Нов етап във войната в Украйна, инициативата е при руснаците

Войната в момента е повече позиционна
Обновена: 2 апр 2024 11:49 | 2 апр 2024 11:49, Инна Ангелова
192

Руският президент Владимир Путин подписа указ за пролетна наборна военна служба, като се очаква да бъдат мобилизирани 150 хиляди души. Заявките на Кремъл са създаването на две нови армии. Времето е важен фактор във всяка война. Русия иска да получи допълнително предимство, за да разшири инициативата си, заяви пред Bulgaria ON AIR журналистът проф. Валерий Тодоров

Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на отбраната поясни, че тук не става въпрос за извънредна мобилизация.

"В Русия все още има задължителна военна служба за младежите и се свикват два пъти в годината - есенен и пролетен набор. Това е пролетният набор, който се свиква на редовна военна служба, независимо дали Русия води или не води война в момента. Това са наборните войници, каквито и в България имаше до 2007 година. Става въпрос за рутинна операция и във връзка с това властите казват, че няма да изпращат тези младежи, които се предполага, че са необучени, на фронта, макар че в предишни месеци имаше случаи, когато наборни войници попадаха на фронтовата линия. Руското командване казваше, че това е станало по погрешка", разясни Димитров.

Не се изключва в бъдеще тези наборни войници да бъдат мобилизирани, тъй като военните усилия на Русия продължават. По думите на двамата анализатори войната в Украйна навлиза в нов етап, поради спирането на военната помощ от САЩ към украинската армия.

"Инициативата мина в ръцете на руснаците и съответно те през последните 5-6 месеца настъпват, макар че печелят съвсем незначителна територия. За тези последни 6 месеца, от октомври досега, са завладели около 500 кв. км нова територия, което е нищо", посочи Димитров.

"Войната в момента е повече позиционна, но винаги, когато има фронт, когато се овладява територия, е необходима жива сила за поддръжка и задържане на тази територия. Въпросът за живата сила стои. Тази война отдавна се превърна в хибридна, тъй като засяга всички сфери - икономика, политика, хуманитарна сфера, енергетика", подчерта проф. Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До Еднакъв аршинКога нападнаха Кувейт? става въпрос за WMD дето уж имало данни че има в Ирак, дето така и не ги намериха
127
10
 
10
 
! Отговори
До Еднакъв аршин преди 1 месец
А когато Ирак нападна безпричинно Кувейт, какво трябваше да се случи? Освен това САЩ не са завземали теротории на Ирак, а само скълцаха топките на Садамчо.
126
5
 
13
 
! Отговори
Хахахах! Последните преди 1 месец
3 минути бяха просто шедьовър на мисълта! :D Честно ли са неизчерпаеми ресурсите на запада? Ами като са неизчерпаеми ресурсите му, защо е плъзнал из латинска Америка, Африка и Азия да ламти за още? Иначе по новината - голяма новина няма що. Пролетния набор отива в казарма. Страшна работа!
125
9
 
21
 
! Отговори
Еднакъв аршин преди 1 месец
Аз само да попитам, когато САЩ нападнаха безпричинно Ирак, някой премахна ли всички спортни федерации на САЩ от световната сцена?
124
16
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 133 преди 1 месец
Ха-ха-ха путев щади цивилните викаш. Сигурно затова направи 300 хил свои цивилни на военни, и ги прати за пушечно месо. И след като вече са военни, а не цивилни, няма проблем да бъдат могилизирани. Ей туй ватняците сте големи смешковци, ако някой ви препикае, ще кажете че ви е навалял топъл летен дъждец.
123
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българина нарича "братушки" разни изнасилвачи, убийци и мародери. А истинските фашисти са в кремъл. Нещо много са ви скпани роднините.
122
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е за последният етап - Владимир Александрович да го увесят да се суши на Майдана, а украинците да започнат да си възстановяват държавата.
121
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мачкай Вова!
120
0
 
12
 
! Отговори
Мандо преди 1 месец
Добро утро журналистутки сега ли го разбрахте това ? Или сега ви заповядаха да го пишете знаете ли че си изкарвате хляба с най-гнусната професия след депУтатите ампутирани от съвест хахахахай
119
3
 
19
 
! Отговори
Трол западен платен преди 1 месец
Въпроса е... Не на 0крайна да е добре, не на нас и на Европа да е добре, а на Русия да е зле за да,е добре на ФАЩ!!!
118
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че кога инициативата не е била в ръцете на руснаците? Просто щадят цивилните, а вие го приемате за слабост. Широкоразрекламирания контранаступ и терористичните актове за украинска инициатива ли ги имате?
117
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че тя инициативата си беше в руснаците и по време на "онтранастъплението" (отрицателното контранастъпление, каквото и да означава тоя новоизобретен термин)А ако "позиционна война" означава руснаците да превземат и зачистват територия, то вече две години войната си е все позиционна, само коростите на позиционирането са се променяли.
116
5
 
27
 
! Отговори
Батко Зеленския преди 1 месец
Тук някои *** пишат колко милиарда бил военния бюджет на Русия,колко БВП,сравняват с Нато и ЕС и трилионите им.Ами то и ракетите на Русия бяха свършили ама друг път,и няма и да свършат.А тоя голям бюджет на натовци са само за високи заплати на многобройната им администрация и ако остане малко и за оръжие.Тъй,че...
115
19
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 128 преди 1 месец
А ти знаеш ли какво ги чака голяма част от тези наборници? Со кротце, со благо, со со малко кютек, со малко психо атак и со малко cикиш, офицерите ще ги прилъжат или пинудят да подпишат контракт, след което получават билет за фронта, в повечето случаи еднопосочен.Не случайно единоросите на nyткин промениха закона наборника да може да сключва контракт от ден 1 на службата. Много мамашки ше си чакат белата лада от синчето, понеже такава им е народопсихологията-щом има денги, *** йната му на ***.
114
7
 
15
 
! Отговори
Антилибepacт преди 1 месец
Д-р Костадинов - премиер!
113
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Александрина - "че Путин ще мобилизира още 150 000 ? " ..журналистът проф. Валерий Тодоров явно не прави разлика м/у наборна военна служба и мобилизация по време на война :))))) Та тия 150 000 са наборници ,не са мобилизирани ..
112
18
 
11
 
! Отговори
Все по плану преди 1 месец
Друзя, гледахте ли клипчето в телеграм с двама бандеровци, как дебнеха един танк с джавелин? Като го изтрескаха, изпаднаха в див възторг. Що така вместо да дават цветя на асвабадителите, ги правят на барбекю?
111
14
 
7
 
! Отговори
Валя преди 1 месец
Но пък се разбра причината за смъртта сред руските военни - химарс
110
2
 
12
 
! Отговори
До 124 преди 1 месец
Е то е ясно, умряли са от мъка че не могат да отидат в Русия!
109
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така и не се разбра причината за повишената смъртност сред полските военни. Млади, здрави хора, а напоследък взеха да умиргат като мухи.