Нов етап във войната в Украйна, инициативата е при руснаците

Войната в момента е повече позиционна
Обновена: 2 апр 2024 11:49 | 2 апр 2024 11:49, Инна Ангелова
192

Руският президент Владимир Путин подписа указ за пролетна наборна военна служба, като се очаква да бъдат мобилизирани 150 хиляди души. Заявките на Кремъл са създаването на две нови армии. Времето е важен фактор във всяка война. Русия иска да получи допълнително предимство, за да разшири инициативата си, заяви пред Bulgaria ON AIR журналистът проф. Валерий Тодоров

Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на отбраната поясни, че тук не става въпрос за извънредна мобилизация.

"В Русия все още има задължителна военна служба за младежите и се свикват два пъти в годината - есенен и пролетен набор. Това е пролетният набор, който се свиква на редовна военна служба, независимо дали Русия води или не води война в момента. Това са наборните войници, каквито и в България имаше до 2007 година. Става въпрос за рутинна операция и във връзка с това властите казват, че няма да изпращат тези младежи, които се предполага, че са необучени, на фронта, макар че в предишни месеци имаше случаи, когато наборни войници попадаха на фронтовата линия. Руското командване казваше, че това е станало по погрешка", разясни Димитров.

Не се изключва в бъдеще тези наборни войници да бъдат мобилизирани, тъй като военните усилия на Русия продължават. По думите на двамата анализатори войната в Украйна навлиза в нов етап, поради спирането на военната помощ от САЩ към украинската армия.

"Инициативата мина в ръцете на руснаците и съответно те през последните 5-6 месеца настъпват, макар че печелят съвсем незначителна територия. За тези последни 6 месеца, от октомври досега, са завладели около 500 кв. км нова територия, което е нищо", посочи Димитров.

"Войната в момента е повече позиционна, но винаги, когато има фронт, когато се овладява територия, е необходима жива сила за поддръжка и задържане на тази територия. Въпросът за живата сила стои. Тази война отдавна се превърна в хибридна, тъй като засяга всички сфери - икономика, политика, хуманитарна сфера, енергетика", подчерта проф. Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
11
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
Голема инициатива ,бе... НАПРЕДВАТ по 100-м/мес......ха,ха,хааааааа...все повече етнически руснаци от републиките от РФ , идват в Украйна--палят фабриките и бензиностанциите и бягат!
147
16
 
10
 
! Отговори
Путин е най-великият преди 1 месец
Терорист и убиец, търсен жив или умрял от Международния криминален съд за отвличане на хиляди деца. Сега продължава с изтрепва ето на своите в една безсмислена завоевателна война.
146
13
 
11
 
! Отговори
РусоФашистите преди 1 месец
са свикнали да живеят в мизерия и войни и също да хвалят своя пореден цар, който ги използва за пушечно месо.
145
14
 
9
 
! Отговори
Докато преди 1 месец
Не изтрепе младите руснаци, Жужакот няма да миряса
144
7
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 160 преди 1 месец
Хе-хе , абе тавариш а сега защо нагънаха всички таджики в цяла русия? Всчики таджики ли са терористи и само таджики ли могат да бъдат терористи? Айде у лево с твойто акбар, отивай да усвояваш ибркчийския занаят.
143
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най ми хареса това. ВКС на РФ освобождават поредното населено място от бандеровците, влизат в мазето където са натикани местни, служещи за жив щит. Войниците - мюсулмани, викат "Аллах Уакбар", а местните отговарят - "Наши пришли". А жалката киевско/вашингтонска/лондонска/брюкселска пропаганда ни обяснява, че в РФ имат проблем с мюсулманите. А миналата година предаваха Рамазана в Татарстан по националната им телевизия. Всички религии си обичат държавата. И фанатици няма :) :) :)
142
9
 
6
 
! Отговори
До Истината преди 1 месец
това, което сам си причиниш, друг не може, така че каквото са си направили русофашистите, това ще получат! нито фащ, нито фас ме интересуват
141
7
 
13
 
! Отговори
ceci_ преди 1 месец
Виж ти колко интересно, значи за последните 5-6 месеца Русия е взела незначителни територии (някои от които са укреп-райони направени от 2014-та година ) Я да каже автора какво е успяла да превземе Украйна по време на мега настъплението от миналата година!
140
8
 
16
 
! Отговори
И пак преди 1 месец
да пприпомня за N-ти път - няма марсианци няма американци, индианци и пр. РУСНАЦИТЕ ВИНАГИ СИ ВЗЕМАТ СВОЕТО! Ха, лек ви ден!
139
7
 
15
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Въпроса е... Не на 0крайна да е добре, не на нас и на Европа да е добре, а на Русия да е зле.... за да е добре на ФАЩ!!!
138
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
инициативата си е от само начало в ръцете на руснаците, нали те инициираха тая война, за да заграбят чужда земя
137
9
 
12
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Ама нали щяха да превземат Крим и после Москва? Така казваха свободните медии последните 18 месеца.
136
9
 
8
 
! Отговори
До Баща на наборник преди 1 месец
Народопсихологията на русняка е по-елементарна и практична - ако му могилизират наборника, няма проблем, стига да дадат денги за нова бела лада. По едно време беше нашумял случай за едни дето се оплакваха, че пратили срочника им на танк да постреля в цел по украйна, обаче от руска територия. След като укрите го укондрапупили с дрон, се жалваха че няма да получи обезщетението за есвеото, а само застраховката за срочник, която е доста по-ниска.
135
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Действайте укрокопейки.Нека плюенето започне Сега !!!
134
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"ЗАБРАВЕТЕ МОКРИТЕ СЪНИЩА ЗА ОТКАЗ НА САЩ ОТ АНГАЖИМЕНТ КЪМ УКРАЙНА" Ама ти сериозно ли си мислиш, че САЩ има "ангажимент" към Украйна? Ти си по-зле от копейките, на които се караш.
133
4
 
7
 
! Отговори
Баща на наборник преди 1 месец
Надявате се да дойде Путинден и "Вся власт советов" и да тържествувате над успелите в живота. Пак ще сте в киреча да ви светна. Успелите са все едни и същи.
132
6
 
3
 
! Отговори
НАТО преди 1 месец
ЗАБРАВЕТЕ МОКРИТЕ СЪНИЩА ЗА ОТКАЗ НА САЩ ОТ АНГАЖИМЕНТ КЪМ УКРАЙНА.НЯМА КАК ДА СТАНЕ.ЧЕРНО МОРЕ Е ЗОНА ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС ЗА САЩ И НАТО.ЧЕРНО МОРЕ СЛЕД ЗАНУЛЯВАНЕТО НА РУСКИЯ ЧФ Е НАТОВСКО ЕЗЕРО.ДОРИ ТРЪМП ДА Е БЛЕНУВАНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ,НЯМА КОЙ ДА МУ ПОЗВОЛИ ДА СЕ ЗАИГРАВА СЪС СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА САЩ.ЗАЩОТО МОГАТ И НЕГО ДА ЗАНУЛЯТ
131
5
 
8
 
! Отговори
Баща на наборник преди 1 месец
Рашкофилите ако *** дето го възхвалявате вкара единственото ви синче в армията и я се върне я не как ще сте. Пак ли ще скимтите срещу колективния запад. Не мога да вдяна как точно ви вреди запада. Акциз на домашната ракия не са ви сложили, мачове бол има, хазарт всякакви видове. Какво ви пречи да продължавате да пропадате не виждам.
130
9
 
8
 
! Отговори
.|. преди 1 месец
Абсолютни неможаци сте извикали в студиото да говорят глупости! Руската армия вече стигна Киев и зелята скоро не будет!
129
12
 
11
 
! Отговори
банана преди 1 месец
Руснаците пръскат цвайтера на оркаинцити от 2 години, тея сега се сетили че инициативата била при тях. Хахаха!