Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Започва разследване, базирано на видеоклип
3 дек 2023 18:20, Стела Стоянова
456
Украйна обвини Русия в разстрел на предали се войници

Украйна обвини Русия във военно престъпление и започна разследване. Става дума за убийство на двама предали се войници, за което може да съди от видеоклип. Официална реакция от Москва няма, съобщава БГНЕС.

В събота кратък видеоклип, чиято автентичност може да бъде потвърдена от АФП, беше публикуван в Telegram. Той показва как двама мъже излизат от убежище, единият с ръце над главата си, преди да легнат на земята пред друга група войници. Това е последвано от нещо, което изглежда като стрелба и издигащ се дим, преди видеото да прекъсне внезапно. Прокуратурата в Донецк каза, че според предварителни данни изображенията са заснети край село Степове, близо до източния град Авдиевка, където бушуват боевете. „На видеото се вижда как група хора в руски униформи разстрелват отблизо двама невъоръжени военнослужещи в униформа на украинската армия, които се предадоха в плен“, пишат от прокуратурата. Следователи и прокурори са започнали разследване.

Убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевските конвенции и се класифицира като сериозно международно престъпление. Центърът за стратегически комуникации на украинската армия заяви, че притежава "потвърдена информация", че видеото показва "екзекуцията" от руските сили на "невъоръжени войници". "Украинските войници бяха обезоръжени и ръцете им бяха вдигнати. Те не представляваха никаква заплаха! Руската страна трябваше да ги залови и да им даде статут на военнопленници", написа украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец в Telegram. Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук обвини руските сили в нарушаване на правилата за водене на война. Украинската армия призова международната общност да потърси "отговорност" на военното ръководство на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А Кая защо не искат да я турат на НАТО, а? Заплатата е най-висока, дори по висока от Гутериш на ООН.
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абсолютен фвйк, украинците не се предават и не дават жертви. Хиххииии
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този Губи вече почва под краката си! Мандата му изтича той не иска и Не иска Избори за президент! Хареса му Властта която има,за да унищожи Хиляди Украински животи! Аз да го Попитам,За къде си тръгнал Байнольо? Украйна е потънала в Руйни,поради лошата ви " политика"! Русия,Не ви налази Безпричинно!!! На съвестта ви Лежат,хилядите Убити мирни граждани от ЛНР,ДНР! И тези Които изгорихте Живи в Одеса през 2013 г! Русия ви победи! Вече Ви Довършва!!!
38
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Столтенберг каза, че "трябва да очакваме лоши новини от Украйна". Определено мога да уверя другаря Столатенберг, че новините ще бъдат много лоши, в това може да бъде абсолютно сигурен.
37
3
 
14
 
! Отговори
Да, преди 9 месеца
Руските военни удариха украински пункт за управление на ПВО край Днепропетровск.
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В превод това означава: контранаступа умре,о с р ..хме се,отново.
35
3
 
11
 
! Отговори
ъ преди 9 месеца
Това защо се снима край Авдеевка? Не беше ли по-добре снимачната площадка да е някъде в Крим? Нали Зеля и НАТО щяха да "освобождават" Крим това лято.
34
11
 
2
 
! Отговори
пак аз преди 9 месеца
Ами paшиcTи, какво има да се коментира.
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Наркомана каза, че сега трябвало да преминат в отбрана. А как така ще минете в отбрана, отбраната да не е да си играеш на жмичка? Имате ли инженерни войски, имате ли техника, артилерия и авиация да прикриват инженерите докато строят отбранителни съоръжения? Сега техника за инженерните войски ли ще искате от ЕС и НАТО да ви доставя? Кой ще ви остави да строите отбранителна линия, отбранителна линия се строи месеци, за това трябва логистика, пътища, обучени инженери.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До КатяМного точно казано.
31
3
 
8
 
! Отговори
Мавриков преди 9 месеца
Попитали 100 евроатлантикци къде за последен път са правили секс, 95 от тях без да се замислят отговорили в дупето.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гордън* отбеляза, че контранастъплението на украинските въоръжени сили се е провалило и ако застоят на фронта продължи, Западът ще стане по-активен в тласкането на Киев към преговори с Русия. Западът няма да дава пари в същите обеми, както досега, тъй като собствените му граждани няма да го разберат.Западът е циничен и прагматичен и това трябва да се разбере. Никой няма да приеме Украйна в ЕС и НАТО. Украйна все още не е получила това, за което патриотите се бориха през 2013-2014 г.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво става с контранастъплението?
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленият наркоман иска да привлече внимание. Дарителите го завряха в 9-та глуха. От началото на конфликта в Газа ББС са го споменали не повече от три пъти. Хи хи хи
27
15
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Руската армия в Украйна се набира от престъпници, те изпълняват заповеди от Кремъл, и са потенциални убийци на предали са войници.Каквато е влостта, такава е и армията.
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 82-ОМБР"Смърт за окупаторите! Слава на Украйна!" Смърт на Бандеровските Окупатори, Свобода за Харков, Донбас, Херсон и Одеса.
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Затова не е изненадващо, че непримиримите врагове на Русия, които мразят всичко руско, изведнъж започнаха да говорят за някакъв диалог с Москва.С помощта на тази преструвка и лицемерие те искат да застанат начело на властта и Западът им помага в това. Например журналистът русофоб Дмитрий Гордън*, който игнорира призовките във военната служба, заяви, че Киев ще трябва да преговаря с Москва и да отстъпи част от териториите си.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 82-ОМБРЗначи мразиш бездарник който те 3 освободил, интересно. Смятай ти лакъв си щом се малага бездарник да ти помогне.
23
7
 
15
 
! Отговори
Катя преди 9 месеца
Но това е съвсем закономерна практика, да се застрелват пленените украински войници, както и намемниците. Няма да ги съхраняват на склад, я. Щом е тръгнал срещу най-великата военна сила на света, той е наясно, че ще бъде отстрелян.
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Евреинът Нацист е Невероятно Явление, по-рядък и от Еднорог.