25% от руснаците искат войната да продължи, 55% - са за мир

Намалява обществената подкрепа за войната
Обновена: 1 дек 2022 11:02 | 1 дек 2022 11:00, Йоана Цонева
400
25% от руснаците искат войната да продължи, 55% - са за мир
Снимка: БГНЕС

Руските власти отчитат намаляване на обществената подкрепа за войната на фона на постоянните поражения на фронта в Украйна и мобилизацията. Това съобщава независимата рускоезична медия „Медуза“, която е получила резултатите от последното закрито проучване на общественото мнение, проведено от Федералната служба за защита.

Подобни проучвания се правят по поръчка на Кремъл и са предназначени само за вътрешно ползване.

Според данните около 55% от руснаците вече са за мирни преговори с Украйна и само 25% са за продължаване на войната, или както я наричат в Руската федерация – „специална операция“.

Тези цифри до голяма степен съвпадат с резултатите от октомврийското проучване на центъра "Левада" - единственият голям независим социологически център в Русия. В доклада на "Левада" 57% от анкетираните са "за" или "по-скоро за" мирните преговори. За продължаването на военните действия са се обявили 27% от респондентите.
В същото време, ако се съди по закритите проучвания на общественото мнение на ФСО, отношението на руснаците към войната рязко се е влошило в последно време. През юли 2022 г. социологическите изследвания показваха, че едва 30% от руснаците са подкрепяли мира с Украйна.

Според два източника на „Медуза“, близки до президентската администрация, руските власти планират да ограничат броя на откритите анкети за отношението на руснаците към войната.

Директорът на центъра "Левада" Денис Волков посочва пред изданието, че броят на руснаците, които се застъпват за преговори с Украйна, е започнал бързо да нараства след обявяването на мобилизацията на 21 септември. Това отразява нежеланието на гражданите да участват лично във военните действия. Подкрепата им за войната остава висока, но желанието за лично участие е доста малко, анализира той.

Още по темата
„Освен това подкрепата от самото начало е декларативна на фона на факта, че хората я възприемат като нещо, което не ги засяга. Сега рисковете са нараснали и хората искат преговорите вече да започнат“, добавя Волков.

Само че украинците в момента са в доста по-изгодна позиция на фронта, след като си върнаха Херсон, и президентът Володимир Зеленски иска пълно изтегляне на руснаците от украинските територии, за да може да се седне на масата за преговори.

Социологът Григорий Юдин също свързва нарастването на броя на поддръжниците на преговорите с мобилизацията. Според него през есента руснаците са се сблъскали с "разрушаването на ежедневието си и усещането за опасност". За друг аргумент на руснаците в полза на преговорите Юдин смята "загубата на вяра в победата поради пораженията на фронта и липсата на убедителна теория за това как точно Русия ще победи".

Според източници на "Медуза", близки до Кремъл, самите власти не вярват, че в близко бъдеще в Русия ще се разгърнат масови антивоенни демонстрации. Те обаче признават, че сега е "по-добре да не се нажежава обстановката и да не се дразнят хората за пореден път". Според източниците - държавните и проправителствените медии вече са получили препоръки "да не търгуват с темата за войната" и да се съсредоточат върху "по-позитивен дневен ред".  
Изданието смята, че Владимир Путин само печели време с искането за започване на преговори, за да подготви нова офанзива

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
5
 
6
 
! Отговори
ООН - реалност преди 1 година
Нито една държава не осъжда нелегалното нахлуване и окупация на САЩ в Афганистан!
187
7
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
До до БГ рашистите....През 1944 в Българя навлезе 3-ти УКРАИНСКИ ФРОНТ !!!.........Името на 3-ти УКРАИНСКИ ФРОНТ не идва от нациолноста на войниците а от територията на която е бил сформиран... В зависимост от отбранителните или настъпателните операции една войскова групировка разбирай "фронт" е сменяла по няколко пъти названието !!!! Така че до тук със 3-ти УКРАИНСКИ ФРОНТ :))))
186
3
 
8
 
! Отговори
ООН - реалност преди 1 година
Нито една държава не осъжда употреба на химическо оръжие от САЩ във Виетнам!
185
5
 
8
 
! Отговори
ООН - реалност преди 1 година
НИТО ЕДНА държава в света не осъжда употреба на ядрено оръжие от САЩ върху цивилни в Япония!
184
0
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
Войната се води по сайтовете! НЯМА убити, но има много тежко ранени в главата!
183
6
 
11
 
! Отговори
ООН - реалност преди 1 година
Само четири държави и Русия отхвърлиха документа осъждащ опитите на Русия да анексира четири региона на Украйна на Общото събрание - Беларус, Северна Корея, Сирия и Никарагуа.
182
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно кой убеди бункерния че украинците го чакат, за да ги освободи
181
9
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Америкън стадо - така би постъпил украинеца ако е болен русофил като теб - безволев, национален предател, безгръбначен. Но украинците имат силата, волята и топките да застанат срещу тези от които вие русофилите се ужасявате и треперите и да ги бият. Това ви напомня за чест - нещо от което вие сте лишени тотално и го осъзнавате. Именно това е основата на вашия русофилски бяс срещу Украйна, който преминава в шизофренна истерия - чувството за малоценност което украинците ви налагат.
180
1
 
2
 
! Отговори
До "бг рашистит преди 1 година
Хайде чети да понаучиш едно друго по история и после пиши!!!
179
1
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
Само да вметна ако в Русия се цитират тези две агенции "Медуза" и "Левада" първо са обозначават като "ЧУЖДИ АГЕНТИ" тъй като са финансирани от министерството за колонийте (Държавния департамент на САЩ) !!! Кога ли у нас шорошойдите ще започнат да се представят за чужди АГЕНТИ !
178
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсула ФЛ: В Украйна са загинали през войната 120 000 души! УРсула ФЛ: Сори! Не им е разрешено да кажа това! Все едно не сте ме чули ок??
177
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до БГ рашистите: "През 1944 в Българя навлезе 3-ти УКРАИНСКИ ФРОНТ" - което беше освободително движение и фашистите се изнесоха. 2+2 = 4? нали, или ти си нацистче и жалиш? не те разбрах?
176
2
 
9
 
! Отговори
До рашън стадо преди 1 година
Поддържаш, че украинците трябва до последно да умират за кефа на САЩ???
175
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 219 И какво? Само не ми ксзвай, че са били украинци! Муахахахаааа!
174
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдааа... Отново "Медуза". Дpuc.бъгъ, вие серозно ли ни представяте тези "медузи" за руска медия? Малко срам, малко дистойнство? Едва ли...
173
3
 
3
 
! Отговори
до БГ рашистите преди 1 година
През 1944 в Българя навлезе 3-ти УКРАИНСКИ ФРОНТ !!!
172
1
 
7
 
! Отговори
чувствителна инфо преди 1 година
Урсата от под клекалото: 100 000 уркаинци нато-еничари са се жертвали за НАТО ценностите. Що го заличиха от изявлението а?
171
3
 
7
 
! Отговори
Америкън стадо преди 1 година
Всеки украинец с няколко мозъчни клетки в кратуната ще си бие камшика и няма да се бие заради болните имперски мераци на вашингтонския дедо !
170
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро когато руснаците пробият на фронта в Донбас и се разпадне украинското съпротивление, когато 10 милиона украинци избягат в Европа от студ и глад, какво ще прави ЕС?? САЩ ще остави мазалото на ЕС да сърбат попарата! А днес ще ни разправят как Украйна е победила!!!
169
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий Берия: НЕ отговори - бягаш като гол гей по тъчлинията! ПО-близо съм до руснаците отколкото до наглосаксите! Ти си!