Нов етап във войната в Украйна, инициативата е при руснаците

Войната в момента е повече позиционна
Обновена: 2 апр 2024 11:49 | 2 апр 2024 11:49, Инна Ангелова
192

Руският президент Владимир Путин подписа указ за пролетна наборна военна служба, като се очаква да бъдат мобилизирани 150 хиляди души. Заявките на Кремъл са създаването на две нови армии. Времето е важен фактор във всяка война. Русия иска да получи допълнително предимство, за да разшири инициативата си, заяви пред Bulgaria ON AIR журналистът проф. Валерий Тодоров

Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на отбраната поясни, че тук не става въпрос за извънредна мобилизация.

"В Русия все още има задължителна военна служба за младежите и се свикват два пъти в годината - есенен и пролетен набор. Това е пролетният набор, който се свиква на редовна военна служба, независимо дали Русия води или не води война в момента. Това са наборните войници, каквито и в България имаше до 2007 година. Става въпрос за рутинна операция и във връзка с това властите казват, че няма да изпращат тези младежи, които се предполага, че са необучени, на фронта, макар че в предишни месеци имаше случаи, когато наборни войници попадаха на фронтовата линия. Руското командване казваше, че това е станало по погрешка", разясни Димитров.

Не се изключва в бъдеще тези наборни войници да бъдат мобилизирани, тъй като военните усилия на Русия продължават. По думите на двамата анализатори войната в Украйна навлиза в нов етап, поради спирането на военната помощ от САЩ към украинската армия.

"Инициативата мина в ръцете на руснаците и съответно те през последните 5-6 месеца настъпват, макар че печелят съвсем незначителна територия. За тези последни 6 месеца, от октомври досега, са завладели около 500 кв. км нова територия, което е нищо", посочи Димитров.

"Войната в момента е повече позиционна, но винаги, когато има фронт, когато се овладява територия, е необходима жива сила за поддръжка и задържане на тази територия. Въпросът за живата сила стои. Тази война отдавна се превърна в хибридна, тъй като засяга всички сфери - икономика, политика, хуманитарна сфера, енергетика", подчерта проф. Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно че руската армия е най-добрата сухопътна армия! Ама тя стана и най-голямата под вода!
107
1
 
15
 
! Отговори
Бори преди 1 месец
Нов етап,да така е родни ***!Търсят се нови чипове,интеграли и родни абдали в България! Баба Пена,с козата и тя разбра,че следва ...края на войната!
106
5
 
0
 
! Отговори
Молния! преди 1 месец
Нижнекамский НПЗ - бавовна! Друзя стягайте тачанките!
105
20
 
8
 
! Отговори
Гойда! преди 1 месец
Мда, бяха много инициативни оня ден на авдеевското направление - тръгнаха в масова атака с 36 танка и 8 БМПта и бяха попарени от ВСУ, тези които успяха да се измъкнат, избягаха като бити елгебетета. Зет блогърите си скубят косите.
104
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма ли да поканят и някой библиотекар или фармацевт, че да обяснят нещо за войната?
103
19
 
7
 
! Отговори
Александрина преди 1 месец
С имам един въпрос къде отиде първоначалната 300 000 армия и после още 200 000 от предната мобилизация, че Путин ще мобилизира още 150 000 ? Къде отидоха половин милион opku?
102
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз професор като го гледам, сигурно в 5 войни се е бил!?!
101
17
 
10
 
! Отговори
Крундел преди 1 месец
вихри се мощна виртуална дедовщина в ростр0лбригадата... само кадировците липсват, търсят козички...жалка и смешна картина - "вторите в света" две години се бият с бедна и скъсана украйна, бяха завладяли почти 30%, сега владеят около 18%(като се "прегрупираха" на по-благоприятни позиции), за половин година са "освободили" около 500кв.км... ростр0лбригадата почна с дедовщината...побеждавали рииш ли, като вчера как "победиха" край тоненке, примерно...
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е- свободата е робство, невежеството е сила, войната е мир.....Джордж Оруел
99
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западната демоНкрация реално е свобода на Злото - колкото по- мощно и злобно е то - повече успява! Обикновените хора са смачкани, употребени, сдъвкани и изплюти за пари, коита печели някой друг на техен гръб. Защо да ми харесва това?!?
98
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно нищо не различавам, защото доста голямо въображение трябва да има човек , че в Разия да види нещо добро!
97
1
 
16
 
! Отговори
иванова преди 1 месец
и кое му е новото?
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо канят хора, които говорят елементарни неща? Защо не казаха как Макрон се правеше на боксьор?
95
11
 
24
 
! Отговори
Психолог преди 1 месец
Не Русия е Злото, а Сащ! Научете се да различавате!
94
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как Русия ще загуби война? Хора има, а и там никой не го интересува дали са убити 200-300 хиляди или 20 милиона! За властта, колкото повече-толкова по добре, защото да не вземат да ти правят проблеми!
93
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро ще има и намеса на Природата, което ще рече - Бог. "Никой не може да спре Русия." ВАНГА. Независимо дали ни/ ви харесва или не! Западната демоНкрация приключи, слава на Бог!
92
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Реално, този дето нагласи майдана мрази неистово не само руснаците, ами и украинците...
91
10
 
21
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Укрите какво си мислеха, че все така яваш-яваш ще я кара Русия ли.Не случайно руснаците наричаха конфликта Специална военна операция, а не война.ОБАЧЕ, преди няколко дни говорителят на Путин, Дмитрий Песков каза, че вече няма СВО, вече е ВОЙНА. А по време на война се действа точно така - изваждат се от строя жизненоважни за врага обекти.Две години руснаците дундуркаха укрите със Специална военна операция,чакаха да им дойде акъла в главата,но не би.А сега - получай,фашист,гранату.
90
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
89
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
80% от руснаците нямат канализация и ползват външни тоалетни. Извън Москва е трагедия, страшна мизерия. Руснаците не са виждали друг живот, и затова 80% гласуват само за Путин.