Паникьосани, руските войници изоставят оръжията и бягат

Руските сили атакуват инфраструктурата при отстъплението си
12 сеп 2022 10:36, Елка Василева
592
Паникьосани, руските войници изоставят оръжията и бягат
Снимка: архив, БГНЕС

Русия призна, че е загубила почти цялата северна Харковска област след светкавичен удар на украински бойци, констатира „Вашингтон пост“. Привържениците на Кремъл са разтревожени както от отстъплението на руските войски, така и от призивите на Запада за изпращане на повече оръжия на Украйна, за да може тя да победи, пише изданието.

Още по темата
В. „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че отстъплението на руските войски в Украйна показва недостатъците в способността на руската държава да прилага политика със сила извън границите на собствената си държава, на което залага президентът Владимир Путин. Поради което, коментира вестникът, военните неуспехи на Русия може би отслабват репутацията на Путин у дома като геополитически стратег.

На фона на изненадващите успехи на Украйна жителите на освободените населени места описват как руските войски захвърлят оръжията и се спасяват в паническо бягство, пише в. „Вашингтон пост“. Вчера продължиха да се появяват доказателства за украинския напредък - снимки на украински войници, които издигат знамето си в Изюм, след като градът беше изоставен от руските сили.

Вестникът обръща внимание и на растящото безпокойство в екипа на американския президент Джо Байдън във връзка с проблемите за снабдяване на Европа с енергийни източници. Помощници на президента удвоиха усилията си за доставка на природен газ през Атлантическия океан, но не виждат много осъществими решения в този кризисен момент, допълва вестникът.

Паникьосани руски войници изоставят танковете, оръжията и дори дрехите си, тъй като "буквално бягат от позициите си" в условията на шокова украинска офанзива, съобщават украински войници, цитирани от британския в. „Телеграф“. Украинско разузнавателно подразделение на фронтовата линия информира, че руската командна верига е нарушена и войниците бягат, без да се сражават, като много от тях се преобличат в цивилни дрехи, за да не бъдат разпознати като част от окупационната армия.

Украински оператор на безпилотен самолет, завърнал се вчера от фронтовата линия,  заяви пред „Телеграф“, че бързината на контранастъплението е изненадала дори украинската армия, чиито войниците са затруднени да обработят планините от руски боеприпаси и бронирани машини, изоставени  при хаотичното им напускане на позициите.

В една от прихванатите комуникации се чува как руски командир с позивна „Пиленце“ описва танкова част, която отчаяно се опитва да разбере какво се е случило с командването ѝ. "Напълно сме прецакани“, казва той.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в "терористични" атаки срещу инфраструктурни обекти в Харков, втория по големина град в страната, посочва в. „Гардиън“ . Руските удари бяха нанесени часове след като украинските сили си върнаха хиляди квадратни километри територия източно от града, а руските сили напуснаха позициите си под натиска на контранастъплението. В съобщение в Телеграм в неделя вечерта Зеленски заяви, че "Украйна и цивилизованият свят ясно виждат тези терористични действия" и каза, че Русия се опитва да лиши народа му от "газ, светлина, вода и храна". Той добави, че Украйна ще победи и се обърна към руското ръководство с думите: "Все още ли си мислите, че можете да ни уплашите?", пише "Гардиън".

Руските сили изстреляха общо 11 ракети по цели в Източна Украйна, съобщиха украинските военновъздушни сили в неделя вечерта, което доведе до пълно прекъсване на електрозахранването в Харковска и Донецка област и до частично прекъсване на електрозахранването в Запорожка, Днепропетровска и Сумска област. Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна, заяви, че е била засегната електроцентралата в Харков - една от най-големите в Украйна. По-късно Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската канцелария, заяви, че електрозахранването в някои региони е възстановено.

Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк също осъди ударите на Русия по енергийни и водни съоръжения. "Очевидният отговор на Русия на освобождаването на градове и села в източната част на Украйна е изстрелване на ракети в опит да се унищожи критична гражданска инфраструктура", написа Бринк в Туитър.

„Гардиън“ споменава и друг момент, който демонстрира недоволството на Кремъл от хода на събитията в Украйна. Вестникът цитира украинското военно разузнаване, според което генералът, командващ западната група армии на Русия, е бил уволнен след отстъплението в Харковска област.  Службата съобщи в канала си в Телеграм, че генерал Роман Бердников е бил сменен само след 17 дни на поста.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


592
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
1
 
19
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Всичко върви по план" -- виден кремълски шахматист, 2022 :)
338
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия няма нови оръжия... Това, което е в Украйна е "най-новото" им... Всичко при тях е фейк и дърти лъжи... Диви колхозници са и такива ще си останат.Затова сега бягат през глава и зарязват оръжие и бойна техника.
337
1
 
13
 
! Отговори
До момчета и момичет преди 2 години
Садам също се беше подготвил за маратон..
336
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според някои русофилски източници в "биолабораториите"на Украйна са били отгледани кокошки-нинджи с които украинците са щели да щурмуват Кремъл... за да бъде убит от тях диктатора Путин...Същите сега са използвани и покрай Харков.
335
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хамериканците гласуваха нова военна помощ миналата седмица. Украинците ще си получат кинтите и оръжията и после пак по старо му.
334
12
 
6
 
! Отговори
Момчета и момичета преди 2 години
Войната не е спринт а маратон. Внимавайте на кой бегач залагате. Да не ревете после
333
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама верно са смели доста да дразнят лъва така.Ако не престанат скоро може всички да се превърнем на атомни сенки.
332
6
 
16
 
! Отговори
ХАХАХА преди 2 години
Видели са руски войници да правят адамов плаж в Украйна!!! Доста идиотско изказване, не мислите ли. То на война всеки лъже ама айде малко с мяра, аман от зеленоидни лъжи.
331
16
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен..за какви "репарации" говориш?..-За такива,каквито "платиха" Щатите на Ирак,Афганистан,Югославия..там и другите ли?
330
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Феодална Русия без западните технологии е пpocто голяма територия с полезни изкопаеми и роби...
329
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руските части от отбранителната линия на Херсон са изпратили офицери до украинските позици за да договорят предаването си в плен.
328
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахаха видяхте ли сега великите чеченци и руснаци са обличали женски дрехи да си спасят кожата.. е няма такъв резил.
327
9
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
виждам,че некои са подвластни на инерцията и нарочват "ПроСоТо" за "русофил и путинист"...НЕМА ТАКОВА НЕЩО бе симпатяги!!!!..Аз просто гледам на нещата напълно безпристрастно!..За разлика от вас !..И НИКОЙ /за разлика от вас/ НЕ ми плаща!..Пиша САМО МОЕТО мнение..Ако то не съвпада с вашето това НЕ означава,че се опитвам да правя "пропаганда" на когото и да било....Но аз ви разбирам:..-Все пак варианта да имате СОБСТВЕНО мнение при вас е невъзможен..Или сте за "Осанна!",или за.."Разпни го!"..
326
8
 
12
 
! Отговори
До 343 преди 2 години
Ама то Русия е във фалит, каквито и съюзници да имаш те не могат да наливат само при теб да си добре.
325
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що па само зеления да може....нацепих се на бело, мое ли некой ми фърли 20-30 милиона и 30 танка , че съседа отдоле не ме кефи? Благодаря предварително!
324
3
 
6
 
! Отговори
Смех преди 2 години
Според тебв може ли вицепремиер на Русия да се казва Алфред Кох
323
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо Желание да има една страна се възстановява / спомен от Германия след 45г./ Русия ще плати репарациите, иначе я чакат двойно повече пари за години напред, съответно ОЩЕ технологично изоставане. Каво ще правим обаче с тукашните съветски близачи? Даже и тези от форума. Има супер статия от бившия вицепремиер на Русия Алфред Кох във Фактор.бг за олигарсите, *** и истината
322
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази война се решава от икономиката! Икономическата война решава физическата..Дали първо украинската икономика ( тоест ЕС и САЩ) ще клекне или руската ( Китай, Индия)
321
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те не бягат паникьосани, оставят си танковете от добра воля ;д
320
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нази война не се решава на бойното поле хаха!