Блинкен с оценка: Путин написа книга на провала за себе си и Русия

Кризата показа пукнатините във властта, смята държавният секретар на САЩ
25 юни 2023 19:02, Красимир Ангелов
434
Блинкен с оценка: Путин написа книга на провала за себе си и Русия
Снимка: БГНЕС

Кризата в Русия, включваща опит за бунт на наемници срещу Кремъл, разкри "истински пукнатини" във властта на президента Владимир Путин, след като той беше принуден да сключи сделка за амнистия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за CBS.

Въстанието на частната наемническа група Вагнер и нейния лидер Евгений Пригожин през уикенда отбеляза "пряко предизвикателство към властта на Путин и това повдига дълбоки въпроси, показва истински пукнатини", каза Блинкен, цитиран от БГНЕС.

Още по темата
Държавният секретар сподели, че САЩ предполагат, че потенциалната заплаха за руския президент Владимир Путин може да не е отминала.

"Това е разгръщаща се история", каза Блинкен и посочи, че не „сме видели последното действие. Наблюдаваме много внимателно."

През уикенда американските официални лица, както и други по света, бяха разтърсени от това, което изглеждаше като пряка и значителна заплаха за властта, а може би и за живота, на Путин.

Днес заплахата е като че ли отшумяла, но Путин е отслабен и по-нататъшна нестабилност или военен конфликт изглеждат напълно възможни, посочи Блинкен и продължи:

"Фактът, че това е най-малкото допълнително отвличане на вниманието на Путин и на Русия, според мен е в полза на Украйна. Това просто създава още един проблем за Путин".

Смушенията, предизвикани от Пригожин, са "просто последната глава в книгата на провала, която Путин написа за себе си и за Русия", каза той.

"Преди шестнадесет месеца руските сили бяха на прага на Киев в Украйна, мислейки, че ще превземат града за броени дни, мислейки, че ще заличат Украйна от картата като независима държава", припомни държавният секретар на САЩ. "Сега, през този уикенд, те трябваше да защитават Москва, столицата на Русия, срещу наемници, създадени от самия Путин."

"Самият Пригожин в целия този инцидент повдигна дълбоки въпроси относно самите предпоставки за руската агресия срещу Украйна на първо място", добави Блинкен.

Бунтът приключи преди края на уикенда, след като Пригожин сключи споразумение, според което трябваше да напусне Русия и да замине за Беларус. В неделя войските на Вагнер започнаха да се изтеглят от южната част на руската Воронежка област.

Хаосът през уикенда беляза най-значителните вътрешни сътресения в Русия, откакто реваншистки настроени комунистически лидери за кратко свалиха съветския президент Михаил Горбачов през 1991 г. Този преврат бързо се разпадна поради съпротивата на Борис Елцин и други, а месеци по-късно Горбачов разпусна Съветския съюз, припомнят световните медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите един по един почват да се извиняват, твърдейки че не са русофили. ОК, приемаме извиненията, но не вярваме на твърдението, да си знаете.
45
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Блинки, по-добре отивай да видиш Байдън дали не се е изгубил в тоалетната и му напомняй кога да стиска задните бузи да не се изпусне в ефир. Не се занимавай с неща извън компетенцията си.
44
4
 
23
 
! Отговори
ей преди 1 година
ей, лалугер, скоро ще видиш какъв е резултата от тая военна маневра! ...но може да е късно!
43
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво става с контранастъплението?
42
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посещението на Антъни Блинкен при другаря Си Цзипин продължи 35 минути.
41
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво ни интересува мнението на човечето с харизмата на мокър лалугер, че сте го изтипосали като топ новина?
40
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха 50+1 държави срещу Русия и над 100 милиарда помощ, оръжия, боеприпаси и наемници и Руснаците разпиляха Окрайна и този ми говори за провал хаха. Днес много от "военните" ни експерти са отказали участия в телевизиите хаха. Руснаците с филма който изиграха ви накараха да си говорите сами. Докато Пригожин "превземаше" Москва с 5 танка 10 камиона и 3-4 БТР-а изведнъж основната групировка на Вагнер и Ахмат изчезна хаха. Ще се ходи до Харков и то много скоро.
39
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън е новия Елцин откъм публични издънки
38
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немали сме били хабер от външна политика и оръжия хахахахахах. Споко деденце, това което трябва да го разбираме, го разбираме. За разлика от вас, дърти лунатици. На по 60, 70 години са и се сетиха да станат фашисти русофили! Амин!
37
3
 
7
 
! Отговори
Абе преди 1 година
ГУР и СБУ планират атентат в Запорожката АЕЦ. Предполагам ще е скоро.
36
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре за Русия е да спре войната и да спре да се прави на велика държава. След вчерашното фиаско няма никакво съмнение, че съвременната Русия няма нищо общо с величието на СССР и империята на Петър Велики.
35
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самият факт, че неадекватен зеленчук е президент на САЩ показва пълния колапс на демокрацията и разкрива съществуването на дълбоката държава.
34
17
 
6
 
! Отговори
ЦРУ преди 1 година
Свиркайте ако видите Путин. Малко е вероятно да забележiте това малко невзрачно телце, но все пак се оглеждайте и се обаждайте. Хай Файв!
33
7
 
20
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 година
Хаха. Кой си ти че определяш Путин като страхливец. Аве момченце известно ли ти е той как постъпи в Берлин когато беше обсадена щаб квартирата на КГБ?!! Аман от разбирачи. Хабер си нямате от геополитика, оръжия и военно дело ама много знаете. Путин е безумно смел човек и затова е полковник от КГБ и майстор по джудо. Както и да е.
32
5
 
23
 
! Отговори
дообрее преди 1 година
Путин говори със Си два дена, а ти 15 мин . Ти ли говориш за успехи? Не искате Русия да търгува тито с Германия, нито с Китай. Кои сте вие да казвате на всеки как да живее? Защото пък вие да сте най. Еднорози няма в нашата култура и не ни интересуват.
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УИКИПЕДИЯ ВИЖТЕ КАКВО ПИШЕ ЗА БЛИНКЕН:Роден е на 16 април 1962 г. в Йонкърс, Ню Йорк, в еврейско семейство Джудит (Фрем) и Доналд М. Блинкен, който в периода 1994 1997 г. е посланик на САЩ в Унгария.[5][6][7] Родителите на Джудит са унгарски евреи.[8] Дядото на Доналд, Меир Блинкен, е известен американски еврейски писател, роден в Руската империя.
30
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мъртвите или само хубаво или нищо...! Бог да му прости на джyджето! Утре вероятно ще бъде обявен новия господар на Кремъл.
29
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Тръмп не спечели светът ще бъде заличен в адрена война.На 4 ноември 2024 може да се окаже, че целият свят ще празнува падането на Байдън както края на ВСВ.
28
7
 
6
 
! Отговори
Путин преди 1 година
И почвам да бегам бате.
27
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам за Путин , но администацията на Байдън е заплаха за света.