Нов етап във войната в Украйна, инициативата е при руснаците

Войната в момента е повече позиционна
Обновена: 2 апр 2024 11:49 | 2 апр 2024 11:49, Инна Ангелова
192

Руският президент Владимир Путин подписа указ за пролетна наборна военна служба, като се очаква да бъдат мобилизирани 150 хиляди души. Заявките на Кремъл са създаването на две нови армии. Времето е важен фактор във всяка война. Русия иска да получи допълнително предимство, за да разшири инициативата си, заяви пред Bulgaria ON AIR журналистът проф. Валерий Тодоров

Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на отбраната поясни, че тук не става въпрос за извънредна мобилизация.

"В Русия все още има задължителна военна служба за младежите и се свикват два пъти в годината - есенен и пролетен набор. Това е пролетният набор, който се свиква на редовна военна служба, независимо дали Русия води или не води война в момента. Това са наборните войници, каквито и в България имаше до 2007 година. Става въпрос за рутинна операция и във връзка с това властите казват, че няма да изпращат тези младежи, които се предполага, че са необучени, на фронта, макар че в предишни месеци имаше случаи, когато наборни войници попадаха на фронтовата линия. Руското командване казваше, че това е станало по погрешка", разясни Димитров.

Не се изключва в бъдеще тези наборни войници да бъдат мобилизирани, тъй като военните усилия на Русия продължават. По думите на двамата анализатори войната в Украйна навлиза в нов етап, поради спирането на военната помощ от САЩ към украинската армия.

"Инициативата мина в ръцете на руснаците и съответно те през последните 5-6 месеца настъпват, макар че печелят съвсем незначителна територия. За тези последни 6 месеца, от октомври досега, са завладели около 500 кв. км нова територия, което е нищо", посочи Димитров.

"Войната в момента е повече позиционна, но винаги, когато има фронт, когато се овладява територия, е необходима жива сила за поддръжка и задържане на тази територия. Въпросът за живата сила стои. Тази война отдавна се превърна в хибридна, тъй като засяга всички сфери - икономика, политика, хуманитарна сфера, енергетика", подчерта проф. Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от Русия
След атентата в Москва, ИДИЛ може и да гледа към Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
1
 
! Отговори
ссс преди 3 седмици
До до 171 Е И ДЕЦА ЛИ ИМА ТУКА , ЧЕ ГЛЕДАТ ТОЛКОВА АНИМАЦИОННА ПРОПАГАНДА А НУ ЗАЕЦ ПАГАДИ ВИДЯЛИ ГО БЕБЧО
167
0
 
1
 
! Отговори
ссс преди 3 седмици
До ОЩЕ СМЕХ ТИ КОГА ХОДИ ДА МЕРИШ БЕ СМЕШКА ЛИ СИ ПЕШКА ЛИ СИ ИЛИ СИ ЗМЕЙ , ЯВНО ВЗИМАШ ОТ НА ЗЕЛЕНИЯ ХАПЧЕТАТА МАРШ В КЛИНИКА ЗА ИЗПАДНАЛИ
166
0
 
1
 
! Отговори
ссс преди 3 седмици
До Анонимен ТИ АМЕБА ЛИ СИ ИЛИ СИ В УПОТРЕБА ИЛИ ОТ КАРЛУКОВО ИЗБЕГА СМЯХ МИТРОФАНОВА СИ КАРА РАБОТАТА И НЕ И ДРЕМЕ А ТИ ОРИГНА ЛИ СЕ ИЛИ СЕ ЗАДАВИ ЧЕ ГОВОРИШ ТАКА , МАРШ В КАНАЛА ПРИ ЗЕЛЕНСКИ ДА МУ СТОПЛИШ МЯСТОТО
165
0
 
2
 
! Отговори
СлаваНаПутин преди 3 седмици
Тренанье му е майката и трепанация до крак - на киевските фашаги и на техните господари - световните терористи - ФАЩ-исаните и дрогиращи се краваре и кръвосмешаващите се ингилизи.
164
3
 
4
 
! Отговори
Руснак преди 3 седмици
Краварските медий и анализатори,лекинко ама много лекинко ви готвят за война с Русия ....когато се усетите ще е доста късничко ама майната му каквото сабя покаже и куршума руски ,един път източно европееца и по точно българина ще умира за интересите на сащ, Англия,ес и нато !!!
163
2
 
5
 
! Отговори
Юлиян преди 3 седмици
Зеленски вчера е подписал указ,с който се изпращат на задължителна повторна"атестация"(медицинска комисия),всички мъже в наборна възраст притежаващи документ за "частична инвалидност".Явно загубите в "жива сила" на украинската армия са огромни,щом опират до инвалидите.Освен това е подписан указ, с който се намалява долния праг на възрастта за мобилизация-от 27 на 25 години.
162
2
 
8
 
! Отговори
Юлиян до 176 преди 3 седмици
Путин не мобилизира, а свиква наборниците за редовна военна служба.Нямат нищо общо с войната.Там са само контрактници.Имаше един или два случая миналата година, които бяха пресечени веднага.
161
1
 
8
 
! Отговори
тъпомер преди 3 седмици
Смях и сълза.Че кога инициативата е била при бандоревци?Безпощни бръщолевениа.
160
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Накрая от зор ще прати бойната другарка Митрофанова барабар тролчетата и на фронта.
159
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо мобилизира невинни деца? Не му ли сритат вече загиналите и тези от атентата. Като свършат и те, какво ще прави? На нашите копейки да не разчита - шепа хора, все бъзльовци.
158
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Горките деца! Не случиха на държава.
157
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Погрешка ще изпратят всички на фронта, по подразбиране. Упокой вам, солдати, които ще загинете заради един маниак! Вечна ви памет!
156
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Със сигурност след войната В Украйна ще има най много руска скрап!
155
2
 
6
 
! Отговори
до 171 преди 3 седмици
Има клип в ЮТЮБ как унищожиха 48 танка за 7 минути! Направо шампиони!Ама и дронове ли имат. Скрил се е руският войник зад унищожен танк,а дрона го снима как оня мига!
154
7
 
6
 
! Отговори
Хм... преди 3 седмици
Инициативата категорично от самото начало е на руснаците!Те нападнаха Украйна и за 25 месеца изгубиха толкова много техника и хора,че направо се опозориха! Силите вярно са неравностойни.Те атакуват с танкове за милиони,а украинците ги унищожват с дронове за по 300- 400 долара! Направо ме кефят как воюват! Израелците трябва от тях да се учат на евтино воюване!Направо не е за вярване,ако Украйна имаше прилични оръжия какво щеше да постигне! Сигурно затова и не им дават САЩ такива!
153
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама верно сигурно владееш казачок, щом се отричаш от произхода си и наричаш Русия "Майка Русия", koneeле!
152
4
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
влизат в мазето където са натикани местни, служещи за жив щит ----///----- И как служат за жив щит, като са в мазето, иддийото?
151
13
 
8
 
! Отговори
ОЩЕ СМЕХ преди 3 седмици
След 6 месеца, 25 млрд долара и 40 000 жертви, Русия завзе 0.083% от територията на Украйна. Ама наистина смЕх...
150
10
 
16
 
! Отговори
Украйна загуби преди 3 седмици
Зеленски е плъх, а Украйна отече в канала. Скоро ще играем казачок пред Народния театър в София, в чест на Руската победа над фашистите в Украйна. А вие нещо да напишете за новия закон за мобилизация на 25-годишните мъже и жени в Украйна???
149
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вече никой не вярва и не обича руснаците в РФ а, Мюсулманите точат ятаганите!