Мистерия около частния самолет, с който Путин избяга от бунта на "Вагнер"

Той е станал собственост на руски олигарх
24 авг 2023 19:09, Нели Христова
70
Мистерия около частния самолет, с който Путин избяга от бунта на "Вагнер"
Снимка: БГНЕС

Частен самолет, използван преди това от семейството на руския президент Владимир Путин, който напусна Москва в навечерието на пълномащабната му инвазия в Украйна, сега се управлява от базирана в Австрия чартърна компания, свързана с руски олигарси, установи разследване.

"Важни истории", независимо руско разследващо издание, публикува статия в понеделник, разкриваща подробности за частния самолет на стойност 60 милиона долара, който беше закупен за първи път през януари 2013 г. от Генадий Тимченко, милиардер, приятел на Путин. Твърди се, че е бил използван за превоз на членове на семейството на руския президент, включително дъщеря му Катерина Тихонова.

Реактивният самолет Gulfstream G650 беше продаден от Тимченко през 2014 г., тъй като беше засегнат от санкциите на САЩ. След това той беше прехвърлен в регистрите на самолетите на различни държави, регистрационният номер на самолета беше променен, а офшорните компании, посочени в документите като негови собственици, се смениха няколко пъти, преди да преминат към Amerivo Holdings Limited, дъщерно дружество на руския суверенен фонд, руският Фонд за преки инвестиции (RDIF), през 2018 г., съобщи Ройтерс тогава.

"Важни истории" установява, че през 2021 г. самолетът е прехвърлен на базираната в Австрия чартърна компания Avcon Jet, един от най-големите оператори на бизнес авиация. Изданието съобщава, че бившите собственици на компанията имат бизнеси, свързани с Газпромбанк, частна руска банка, Елена Акимова, бившата съпруга на шефа на банката Андрей Акимов, както и приятели на Путин.

"Компанията има дълга история на предоставяне на услуги на сътрудници на президента на Русия", констатира новинарското издание, съобщавайки, че самолетът е излетял от Москва и е отишъл в Женева на 23 февруари 2022 г., ден преди Путин да обяви пълномащабното нахлуване в Украйна. Не е ясно кой е бил в самолета.

Според информацията Avcon Jet е превозвал група про-Путин из Русия преди изборите в страната през 2012 г. Твърди се, че чартърната компания е обслужвала и самолет, принадлежащ на руския олигарх и съюзник на Путин Борис Ротенберг, и е продължила да го прави, след като той беше засегнат от американски санкции през 2014 г.

Михаил Ходорковски, някога най-богатият човек в Русия, преди да се разрази войната с Путин, каза пред Newsweek миналия месец, че президентът е избягал от Москва по време на бунта, воден от шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин на 24 юни.

Той каза, че е научил от един от своите контакти, че Путин е напуснал Москва със самолет по време на неуспешния преврат и най-вероятно е отишъл в резиденцията си във Валдай, между Тверска и Новгородска област на Русия, разположена на около 250 мили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПАК детска градина - Пригожин е при св. Петър по поръчка на макорона но и преди това беше цел номер един - просто истърват Африка а заначи и нейният уран и т.н. АА АА а ние трева не пасем
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"самолетът е излетял от Москва и е отишъл в Женева на 23 февруари 2022 г., ден преди Путин да обяви пълномащабното нахлуване в Украйна. Не е ясно кой е бил в самолета" обаче Путин бил избягал с него на на 24 юни 2023г . Тцтцтцтц ,и от къде "авторката на статията " преписа тая глупост и я плюсна тук като "статия " .....
55
1
 
3
 
! Отговори
важно ! преди 8 месеца
Мистерия около смърта на Пригожни важното е че руснаци са спукали една гумена лодка до Крим
54
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това да си журналист в България е супер лесно просто не трябва да имаш нищо в главата за да пишеш само неистинни и глупости в услуга на някого . Но по интересното е че има голяма група хора който четат тези глупости и ги коментират
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Опитват се да са независими от долара и Петро мангизите да са си само за тях. Не се заблуждавайте, Америка ще си вземе своето.
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Новият състав на БРИКС ще контролира 80% от световното производство на петрол. С добавянето на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Иран към БРИКС Съюзът ще може да контролира лъвския пай от световното производство на петрол.
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До53.Какъв огромен десант?Укрите ще го изкарат по голям от десанта в Нормандия през ВСВ.Били са четири гумени лодки като едната не е стигнала до брега защото е потънала.Другите са ги обработили руснаците и вече и те са на дъното.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 52 и как ще е " виновен"? То те така го " Изпраха" тези Политически Превратаджии че чак и днес не знае кой Аджеба е!-:))
49
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украински " десант" " превзел" едва ли не Крим? А руснаците що нищо не знаят? Или " Хохрите" са го " забили" далеч от Крим? И да " празнуват" уж нещо Хохрите днес,ама и да Лъжат че са "победили " Русия е Наглост!!!
48
5
 
4
 
! Отговори
извини се бе преди 8 месеца
Другари,Бойко е невинен.
47
4
 
11
 
! Отговори
България преди 8 месеца
Алоо,журналиститиии.Пуснете новината за Мъск,че завежда дело срещу фондация "Сорос" за свободата на словото деееее.Или нещо ви стяга на ръцете????
46
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На мен не ми пука и не ме интересува кой е , какъв е и къде е Путин. Интересува ме и ме кефи , как прави луди западните глиcти и ибpикчиите им.
45
8
 
10
 
! Отговори
обратните крави преди 8 месеца
А МИСТЕРИЯТА около контранастъплението на нато-еничарите укропитеци не е ли по-важна?
44
1
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 8 месеца
Какво да кажа? Тези, за които питате са само статисти. Безинтересни са.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
колонизаторите убиха ПРИХОЖИН
42
6
 
3
 
! Отговори
стратег преди 8 месеца
Вчера Путин беше забегнал в Курск.
41
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази вечер Путин Лично ще " поздрави" Украйна с празника им!!! Гаранция!
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво стана с ким Чен Ун, любимеца на сайта.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дмитрий Уткин-"Вагнер" е запалил Пригожин по филмите с "Апокалипсис сега", в който по време на атаката на хеликоптерите звучи "Ездата на валкюрите" от тетралогията на Вагнер и си е избрал позивната "Вагнер". "Вагнер" е насочил вниманието на Пригожин към филма "Парола "Риба-Меч", в който пада хеликоптер, а героят си прави пластика - класическа инсценировка.
38
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
никаква мистерия Прихожин е убит от цру или ми -6 с пионките си- усраинци