Шестима мъже, положили цвете за Навални, получиха призовки за фронта

Полицията в Москва идентифицира всеки, почел опозиционера
21 фев 2024 18:13, Нели Христова
142
Шестима мъже, положили цвете за Навални, получиха призовки за фронта
Снимка: БГНЕС

Най-малко шестима жители на Санкт Петербург, които бяха арестувани, докато оставяха цветя на импровизирани мемориали за Алексей Навални, са получили военни призовки.

Правозащитници от проекта Get Lost съобщиха във вторник, че е била връчена призовка на 27-годишен жител на Санкт Петербург, след като е бил арестуван докато оставя цветя на паметник на жертвите на политическите репресии след смъртта на Навални.

"Арестуваха ме, докато поднасях цветя. Осъдиха ме на три дни арест, а призовката ми дадоха преди да ме освободят. Нямам криминално досие и никога не съм имал. Трябва да се явя там преди 27 февруари", каза мъжът пред Get Lost.

В сряда сутринта базираният в Санкт Петербург Telegram канал Rotonda съобщи, че шестима души, които са били арестувани на мемориала на Навални, са получили призовки след освобождаването им.

"Призовките показват, че арестуваните трябва да отидат в наборната служба през следващите дни, за да проверят информацията си и да се регистрират за военна служба", пише Ротонда.

Каналът съобщи също, че властите са изпратили военна призовка в дома на човек, който все още е в ареста за посещение на мемориала на Навални.

Григорий Свердлин, ръководител на правозащитната група Go by the Forest, публикува документ от московската полиция, който нарежда на служителите да дежурят 24/7 на два паметника на жертвите на политическите репресии (Соловецкия камък на площад Лубянка и Стена на скръбта) и да "идентифицират" всеки, който носи цветя на паметниците, считано от 17 февруари.

Не се уточнява колко време служителите ще дежурят на паметниците.

Носещите цветя са разпоредени да бъдат идентифицирани "с цел предотвратяване на евентуални нарушения на закона и идентифициране на лица, нарушаващи обществения ред". Служителите са длъжни да се явяват ежедневно в Центъра за борба с екстремизма.

Указът е с дата 17 февруари и е подписан от началника на Московската полиция О.А. Баранов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До запознатАми има документален филм с документи и доказателства на българска журналистка за такива лаборатории и с каква цел се използват, а в южните руски републики, все още има оцеляли(тогава деца) и възрастни хора , които са пострадали от подобни лаборатории и са инвалиди или болни! *** и ги питай!
95
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А може би изгорените българи в Одеса, пребитите българи, включително и оня залят с киселина, са лъжа? А българите загинали от страх от нацистите, защото толкова много са се страхували да излязат навън от подземията, че са загинали от Глад, са лъжа? Така ли? И поругаването+горенето на българските знамена и паметници и затварянето на училища, са лъжа? ИМА ВИДЕА И СВИДЕТЕЛСТВА, ВСЕКИ МОЖЕ ДА ГИ ГЛЕДА, НАГЛЕДНО! Стига циркове и стига нацизъм!
94
13
 
8
 
! Отговори
запознат преди 6 месеца
До Късата памет: Май наистина ти е къса паметта! Лаборатории съществуват по цял свят, но само тези на ЦРУ разработват вируси за военни цели! Между другото на тях е забранено да работят на американска територия след като на един американски остров се случи един инцидент и се оказа какво работят в тези лаборатории. Затова сега такива лаборатории има във всички държави от източна Европа и бившите съветски теритрии. Те разраборват биологични оръжия.
93
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А може би изгорените българи в Одеса, пребитите българи, включително и оня залят с киселина, са лъжа? А българите загинали от страх от нацистите, защото толкова много са се страхували да излязат навън от подземията и са загинали от хлад, са лъжа? Така ли? И поугаването+горенето на българските знамена и паметници и затварянето на училища, са лъжа? ИМА ВИДЕА И СВИДЕТЕЛСТВА, ВСЕКИ МОЖЕ ДА ГИ ГЛЕДА, НАГЛЕДНО! Стига нацизъм!
92
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
джуджето не прощава
91
5
 
9
 
! Отговори
OЛЕЛЕ преди 6 месеца
До запознат 91 Това си могат само рушките - да РУШАТ!!!!!
90
1
 
6
 
! Отговори
Подсказвам преди 6 месеца
До запознат 71 Да, лъжа е! Голяма опашата лъжа!
89
1
 
12
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
До запознат Пич има една молба към тебе. Пиши повече коментари, за да видят нормалните хора, какво е нивото на средностатистическия русофил.
88
3
 
12
 
! Отговори
Лакомо магаре преди 6 месеца
Путлерити са мръсни животни и заслужават само презрение и гърч.Жалко за нормалните руснаци,но явно те са по глупави и от нас българите щом търпят такива *** да ги управляват.
87
10
 
2
 
! Отговори
запознат преди 6 месеца
До Анастасий: Де да бяха смешки, но не са! Ярсовете, Сарматките, Тополите, Воеводите са истински и съществуват и може и да полетят и да ударят София, Пловдив, Варна и Бургас, а само два кинджала са достатъчни да ударят двата блока на АЕЦ Козлодуй и да превърнат половин Европа в радиоактивна зона! А в Европа има стотици работещи ядрени реактори които могат да бъдат ударени от Кинджали или Циркони!
86
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До запознат. Единствените хора на света които си мечнаят Русия да пусне бомба над държавата им са българските копейки.
85
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 123 Ти си лъжец, разбира се, че забраняваха други езици! Абе аз гледах видеата, на които биха българите и им забраняваха да говорят на български език в Украйна, даже българските знамена и паметници поругаха, гледах го, нагледно! Затвориха и училища, преподаващи на български и други езици!
84
2
 
12
 
! Отговори
Късата памет преди 6 месеца
До запознат. Тия лаборатории още ли ги дъвчете. Остава сега да кажеш и за бойните комари, 5000 натовски генерала в Азовстал, извънземни и всички глупости които руската пропаганда измисли и вече забравихме. Няма държава в която да няма лаборатории и ако Русия беше намерила нещо нередно щеше още да е по първите страници на медиите. Даже в Русия тая опорка я спряха преди над година и половина щото се усетиха че са смешни.
83
10
 
3
 
! Отговори
запознат преди 6 месеца
До 123: Виж сега джендърчо! Важна е истината която наистина се е случила пред последните 10 години в Украйна! Нея я знае Господ Бог и по нея ще съди!
82
17
 
3
 
! Отговори
запознат преди 6 месеца
До Анастасий: Ще разбереш, че си сгрешил, но ще бъде късно за теб! Защото Пловдив и околностите ще бъдат изпарени! Нищо лично, но до Пловдив се намира американската военно въздушна база, което прави Пловдивската низина, законна военна цел!
81
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Агитация в полза на чужда държава, май че е наказуемо у нас?
80
9
 
1
 
! Отговори
eee преди 6 месеца
До Анастасийбегай ве, бегай от тука
79
11
 
6
 
! Отговори
)( преди 6 месеца
Като сте се загрижили за един подкупен предател какво очаквахте на фронта.Там се правете на съпричастни.
78
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дори прекомерната употреба на ракия не уврежда мозъка така, както руската пропаганда.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вече няма и на жена да носят цветя. А може пък и да осъзнаят какво е справедливост, истина, родина.