Ако Украйна не промени стратегията си, ще трябва да има сделка с Русия

Киев има голям проблем на бойното поле
29 май 2024 11:47, Нели Христова
177
Ако Украйна не промени стратегията си, ще трябва да има сделка с Русия
Снимка: БГНЕС

Украйна и нейните съюзници трябва да действат бързо, за да гарантират, че нейните войски разполагат с оръжия и обучение за борба с Русия. Или Киев може да бъде принуден да сключи сделка за прекратяване на войната, която устройва руския президент Владимир Путин, заявяват Международната кризисна група (ICG).

"Твърде дълго съюзниците се придържаха към магическото мислене за слабостта на Русия и способността на Украйна да принуди Кремъл да започне преговори с успех на бойното поле", каза Алиса де Карбонел, заместник-директор на програмата на ICG за Европа и Централна Азия, пред Newsweek.

Силите на Украйна изостават, тъй като руските войски напредват на изток, особено в района на Харков, където въоръжените сили на Киев се сблъскаха с недостиг на боеприпаси, които пакетът с помощ, приет от Конгреса на САЩ, се надява да подкрепи.

Тъй като Киев и Москва се надяват, че неговият противник ще предложи големи отстъпки в замяна на мир, Украйна трябва да набере достатъчно войски и да изчака поддръжниците си да й дадат оръжията, от които се нуждае, за да води дълга война, каза мозъчният тръст Crisis Group в публикувания си доклад вторник.

В доклада на ICG се казва, че 2023 г. "подчертава значителни слабости в играта, която Киев играе" и че западната подкрепа не може да бъде гарантирана, особено предвид политическата поляризация относно помощта в САЩ.

"Ако САЩ намалят помощта си, Европа ще трябва да запълни празнините", се казва в доклада, "въпреки че увеличава капацитета си за това, тя все още има доста голямо разстояние за изминаване".

Но обръщането на Киев към разчитане в по-голяма степен на Европа ще се нуждае от съюзници там, за да се преодолеят пречките във веригата за доставки на оръжия, както и да се харчат повече за обществени поръчки за отбрана, каза ICG.

Кризисната група също така описа как съюзниците на Киев ще трябва да "следват внимателно", за да увеличат постепенно военната помощ, както правят САЩ, "за да променят възприятията на Русия за заплахата, която помощта представлява за Москва".

Но също толкова важно е Украйна да коригира своята "счупена система за набиране и разполагане" и да мобилизира и обучава фронтови войски, което властите и военните на страната не са планирали правилно.

"Ако Украйна и нейните поддръжници не действат бързо, за да разрешат проблемите, Киев може да няма друг избор, освен да сключи сделка при условията на Русия." Дори ако подобна сделка сложи край на боевете в краткосрочен план, това би довело до "огромна цена не само за Украйна, но и за европейската сигурност".

"Ако Украйна и нейните поддръжници не могат както да се адаптират, така и да запазят решимостта си, Киев почти със сигурност ще продължи да губи животи и територии", каза той, "тогава в крайна сметка няма да има друг избор, освен да сключи някаква сделка".

ICG отбеляза, че "дипломацията" ще прекрати боевете и че Киев и неговите съюзници "трябва да продължат битката, докато Москва не се заинтересува от сделка, която не само слага край на стрелбата, но ограничава руския капацитет за бъдеща агресия".

През последните дни Путин даде знак, че ще обмисли мирни преговори, които признават настоящите линии на бойното поле, но ще продължи да се бие, ако Украйна и нейните съюзници не се съгласят, според Ройтерс, цитирайки неназовани източници, запознати с дискусиите.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обаче каза, че Путин просто се опитва да провали инициираната от Украйна мирна среща на върха в Швейцария следващия месец с "фалшиви сигнали" за неговата предполагаема готовност да спре войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
17
 
! Отговори
Украйна преди 1 месец
загуби войната ........................кога ще го разберете???Или схващате бавно.................като албански реотани???
114
1
 
15
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
Времето на Украйна ИЗТЕЧЕ !! Нито НАТО,нито САЩ или ЕС са способни да променят трагичния край на Украйна и ако Зеленски не е разбрал,цяла Украйна отива на кино!! !!!
113
0
 
15
 
! Отговори
Бирата преди 1 месец
И как и с какво ще я промени?Далекобойни оръжия няма кой да им даде,защото въпреки забраните си стрелят на руска територия.Путин както го казва да си видят размера и гъстотата на населението не му дреме,че били е НАТО ударят ли Москва примерно.И какво Западът ще започне трета световна ли?Как ли пък да не рискува 500 града и я унищожи десет руски я не.Военни заводи под планини устойчиви и на ядрен удар.Западът няма даде оръжия с обсег над 500 км на тези,забравете.
112
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО щяли да разбият РФ, авиация и т. н. Така се побеждава ядрена сила като Русия. Преди да пишете, мислете. Защото Путин не блъфира. Има да хвърчат Сармати и Посейдони... Столтенберг най - накрая ще види десетте слънца.
111
0
 
8
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 1 месец
А бе Сатър Белгород на колко км е от границата и с какви боеприпаси го обстрелватили тя просто Русия е тръгнала да прави санатитарна зона без причини?Нямали били разрешение,но стрелят и затова Западът не им дава по-далекобойни,че ще полази и към него.Да вземе този флот изчезнал днес,друг утре.Едно атомно торпедо може да прати на дъното цял флот.
110
1
 
13
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 месец
Тези са много добре и дълго са стояли на слънце - "трябва да продължат битката,докато Москва не се заинтерисува не само слага край на стрелбта,но ограничава руския капацитет за бъдеща агресия".С една дума Украйна и Западът да диктуват мира като на победена страна!Я да си гледат фронта по-добре,че като чета пренасочили всички резерви към Харков.Ми те руснаците това и чакат и в един момент ще тръгнат напред навсякъде,а Харков ще го оставят в тила си както зрял плод пада.
109
9
 
3
 
! Отговори
ПЕТКО САТЪРА преди 1 месец
Майк Тайсън мога да го спукам от бой! И Тайсън Фюри шъ го спукам от бой! Само че ще играем по мойте правила! Аз ще ги налагам с тукати, но те ще имат право само да се защитават, без да ме удрят в главата и тялото! Много съм як и безаналогов!
108
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 117 - да те допълня - всяко предно предложение на Путин е по-добро от последващите ;)
107
1
 
8
 
! Отговори
големият пръч преди 1 месец
Предстои филм мечка в магазин и всичко,което и е непознато,а то е всичко ще бъде съборено и стъпкано.
106
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сделка? Украина (запада) нямат полезен ход. Цар Путин диктува условията, те само могат да подпишат. Вече на никой не му дреме за У. Преди дни в центъра на Лисабон има няма 20ина урки вяха знамена, но никой не им обръщаше внимание. Подминават, заобикалят без да ги погледнат.
105
1
 
10
 
! Отговори
Бирата преди 1 месец
Да раздадат на НАТО вуду кукли с лика на Русия и да дупчат,да дупчат па,ако не се получи да играят танц край огъня с копия и диво изражение,което да уплаши Путин.
104
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сделка можеше да има 2022 в Истанбул. Сега ще има капитулация. И колкото повече се бави тя, толкова по-сериозна ще е за Украйна...
103
15
 
1
 
! Отговори
ДО 112 преди 1 месец
Не се изагай !Тази война е повторение на втората св от две изостанали военно държави който се маат със дърти и оръдейни залпове дронове а руснаците и дронове нямаха та отначало им объркаха всички тактики ! Ако натовската авиация тръгне руската армия цялата ще се предаде за няколко дена ,не напред и във окопа няма да седят знаеш ли колко бази натовски има около Русия -- Че ще бъде смачкана ще бъде но все във един момент ще натиснат копчето и това е момента на истината дали ще могат да ги спрът
102
2
 
4
 
! Отговори
Бирата преди 1 месец
НАТО трябва да се събере в кръг с хванати ръце и да повтаря след Зеленски :"Путин отстъпи!Слава на Зевс!Путин назад!Слава на Марс!Отстъпи демон зъл!Слава на Атина!" А няма ли одеала за краката питат половината?И сега отново "Путин отстъпи!Слава. на Зевс!".........
101
2
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Знаете ли какво правят НАТО и САЩ днес? Учат се. Както ние навремето гледахме англичаните как играят фитбол и се учихме. Проблемът е, че наученото днес, не е валидно след месец на фронта. Затова НАТО ги е страх да воюват, а им се иска. Надяват се да стане чудо, да притиснат Китай, Иран, Бразилия...както притис аха Аржентина. Но...в момента НАТО го е страх да воюва, защото не може да насмогне нито на тактиката, нито на технологичния напредък в оръжейната сфера.
100
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Можеше да сключат мир и да го спазват още 2014-та. Можеше да не се репчат 7-8 години после. И накрая - можеше да сключат мир на 3-тия ден, като видяха, че ще ядат какалашката. Сега са мега зле. И ако си мислят, че някой смята да им помага да се възстановяват - объркали са се. Русия копейка няма да им даде, а всеки евроцен ще им излезе като бяла течност през носа. Странен, но мноо *** народ са това укрите.
99
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уточнение. Въпроса за контранастъплението е сорросоидна провокация.
98
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 месец
Нали УЖ има война при укрите. Защо се движат автобусите от Варна за Харков,, Днипро, Кривой Рог, Миколаев, Одеса, странна работа.
97
2
 
13
 
! Отговори
стига бе преди 1 месец
Каква сделка, какви пет лева?! Бой до пълната и безусловна капитулация на укрофашистката хунта! ТОЧКА!
96
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нищо по гадно от безсилния бяс.И натовските световни терористи го доказват в този момент.Невиждан кашмер за НАТО в Украйна.Стотици милиарди,да не казвам трилион долара за Майдани,оръжия,военна инфраструктура и накрая ядец.Руската мечка ги разкова.Сега или капитулация и голям срам,или терминиране.Лошото е,че ние пак сме от оная страна,как и беше името.