Шестима мъже, положили цвете за Навални, получиха призовки за фронта

Полицията в Москва идентифицира всеки, почел опозиционера
21 фев 2024 18:13, Нели Христова
142
Шестима мъже, положили цвете за Навални, получиха призовки за фронта
Снимка: БГНЕС

Най-малко шестима жители на Санкт Петербург, които бяха арестувани, докато оставяха цветя на импровизирани мемориали за Алексей Навални, са получили военни призовки.

Правозащитници от проекта Get Lost съобщиха във вторник, че е била връчена призовка на 27-годишен жител на Санкт Петербург, след като е бил арестуван докато оставя цветя на паметник на жертвите на политическите репресии след смъртта на Навални.

"Арестуваха ме, докато поднасях цветя. Осъдиха ме на три дни арест, а призовката ми дадоха преди да ме освободят. Нямам криминално досие и никога не съм имал. Трябва да се явя там преди 27 февруари", каза мъжът пред Get Lost.

В сряда сутринта базираният в Санкт Петербург Telegram канал Rotonda съобщи, че шестима души, които са били арестувани на мемориала на Навални, са получили призовки след освобождаването им.

"Призовките показват, че арестуваните трябва да отидат в наборната служба през следващите дни, за да проверят информацията си и да се регистрират за военна служба", пише Ротонда.

Каналът съобщи също, че властите са изпратили военна призовка в дома на човек, който все още е в ареста за посещение на мемориала на Навални.

Григорий Свердлин, ръководител на правозащитната група Go by the Forest, публикува документ от московската полиция, който нарежда на служителите да дежурят 24/7 на два паметника на жертвите на политическите репресии (Соловецкия камък на площад Лубянка и Стена на скръбта) и да "идентифицират" всеки, който носи цветя на паметниците, считано от 17 февруари.

Не се уточнява колко време служителите ще дежурят на паметниците.

Носещите цветя са разпоредени да бъдат идентифицирани "с цел предотвратяване на евентуални нарушения на закона и идентифициране на лица, нарушаващи обществения ред". Служителите са длъжни да се явяват ежедневно в Центъра за борба с екстремизма.

Указът е с дата 17 февруари и е подписан от началника на Московската полиция О.А. Баранов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Муахахахаа..Вова е велик. Братушките са велики. Само така се процедира срещу поклонниците на предателите. Има ли още желаещи да оставят цветя на портрета на Навални в Русия. А Путин ако беше на власт у нас, тия които сложиха лика на Навални на билбордове нямаше да излязат от затворите.
55
7
 
10
 
! Отговори
от ЮАР преди 6 месеца
До само питам Пилота, който дезертира в Испания е съвсем друга бира. Проблемът с него е, че е застрелял другите двама от екипажа. Което е морално неприемливо. Ако беше дезертирал сам, дори с хеликоптера - чест и хвала. Никой не е длъжен да служи на един престъпен режим и хората в голямата си част разбират това. Колкото повече Руснаци дезертират, толкова по-добре. А и Европа вече взима мерки да изхвърли Руската агентура. Съчувствам на горките хора, пращат ги на война за нищо, за тоя що духа.
54
6
 
12
 
! Отговори
Вижда се... преди 6 месеца
Голяма държава е Русия , а няма доброволци за фронта. Путинистите се крият и в България...
53
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 123 54. Хич. Само малко. Даже тука по цял ден се изреждат да хвърля клетви да се сринела. Е то с писне не става но...Да не са стреляли 8 години по Донбас.
52
6
 
13
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
До манипулатор. Никой не иска да унищожава ни Русия ни Путин. Всеки нормален човек иска просто Русия да се изтегли до международно признатите граници и тая лудост да свърши. Ако си размърдаш остатъците от мозък ще видиш , че Русия иска да заграби територии и това е нейно условие за преговори(като дори не дефинира кои точно територии, защото тя иска да унищожи цяла Украйна), а Украйна иска просто руснаците да се изтеглят.
51
3
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 6 месеца
Явно си нямат работа тия хора и държавата им дава възможност да са полезни с нещо.. Лошо няма!
50
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преписвачката пак е пляснала английските безумия, скука.
49
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 40. А ти що не си на фронта да помагаш на позеленелия. Айде дай комсомолски пример и тогава ни кани и нас.
48
7
 
11
 
! Отговори
хе хе преди 6 месеца
излиза, че да постъпиш в руската армия е наказание ...
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До запознат. Хич ги няма и в коментарите. Задълбават някъде назад в някаква развалена история и там си остават.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До До 39. И какво ако правим разлика ? Вече е 21-ви век.
45
6
 
2
 
! Отговори
запознат преди 6 месеца
До манипулатор: Ако се надяваш нашите джендъросани мамини синчета да отидат да се борят с Путин, то ще има да чакаш много време! Те нашите джендър4ета са добри в коментарите, не в действията! Още стоят ония БТР-и в БГ, защото сме силни в действията!
44
1
 
0
 
! Отговори
запознат преди 6 месеца
До . 43: Ами криза! Няма пари за хартия и химикалки!
43
11
 
3
 
! Отговори
манипулатор преди 6 месеца
Да призоват и всички умно-красиви олифрендове с укро знамето и да ходят и те да се бият. Да унищожат злия Путин и Русия веднъж и завинаги
42
4
 
3
 
! Отговори
. преди 6 месеца
Единия раздава призовки, другия направо си ги бере от улицата.
41
7
 
4
 
! Отговори
само питам преди 6 месеца
До Анонимен 39: Ще посмеят ли да дезертират след като разбраха какво се случи с оня дезертирал пилот в Испания?
40
7
 
15
 
! Отговори
До 39 преди 6 месеца
Родните копейки не правят разлика между белогвардейците и болшевиките (от чието потекло е Путин), които избиха белогвардейците.
39
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
К0пейки като толкова лaете защо още не сте на фронта да помагате на *** късия?
38
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
веднага ще дезертират ! И ще има Путин нови 6 врага. Кой не е разбрал , че путин е диктатор и няма нищо общо с русия която освобождава България през 1878г ?
37
10
 
5
 
! Отговори
моето мнение преди 6 месеца
Ами мниго правилно! Само така джендър4ето ще види как се пази родината! Фронта е най подходящото место за деджендъросване на мамините синчета!