Всички очакват отговора на Путин на отстъплението от Харков

Световни издания за украинската контраофанзива
Обновена: 13 сеп 2022 10:00 | 13 сеп 2022 10:00, Елка Василева
332
Всички очакват отговора на Путин на отстъплението от Харков
Снимка: архив, БГНЕС

"Евентуално украинско настъпление към Крим може да се окаже тежкият удар, който да нокаутира Путин", пише британският в. "Телеграф".

Още по темата
"Окупираният черноморски полуостров е "центърът на тежестта" на руските сили", без който те не могат да продължат, изтъква изданието и подчертава, че вследствие на бързия напредък на контраофанзивата в обозримо бъдеще инициативата в конфликта е в ръцете на украинците.

Фойерверките, с които беше отбелязан празникът на Москва, са в рязък контраст с влошаващите се новини от украинския фронт, пише британският в. "Гардиън".

Всички очакват отговора на Путин на отстъплението от Харков, докато в руските токшоута поддържаната версия на събитията се обърка. Поканените гости дори стигнаха необичайно близо до реален дебат, отбелязва изданието.

Това може би не беше идеалният момент за празнуване, но засега властите в Русия не само не желаят да признаят, че тяхната офанзива в съседната страна се сблъсква с проблеми, но и отказват да признаят, че това е война, а не "специална военна операция".

Сега обаче Кремъл е изправен пред възможни критики от националистически блогъри, ако отстъпи, и пред потенциално опасен път, ако реши да ескалира, предупреждава в. "Гардиън". Според неотдавнашни проучвания мнозинството руснаци подкрепят "специалната военна операция", но някои от тях я подкрепят само пасивно и са объркани за целите ѝ.

През последните пет дни Украйна си е възвърнала повече територия, отколкото Русия завзе от април насетне, пише в. "Вашингтон пост".

Успехите се дължат отчасти на факта, че Киев показа, че планира да се насочи към контролирания от Русия южен украински град Херсон, заявява Джоел Хикман, директор на програмата за Трансатлантическа отбрана и сигурност в Центъра за анализ на европейската политика. В резултат на това Москва прехвърли оръжия и подкрепления там, където очакваше офанзива, отклонявайки ги от Северна Украйна и създавайки уязвимост.

Освен това украинските сили разполагат с бойци, които са по-мотивирани от руснаците.

Завземането на Купянск и Изюм нанася тежък удар на руските снабдителни линии към Донбас.

Превземането на територия обаче е едно, а запазването ѝ - друго, отбелязва изданието. Русия все още контролира значителна част от Украйна и разполага с разрушителен арсенал, към който може да прибегне, като например касетъчни и вакуумни бомби.

"Не трябва да пренебрегваме това, което Русия все още може да направи в този конфликт", подчертава Хикман, цитиран от американското издание.

"Украинският президент Володомир Зеленски обяви, че украинските сили са си върнали вече 6000 кв. км територии в Южна и Източна Украйна", гласи заглавие на френския в. "Монд", цитиран от БТА.

Изданието припомня и думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че е прекалено рано да се съди за резултата от украинската контраофанзива. Байдън изтъкна, че контраофанзивата е едва в първите си дни и Русия разполага със значителни сили в Украйна, но силите на Киев със сигурност са постигнали сериозни успехи, особено в Североизточна Украйна.

Успехите се дължат на предоставената от Запада помощ, но "преди всичко на изключителната смелост и издръжливост на украинските въоръжени сили и на украинския народ", подчерта Блинкън. "Украинците се борят за отечеството си и бъдещето си, а руснаците - не".

Украинските сили все още са изправени пред трудна борба, след като Русия загуби голяма част от териториите, които силите ѝ бяха завзели в района на Харков, в резултат на украинската контраофанзива, която принуди много от отстъпващите руски войници да напуснат Украйна, пише британското издание "Файненшъл таймс", като цитира изявление на Пентагона. В него се изразява предпазлив оптимизъм за украинската контраофанзива, но и се отправя предупреждение, че бързите успехи не са променили фундаментално краткосрочните очаквания на бойното поле.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой изненадан ли е? АЗ ЛИЧНО НЕ СЪМ! Не може да тръгнеш на война срещу света. Това е отрезвителен резултат и за другите гумени диктатори, които в последните години се взеха МНОГО на сериозно. Както виждате чичо Си Дзин Пин спря да лае и да развява пръст на всички, батко Ким и той се отрезви. Даже чичо ви Ердоган взе да се съвзема и започна да се връща под крилото на НАТО, като възобнови сделката за F-35. Стъпкването на Русия ще затвърди световният ред, не както Путин си мислеше да го подмени!
35
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите русоробски м.ършляци ще драпа да защитава руският нацистки окупатор дори тогава когато руската пропаганда отдавна ще се отказала.
34
9
 
25
 
! Отговори
доволни ли сте преди 2 години
Плановете на САЩ да доставят на Украйна ракетни системи за залпов огън HIMARS могат сериозно да влошат ситуацията, пише Compact. В крайна сметка не е изключено с помощта на тези оръжия Киев да нанесе удари по руска територия. Това е типично американско поведение: да разпалват конфликти и да доставят оръжие в зоната на военни действия, за да не си изцапат ръцете. И в резултат на това Европа ще изгори, предупреждава германското издание.
33
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, то е ясно: Отговорът ще бъде с бягство от Донецк , Луганск и Херсон.
32
2
 
7
 
! Отговори
ДО 30 преди 2 години
Дано си прав ......
31
9
 
26
 
! Отговори
Калашников преди 2 години
Истината е ,че Русия воюва със САЩ и цялото НАТО , но срещу украински войски ! До кога обаче Путин ще има търпение никой не знае ! Лошото е , че вероятността да се използва ядрено оръжие расте !
30
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е убедителен медиен победител..... Щатите ще се бият до последния Украинец .... Горките хора...
29
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гениален ход на Путин. Изкара от окопите украинците и ги вкара в капан близо до границата на Русия. В следващите дни ще ги атакуват от Беларус и от изток и ще стане мазало около Харков.
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук никой не си прави труда да спомене как в неделя след 20:00 ч. в много големи градове в цяла Източна Украйна едновременно гръмнаха мощни ТЕЦ-ове и населените места на територия от 200 000 км2 бяха погълнати от мрака.
27
0
 
25
 
! Отговори
9 преди 2 години
Във време, в което масово преобладават фалшиви новини и се плаща на хора да тролят, манипулират и насаждат мнение е трудно да повярвам на каквото и да е...
26
7
 
22
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
Путин е джудист и джудото може да се дръпнеш назад за да нападнеш още по свирепо. Нека изчакаме и то ще де разбере защо отстъпват руснаците тези територии
25
12
 
14
 
! Отговори
др. гл. точка преди 2 години
Сега, според нашата информация, украинските войски вече са загубили повече от 3500 души. Повечето от тях са обикновени хора, които киевският режим мобилизира насила, вкара ги в армията и ги хвърли в кошмара на войната, каза Стремоусов.Според него реално настъпление на украинските войски няма, защото никога не е имало руски войски в населените места, които украинците твърдят, че са взели под контрол. Това са села в буферната зона, обясни зам.-главата на администрацията.
24
2
 
8
 
! Отговори
Sic Semper Tyrannis преди 2 години
Махнете тиранина и се поклонете всички на богинята Атина и Демокрацията! Иначе лошо, много лошо ще ви се случи! Ще станете по-слабоумни от чичо Джо.
23
14
 
13
 
! Отговори
смях преди 2 години
имали вакумни бомби. те нямат основното - те нямат причина. Сега Путин разбира Наполеон отлично. Някога агресора нападна Русия с близо милион души. 1 000 000. Хиляди топове и обоз. Върнаха се едва 100 000. Сега ще се случи същото. Путин обаче няма да бъде заточен на остров света Елена. Не. Путин ще бъде заровен пред червения площад без почести ( а и това е съмнително )
22
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин си мислеше, че ще повтори сценария с Крим, измислени избори и после анексация на териториите, а после всички лидери ще му дойдат на крака да го молят за гази през зимата. Нито едно от двете стана или ще стане и изходът ще е Хага или летален. Тия след него и децата на сегашните руски граждани ще плащат дългата сметка.
21
6
 
8
 
! Отговори
Отговора е преди 2 години
Отговора е същият, като на предишната мишка, която се криеше в бункер
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинското контранастъпление е резултат от работата на американското разузнаване, заяви Марк Уорнър, председател на комисията по разузнаване на Сената на САЩ.
19
7
 
8
 
! Отговори
Курти преди 2 години
Не го е измислил още, ама щели частни армии да правят олигарсите му? Някой да е чул армия без мотивация да е печелила война?
18
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МобилизацияЕдна мобилизация би коствала ужасно много средства, нещо, което руснаците го нямат. Пък и да приемем, че стане отнема време докато войниците се появят на фронта, а Путин ще се бори с времето за да се спаси съвсем скоро ако продължи така стратегически да подарява територии и военнопленици
17
6
 
6
 
! Отговори
ф преди 2 години
До Българин . . . неочаквано за мен вика. Някой освен теб дали мисли , че имаш повече от 2 гънки в мозъка? Или само според теб си някъв фактор и военен експерт. Тва няма такъв криндж като вас старите чичаци от соца - ***