Нов етап във войната в Украйна, инициативата е при руснаците

Войната в момента е повече позиционна
Обновена: 2 апр 2024 11:49 | 2 апр 2024 11:49, Инна Ангелова
192

Руският президент Владимир Путин подписа указ за пролетна наборна военна служба, като се очаква да бъдат мобилизирани 150 хиляди души. Заявките на Кремъл са създаването на две нови армии. Времето е важен фактор във всяка война. Русия иска да получи допълнително предимство, за да разшири инициативата си, заяви пред Bulgaria ON AIR журналистът проф. Валерий Тодоров

Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на отбраната поясни, че тук не става въпрос за извънредна мобилизация.

"В Русия все още има задължителна военна служба за младежите и се свикват два пъти в годината - есенен и пролетен набор. Това е пролетният набор, който се свиква на редовна военна служба, независимо дали Русия води или не води война в момента. Това са наборните войници, каквито и в България имаше до 2007 година. Става въпрос за рутинна операция и във връзка с това властите казват, че няма да изпращат тези младежи, които се предполага, че са необучени, на фронта, макар че в предишни месеци имаше случаи, когато наборни войници попадаха на фронтовата линия. Руското командване казваше, че това е станало по погрешка", разясни Димитров.

Не се изключва в бъдеще тези наборни войници да бъдат мобилизирани, тъй като военните усилия на Русия продължават. По думите на двамата анализатори войната в Украйна навлиза в нов етап, поради спирането на военната помощ от САЩ към украинската армия.

"Инициативата мина в ръцете на руснаците и съответно те през последните 5-6 месеца настъпват, макар че печелят съвсем незначителна територия. За тези последни 6 месеца, от октомври досега, са завладели около 500 кв. км нова територия, което е нищо", посочи Димитров.

"Войната в момента е повече позиционна, но винаги, когато има фронт, когато се овладява територия, е необходима жива сила за поддръжка и задържане на тази територия. Въпросът за живата сила стои. Тази война отдавна се превърна в хибридна, тъй като засяга всички сфери - икономика, политика, хуманитарна сфера, енергетика", подчерта проф. Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде ги намирате такива бе!? Руснаците обърнали хода на войвата, верно ли!?
87
14
 
7
 
! Отговори
Камелия преди 1 месец
Какво мислите за мъжете с по-слаб тестостерон като Владимир Путин?
86
16
 
11
 
! Отговори
Сълза и смях преди 1 месец
Ех Вова,Вова..що ти требва да си го намааш така сам с тая Украйна...човек сам що си направи,никой друг не може
85
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление Украйна не може да победи, а и някои ,,приятели"толкова много им ,,помагат", чак се скъсват! Хепиенда е за филмите, в живота обикновено Злото побеждава!
84
6
 
19
 
! Отговори
Ха преди 1 месец
Руските войски са в покрайнините на Часов Яр.
83
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И к'во му е новото!? Русия настъпва, укрите бягат, и така е от самото начало. До сега ги гътаха полека, но след Крокус нещата ще стават все по-сериозни.
82
23
 
11
 
! Отговори
Сълза и смях преди 1 месец
Още една годешнина като дойде от началото на войната и убитите руснаци са вече 400 000,Путинчо не знам какво ще подсмърча по Руската Тв...
81
5
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Русия е заловила 27 икони от Украйна в който е било скрито взривно вещество.
80
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна така или иначе ще победи руските агресори!
79
8
 
18
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Руснаците първо ще опухат поляци, колкото са останали в Укрия, после французи, хамъри и ингилизи, колкото прати "Европа" и накрая украинци, колкото са останали и не са се предали. След това Путин ще помисли какво да прави нататък с нещото, наречено ЕС.
78
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запада накара насила Русия да нападне Украйна, Русия до последно се дърпаше, молеше се със сълзи да не ги карат, обаче ония се наложиха и в крайна сметка ги накараха да ги нападнат без да искат, кръв им капе от сърцето още!
77
2
 
7
 
! Отговори
Вие преди 1 месец
Добро утро малко късно се събудихте....
76
6
 
17
 
! Отговори
КРАТЕР В ЗЕМЯТА преди 1 месец
Стига Кремъл да реши още утре цялата територия 404 щеше да се превърне в един кратер в земята. Но защо им е да унищожават своята собстяена територия и своя народ.
75
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каквото и да правят руснаците, накрая ще го отнесат, дори и да превземат Киев. Дали след година, дали след 5 или повече, това е предизвестено, защото нямат истинска кауза, а само злобни човеконенавистни емоции. Една война, започната от глупави амбиции, няма как да бъде удържана. Очакват ги икономически колапс, гражданска война и репарации.
74
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все повече граждани на ЕС.Открито показват подкрепата си Към Русия!! Какво друго да си мислим вече??-:) Освен същото!
73
6
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
До Фют:"До Мечока ИванИ Варна е Русия, нали"____Уви,да. А Пловдив е Турция.Слава Севрюков е казала, че българите ще скочат когато Турция посегне да вземе Южна България. Ама на мен ми изглежда,че няма да има кой да скочи.Турския външен министър казва, ние ще си върнем България, но този път ще я купим.Руснаците вече изкупиха северното Черноморие
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ко стана с Крим и украинските знаемена??
71
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия не иска да унищожи цялата Украйна. Ако искаше щеше да го направи още 2022 г. Това е грешка на Путин, защото остатъка от Украйна ще вкара нато войници и бази и ще стане война на Русия с НАТО.
70
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Факт че Русия можеше да изведе от строя енергийната система на Украйна още зимата на 22-ра - когато я докара до критично състояние, но в последния момент спря... Сега също забелязвам че след ударите от 22-ри и 26-ти март могат да направят същото , но отново се спират... Защо не бият по инфраструктурата на АЕЦ-ите? При все че Украйна се опитва да провежда такива атаки в Русия?
69
5
 
29
 
! Отговори
хммм преди 1 месец
Вече не мога да се спра и се смея с пълен глас. Започнаха да се отварят очите и на най-заблудените които им трябваха 2 години за да осъзнаят че Русия през цялото време само се опитваше да не повреди Украйна по сериозно и само си играеше с тях. Тука някои говориха за изравнени сили и даже настъпване към Москва, не мога да повярвам че има такива балами на тоя свят. Дори не осъзнават че ако руснаците са искали имат сериозни оръжия с които за 2 месеца нямаше да има права сграда в Украйна, ама офце.