Смъртта на Пригожин повдига въпроса за целокупността на режима

Свободата му беше илюзия, създадена от Путин
25 авг 2023 18:30, Анисия Иванова
37
Смъртта на Пригожин повдига въпроса за целокупността на режима
Снимка: БГНЕС

Твърде много съвпадения стоят зад смъртта на лидера на частната военна армия, за може да може да се нарече нещастен случай включително поради факта, че Пригожин поведе едно от най-сериозните предизвикателства срещу руския президент Владимир Путин. Това ни кара да мислим, че не става дума за нещастен случай. Това коментира д-р Румена Филипова, председател и съосновател на Института за глобални анализи, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Най-важният въпрос, който се поражда след тези събития е защо сега. Точно два месеца след началото на метежа.

"Напълно вероятна е Пригожин да е бил заблуден за истинските цели на Путин и на режима като цяло.“

Има няколко обяснения свързани с времевата рамка на отговора на руския президент. На първо място може да се говори за личностен стил и типична проява на отмъщение на едно хладнокръвно изчакване за заблуда на противника. Друго обяснение за закъснялата реакция е именно че Путин не атакува веднага. Това можеше да се случи още в деня на бунта, но изчака до вчера, защото се цели да се понижи впечатлението за сложността на ситуацията и колко сериозно е било предизвикателството отправено от Пригожин към Владимир Путин преди месеци.

Още по темата

Това, което целеше Путин, е да покаже, че той и съмишлениците му управляват ситуацията и да всяват страх в онези, които биха се осмелили да изразят опозиционна гледна точка. Втори опит за преврат на Вагнер поне в близко бъдеще няма да има.

Покушението над лидера на наемническата група беше важно послание от страна на Путин, тъй като повдига въпроса за целокупността на режима. Агресията на Кремъл срещу Украйна извади наяве много сериозни проблеми в руската страна.

Западът очакваше това да се случи, защото е тенденция, която се появява при всички противници на режима на Путин, а именно „рано или късно те биват отстранявани по-някакъв начин.“ По този начин се показа, че за разлика от НАТО, където се наблюдава политика на „отворени врати“, в Русия се провежда политика на „отворените прозорци“.

Наемническата армия Вагнер ще продължи да съществува и ще изпълнява целите на руския режим най-вече в Африка, тъй като тези частни военни формирования станаха популярни инструменти на руската външна политика.

Целия коментар може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Iron Maiden преди 7 месеца
До 15-ти анонимник, Ти да не си пил гасена вар???Хайде малко понамали вредните за организма ти съставки, после се научи да пишеш като грамотен индивид (какъвто не си и няма никога да бъдеш!!!).А относно "мечтата" ти, жалките дрипльовци на Путин на стигнат до Берлин - еееееееняма по налудничава и болна фантазия на жалък и болен човешки индивид!!!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак детска градина !!!! Кога ще порасните бе ... наааакахххх те се
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Генерал Решетников даде много добър анализ в медията политнавигатор . Там всичко се обяснява
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Напротив показва колко е сплотен и синхронизиран като щвейцарски часовник
27
4
 
0
 
! Отговори
Пак преди 7 месеца
Глупости и вицове...
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо още се занимаваме с тоя Пригожин. Щял да прави преврат в ... Ростов на Дон?!!! Преврат се прави в столицата, а не в третостепенен провинциален град. Тръгнал към Москва, ама се върнал назад...?!!! Повярвал на Путин, че е амнистиран?!!! Направиха му специална операция, такава каквато само КГБ може да му спретне. Кремълският господар в това го бива, а не във военните операции. В тях е по-зле и от фюрера, който поне 4 г. е бил на фронта през ПСВ.
25
1
 
5
 
! Отговори
Кравар - до 19 преди 7 месеца
кво Сочи , кви мацки бе ?!? Ти висиш в една вми-ри-сана панелка в Люлин 5 в момента , с непран потник пред един стар десктоп с монитор с кинескоп.
24
0
 
8
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 7 месеца
Дългата ръка на КГБ: отрова или самолетна катастрофа
23
1
 
14
 
! Отговори
мистерията се разкри преди 7 месеца
ТАСС официално заявиха:... "След като Крайцера Mосква утилизира две ракети "Нептун" и беше предислоциран на морското дъно за изпълнение на задачи в рамките на спецоперацията, Пригожин бе командирован там лично от другаря Путин за да следи и координира действията на екипажа..."....................... СЛАВА НА КПСС и лично на ДРУГАРЯ ПУТИН !!!
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами последният абзац дава отговор на безумното ви заглавие. Какви съмнения бе? Сами сте си отговорили. Армията ще продължи да съществува и ще изпълнява целите на "руския режим" обаче в Африка. Какви съмнения имате относно целокупността? Да не би да започнахте да се съмнявате в "режима"?
21
3
 
0
 
! Отговори
Ферди Тайфур преди 7 месеца
Аз съм виновен,!ЗАПЕТАЙКА!,
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някой да е учуден от убийството му? Всички знаехме, че това ще се случи, само не знаехме дали ще падне от балкон или в автомобилна катастрофа, или от "болест" .....Този път се играе твърдо - директно сваляне на самолета му. Какво да очакваш от един луд диктатор!
19
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пия си студена биричка, ям си пържени картофки с рибка на Черноморието. Куфея си, че запада дълбае под дъното, а укронацисткия режим е към своя край. Послепис от българин в Руския курортен град Сочи))). Около мен се въртят рускини, другия месец с 2 мацки отиваме в Турция на екскурзия, след това мислим Куба или Тайланд. Вие си стойте в кл0аката наречена БГ!!!
18
0
 
10
 
! Отговори
няма лабаво преди 7 месеца
В мафиятя всичко става по заповед на Кръстникът.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Информирате ни непрекъснато с анализи, фантазии и предположения и никога не казвато информативно, точно и ясно - тука е така и така а там е така и онака без анализи на експерти. Ние по-добре се оправяме с анализите от тях ако просто сме информирани.
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак ли ви се привижда падане на "режима на Путин" ? С тия халюцинации до никъде няма да я докарате.
15
8
 
5
 
! Отговори
На УкриНацитата преди 7 месеца
им давам още 4 седмици Макс преди КонтраНападението им да се Сгромоляса, Руската Армия да ПреМине в Атака и да ги Помете този път като Стигне до Полската Граници - Въпросът е, дали Няма да Продължат, поне до Берлин... където Немският Народ ще ги ПоСрещне като Освободители!!
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ауа не е умрял тоз ве, нали ги виждате че са циркаджии
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Най-вероятно половината въоръжение е извън строя и от епохата на Студената война. Другите ядрени сили са по-напред."--------------Сигурен съм, че ядрените сили дават достъп до ядрения си арсенал на мишок като теб за "експертна" оценка.
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рашката имала най-мощната ядрена сила, ако просто броим ядрените бойни глави. Най-вероятно половината въоръжение е извън строя и от епохата на Студената война. Другите ядрени сили са по-напред.