено в района на Харков, където въоръжените сили на Киев се сблъскаха с недостиг на боеприпаси, които пакетът с помощ, приет от Конгреса на САЩ, се надява да подкрепи.

Тъй като Киев и Москва се надяват, че неговият противник ще предложи големи отстъпки в замяна на мир, Украйна трябва да набере достатъчно войски и да изчака поддръжниците си да й дадат оръжията, от които се нуждае, за да води дълга война, каза мозъчният тръст Crisis Group в публикувания си доклад вторник.

В доклада на ICG се казва, че 2023 г. "подчертава значителни слабости в играта, която Киев играе" и че западната подкрепа не може да бъде гарантирана, особено предвид политическата поляризация относно помощта в САЩ.

"Ако САЩ намалят помощта си, Европа ще трябва да запълни празнините", се казва в доклада, "въпреки че увеличава капацитета си за това, тя все още има доста голямо разстояние за изминаване".

Но обръщането на Киев към разчитане в по-голяма степен на Европа ще се нуждае от съюзници там, за да се преодолеят пречките във веригата за доставки на оръжия, както и да се харчат повече за обществени поръчки за отбрана, каза ICG.

Кризисната група също така описа как съюзниците на Киев ще трябва да "следват внимателно", за да увеличат постепенно военната помощ, както правят САЩ, "за да променят възприятията на Русия за заплахата, която помощта представлява за Москва".

Но също толкова важно е Украйна да коригира своята "счупена система за набиране и разполагане" и да мобилизира и обучава фронтови войски, което властите и военните на страната не са планирали правилно.

"Ако Украйна и нейните поддръжници не действат бързо, за да разрешат проблемите, Киев може да няма друг избор, освен да сключи сделка при условията на Русия." Дори ако подобна сделка сложи край на боевете в краткосрочен план, това би довело до "огромна цена не само за Украйна, но и за европейската сигурност".

"Ако Украйна и нейните поддръжници не могат както да се адаптират, така и да запазят решимостта си, Киев почти със сигурност ще продължи да губи животи и територии", каза той, "тогава в крайна сметка няма да има друг избор, освен да сключи някаква сделка".

ICG отбеляза, че "дипломацията" ще прекрати боевете и че Киев и неговите съюзници "трябва да продължат битката, докато Москва не се заинтересува от сделка, която не само слага край на стрелбата, но ограничава руския капацитет за бъдеща агресия".

През последните дни Путин даде знак, че ще обмисли мирни преговори, които признават настоящите линии на бойното поле, но ще продължи да се бие, ако Украйна и нейните съюзници не се съгласят, според Ройтерс, цитирайки неназовани източници, запознати с дискусиите.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обаче каза, че Путин просто се опитва да провали инициираната от Украйна мирна среща на върха в Швейцария следващия месец с "фалшиви сигнали" за неговата предполагаема готовност да спре войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не 'ще трябва", а ТРЯБВА. СПЕШНО.
74
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има и рима :Запада , заПАда!
73
2
 
10
 
! Отговори
дрън та пляс преди 1 месец
истината е 4е които плаща на музиката за него пеят,така 4е украиа прави квото и кажат,само 4е ве4е на командирите не им е ясно какво искат, понеже тяхната мисия си я изпалниха,те6ко на украин4етата
72
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До стига бе, нали другарю, понеже другаря Путин нареди да се изтеглят, те рашшките толкова бързаха да изпълнят заповедта на Путин, че си изоставиха техниката:))) а бившия Янукович дето се беше довлякъл в Беларус и даваше интервюта че е готов водиш ли да поеме власта в Киев изчезна отново в забвение, аре знаеме ви опорките
71
7
 
12
 
! Отговори
стига бе преди 1 месец
До Анонимен 83- драгре пак ли вземате Киев за 3 дня и нищите натовците:))) - Кажи кога и къде Путин е казал това? По-скоро западните аналитици предполагаха, че Киев ще падне за три дни. Но нахлуването не беше "пълномащабно" както всеки ден ни го набиват в главите. И да, руснаците стигнаха до Киев и спряха, защото започнаха преговори в Истанбул. В резултата на преговорите спряха и се изтеглиха. Но тук ни проглушиха ушите, че укрофашистите са отхвърлили руснаците.
70
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кравороби Киевската хунта върна ли Крим и нищите Русия :)))
69
3
 
21
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Най-добрата стратегия на Украина-да капитулира колкото може по бързо!
68
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
драгре пак ли вземате Киев за 3 дня и нищите натовците:)))
67
1
 
16
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
Никакви преговори, преди руснаците да влязат в Киев ! Путин каза за три години, а не както някои погрешно са разбрали за три дни ! Така урките ще ядат боя достатъчно време ! Няма да е само за три дни, както им се иска !
66
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Путин победи в Украйна, със запада е свършено. Не че някой ще ги напада, или ще умрат, ами просто вече няма да са място където се живее добре, ще станат като Африка и Латинска Америка, става дума за ЕС, САЩ пак ще са богати, но няма да са хегемон. А българите 35 години ручаха жабета и мизерстваха да ги приемат в клуба на богатите и да ги сложат на масата наравно със златния милиард, но стигнаха само до задния двор в пристройката за слугите.
65
3
 
7
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Споко, САЩ научиха искуственио да кара ефките, скоро идват ефките и искустенио с дип лърнинк и украинската армия минава в контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва, само да дойдат ефките и да изсъхне почвата, и Русия ще бъде разчленена на малки демократични държави които ще живеят по нашите цивилизовани правила и ще ни доставят евтини нефт, газ и всичко каквото ни е кеф ще си взимаме от там за стотинки и ще живеем като самодоволни и оядени западняци.
64
1
 
13
 
! Отговори
мдаа преди 1 месец
Яворов-2.В Лвовска област, в района на село Самбир, е нанесен удар с високоточно оръжие по база, където е разположен личен състав на противника.Потвърдените загуби сред персонала на противника възлизат на до 300 убити и ранени.Tъй като значителна част от вносните инструктори живеят в района на Лвов, възможно е някой елф в много близко бъдеще да падне от скала, докато се разхожда в Алпите, или да падне от хеликоптер в Невада, задавяйки се с кроасан.
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с шейсетте и един милиарда помощ и новите оръжия за Украйна? Върнаха ли вече Крим?
62
1
 
11
 
! Отговори
Този преди 1 месец
Няма статия за яворовският полигон, все още?! Що тъй? А като че ли снощи ,е било шумно там.... и за капак само наемнци, опс, инструктури, по-модерно е :) Цяла нощ, медицински и товарни самолети, към Германия, Полша и обратно. Злите езици говорят, основно инструктури от Бенелюкс, Чехия и Испания..... Таварните самолите, май повече са били...
61
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Девизът на копейката е "не искам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле". Това е вече генетично кодирано в природата им. Не могат да постигнат нищо сами без крадене и лъжи, затова - дай да унищожим всичко, поне да няма нещо, което ежедневно да ни напомня как сме се провалили като общество. Затова и през час - "западът та западът". Не мо'ат се запрат, както има един лаф.
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с НАТО 1 трилион военен бюджет, високи технологии 80% от световния БВП, 18 хиляди унищожителни икономически санкции + 40 милиона нацистка държава готови да умират и да се бият във война с Русия срещу изостанала нискотехнологична Нигерия със сняг, 1.5% от световния БВП, само 70 милиарда военен бюджет, икономика по-малка от Португалия където 80% от населението няма канализация и ползва външни тоалетни?
59
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Злото на света, Раша ще бъде победена и поделена между съюзниците, за да не представлява никога повече заплаха за никого.
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Центаджиите се гърчат, четейки това хахаха Добре дошли в реалността, пещерняци !
57
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аре, копейките детектнаха думата "копейка" и започнаха да бълват тъnотии в коментарите. И така им минава животът - в копи пейст на мокри сънища на робовладелците им.
56
9
 
3
 
! Отговори
? преди 1 месец
А в Русия имат ли вече яйца? Защото без яйца са за никъде. И ще се разпаднат до дни без яйца.