Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Започва разследване, базирано на видеоклип
3 дек 2023 18:20, Стела Стоянова
456
Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Украйна обвини Русия във военно престъпление и започна разследване. Става дума за убийство на двама предали се войници, за което може да съди от видеоклип. Официална реакция от Москва няма, съобщава БГНЕС.

В събота кратък видеоклип, чиято автентичност може да бъде потвърдена от АФП, беше публикуван в Telegram. Той показва как двама мъже излизат от убежище, единият с ръце над главата си, преди да легнат на земята пред друга група войници. Това е последвано от нещо, което изглежда като стрелба и издигащ се дим, преди видеото да прекъсне внезапно. Прокуратурата в Донецк каза, че според предварителни данни изображенията са заснети край село Степове, близо до източния град Авдиевка, където бушуват боевете. „На видеото се вижда как група хора в руски униформи разстрелват отблизо двама невъоръжени военнослужещи в униформа на украинската армия, които се предадоха в плен“, пишат от прокуратурата. Следователи и прокурори са започнали разследване.

Убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевските конвенции и се класифицира като сериозно международно престъпление. Центърът за стратегически комуникации на украинската армия заяви, че притежава "потвърдена информация", че видеото показва "екзекуцията" от руските сили на "невъоръжени войници". "Украинските войници бяха обезоръжени и ръцете им бяха вдигнати. Те не представляваха никаква заплаха! Руската страна трябваше да ги залови и да им даде статут на военнопленници", написа украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец в Telegram. Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук обвини руските сили в нарушаване на правилата за водене на война. Украинската армия призова международната общност да потърси "отговорност" на военното ръководство на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 71 Сега ако му обясниш че крепостни е имало в почти цяла Европа,включително и в Германия съвсем ще го вкараш в размисъл. Той г па ка явно е прочел цели два реда през живота си.
60
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Киев беше взет за 3 дни още март миналата година с блестяща десантна операция, с 10 пъти по малко военни части от украинската армия. И после в Истанбул украинците получиха много изгодни условия на преговорите, и парафираха договора. И след като руснаците се изтеглиха от Киев, Борис Джонсън им казал, - не, хайде просто да воюваме, и украинците скъсаха договора. За това сега ще загубят цялата държава.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До СЛАВА УКРАИНЕ пак сингарела !!!
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не само Крим, цяла Украйна е Руска! Била е, и винаги ще БЪДЕ!
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 59 Леворезбов кой и кога официално е казвал че ще превземе Киев за седмица?
56
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
В ТОЗИ СЛУЧАЙ БРАВО НА РУСНАЦИТЕ!!! ВОЙНИЦИТЕ НА УКРАЙНА СА ОТИШЛИ ТАМ ДА Я БРАНЯТ ОТ ЗЛОТО ! ПОНЯТИЕ ПРЕДАВАМ СЕ НЯМА ЗА ТЯХ! АКО НЕЖЕЛАЯТ ДА СЕ БИЯТ ЗА УКРАЙНА ДА ВЛИЗАТ В ЗАТВОРА, НО КОГАТО СЕ БИЯТ И ПОЛУЧАВАТ ПАРИ И ПОСЛЕ ПРЕДАВАМ СЕ Е НАКАЗУЕМО САМО СЪС СМЪ-РТ!
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До СЛАВА УКРАИНЕново джипси на нов маниер
54
1
 
11
 
! Отговори
хе хе хе преди 9 месеца
Един или двама атлантици на смяна в неделя. Яко прекарани, и новините лоши. Мучат нечленоразделно и хвърлят слюнка околовръст. Славят укрия и превземат Москва. Много е забавно:)
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
500 хиляди контрактори от началото на годината. Плюс 330 хиляди от миналогодишната мобилизация. Фактически Русия не се е докосвала до редовната армия. Половин милион сключиха договор с Министерството на отбраната, защото заплатите са добри, условията са добри, на фронта са обезпечени с всичко, редовно се прави ротация да отпочинат. Ако беше толкова опасно и толкова много жерви, щяха ли да се запишат половин милион, човек не можеш да го излъжеш да ходи на сигурна смърт.
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 82-ОМБР Копейките са стотинките на рублата и гривната. Крепостни е имало и в Украйна, Колхози и Совхози също. Или смени плочата, или дрогата.
51
11
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
Русiйських свиносабаци са първи в света(по копаене на окопи и блиндажи)
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бг новините предават информацията приблизително така: руснаците ядат хора, живеят по дърветата, откраднали са оръжия, защото не могат да си ги произведат. Украинците са най-силните, могъщи, с помощна на щатите и бг-атлантиците ще завладеят вселената и ще цивилизоват руснаците. Това са обективните ни медии и това е информацията, която трябва да приемаме за истина.
49
2
 
3
 
! Отговори
дяконЪ преди 9 месеца
малък отряд в тила....1374:29това е от началото на конфликтабез 2 пръста и с пробити бъбреци и далак, но със собствен личен трофей от 17 чуждестранни инсигнии 3 сменени снайперски винтовки, като последната е чудо на инженерната мисъл на руски инженери и специалисти по сплави . .добри другари изгубихме, но им разкатаваме майката на префурцунените нато-усри....Скоро ОдесаБог с намиваш дяконъ
48
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руснаците не убиват мъже, те убиват жени и деца!
47
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С тази лъжа дали ще убедят украинците да не се предават?
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Арахами простo искаше да каже на Запада, че ако вие сега не направите нещо да си запазим властта и местата, ние ще ви повлечем всичките, и ще разказваме не само за Джонсън, но и много други неща, има много за разказване. Много наивно, разбира се, yкропитека не знае с кого си има работа.
45
15
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 9 месеца
Аз не съм молил никой да ме освобождава! Крепостните не са минали 2,3,4...хил.км. на коне и с каруци 'щото аз и ти сме готини,а защото са имали имперски интереси! И аз не съм бот като вас,да ги подкрепям безрезервно за това!
44
2
 
20
 
! Отговори
Кръгли идиоти преди 9 месеца
Източна Европа можеше да е неутрална зона и мост между Русия и запада - икономически е най-изгодно. Вместо това източноевропейците поискаха да станат самия Запад. 35 години вече - станахта ли запад, бе дебилници, кой-ще ви приеме вас в запада. За запада източно европейците и славяните са хора втора категория, полyживотни. Това им е заложено в майчиното мляко, това им е в кръвта. 60те години в Брюксел е имало човешки зоопаркове с нerpи. Вместо част от запада, източноевропейците ги превърнаха в колонии и ги опоскаха.
43
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Киев за седмица май нещо се закучи, а, ватенки?
42
2
 
13
 
! Отговори
Активно мероприятие преди 9 месеца
Ако се предадете, ще Ви убият, което е лъжа. "Не се предавайте", е подсъзнателното послание. Ама защо и у нас? Вчера един украински "боец" затъна с еквивалента на S-class в пясъка? Но Ягуар? Преди това един украинец затъна с Рейндж Ровър? Украинците са разглезени руснаци. С едното "i" - не става!.