Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия

Няма да има пари за пенсии и други дейности
Обновена: 20 мар 2022 10:38 | 20 мар 2022 10:35, Петя Славова
365
Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва вече от три седмици ще има дълготрайни последици в отношенията между Европа и Русия, обяви Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието.

Икономистът Мика Зайкова прогнозира пред БНТ инфлация от  25%-30%. Тя коментира отказа на България от "Газпром".

"Като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Имат ли път по който да докарат тази газ и колко това ще ни струва това? Кой ще ни даде 40% от петрола, кой ще ни даде зърно?, попита тя.

 Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

 "Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че не мога да очаквам инфлация по-малка от 25%-30%.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат." - заяви Зайкова.

Според Златанова, санкциите, които Европа налага са инструмент на външната политика и политика за сигурност. "Не търсете непременно икономически аргументи в тях, защото имат друга цел и морален смисъл", обясни тя и допълни, че няма как да няма последици.

Зайкова допълни пък, че България е най-бедната държава и германците още не са казали, че те ще спрат договора с Русия. "Две трети от газта е руска, 43% от петрола е руски. Ние имаме атомна централа, но с руски реактори, чиито касети се пълнят от Русия", допълни тя.

Според нея е важно кога ще се каже такова уточнение, че няма да има продължение на договора само при услови че има предварително осигурен газ. Тя обясни, че в противен случай ще фалират малките фирми, които нямат никакви резерви и попита откъде при това положение ще има пари за пенсии и за другите дейности.

Също така Руската информационна агенция Новости цитира вицепремиера Асен Василев и интервюто му за БНР, в което той заяви вчера, че България няма да подновява договора с "Газпром" за доставка на природен газ заради обстановката в Украйна.

Руската информационна агенция допълва, че страната ни има намерение да използва алтернативни източници, сред които Катар и Алжир.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът е в тежка икономическа криза - и на Запад, и в Русия и в Китай и навсякъде. Навсякъде ще има не само рецесия, ами тежка икономическа криза. След Украйна обаче ситуацията ще се развива по правилата на Русия, а не по правилата на Запада. Ще има икономическа война която ще се води по правилата на Русия, такава война не се печели с долари от въздуха а реална икономика и с ресурси. И с оръжия, ако нямаш ресурси ти трябва оръжия за да имаш евтини ресурси, а за запада вече няма евтини ресурси.
117
11
 
7
 
! Отговори
Абе преди 2 години
12 години нали имаше голям просперитет, защо сме най-бедните, защо няма алтернатива на Газпром, нали много добре беше 12 години Герб ДПС управление крепостни селяни??!?
116
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя е права, ама на богатите българи не им пречи. Те се хранят със сеир! И са сити!
115
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дъртофелнице , ни плаши хората.Един загина на опашка заради вашата некадърност.
114
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз виждам тука едни хора, които сега явно много по-добре си живеят! Защото те защитават това управление! За тя 30% инфлация е ОК. Ама за мене не е ОК!
113
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вкарайте Бойко Борисов в МС и за седмица ще върне отвлечената ни държава.
112
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капитализма е най-добрата система.------Хаити е добър пример за това. Развиват капитализма от1805 насам под вещото ръководство на САЩ. И внимавай за граматиката за да не се допълнително излагаш.
111
4
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
Споко, от некъде ще ни дойдат евтини ресурси и енергии, и пак ще сме си като преди.
110
4
 
10
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
При 30% инфлация Бойко ще е новият премиер през октомври.Няма отърване от него,но при такава инфлация това ще последва.Съдба.
109
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западната икономика е неустойчива и до няколко години ще рухне, а може и по-рано, вече са налице първите признаци в западна Европа и САЩ. Руската икономика изненедващо се оказа по-устойчива и това си пролича от санкциите. Западът съдейки по себе си смяташе, че Русия след такива санкции за няколко дни ще рухне и фалира. Е, не се получи, чакат Русия да рухне и да фалира, чакат и чакат. И Русия още не се е включила във войната със санкции, ако Русия излезе на бойното поле западняците ще почнат да вият като кучета. Само да приключи операцията в Украйна.
108
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога смятат да индексират заплати и пенсии? Това е неотложно.
107
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз по време на Бойко ядох и пий каквото ми душа сакаше, обикалях Европа и България! Купувах си дрехи от моловете! Сега знам цената на всяка стока и само на промоция пазарувам, никъде не ходя, стоя на студено, защото пестя и ровя във втората употреба! На същата работа си работим двамата в семейството, просто заплатите вече не стигат за нищо...
106
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В следващите години Русия ще бъде единственото място в Европа където ще може да се произвежда и да се развива икономиката - там има ресурси, там има енергия. Западната индустрия постепенно угасва без ресурси и без енергии.
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SS "Бях в планината през 2020 когато настъпи пандемията,и затвориха държавата !" Къде в планината си бил бе? Нали постваше тука постоянно. :))))
104
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабо Мико, где така? Тръгнах Щурчо за храна. Нямам вече депутатската заплата от 10 бона и се вайкам, и се чудя, и се мая где ще му излезе края? Пафкам си по 2 кутии цигари дневно. Добре е моя син в чужбина да ме спонсорира.
103
9
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
В едно мързеливо , крадливо,и просто/с малки изключения/ общество,каквото е нашето,освен фалити,какво друго да очакваме?След като кумир на немалка част, е един уличен разбойник,ограбвал ни 12 г.,какво да става?
102
2
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 79 ! Бях в планината през 2020 когато настъпи пандемията,и затвориха държавата ! За разлика от теб знам как да оцелявам ! Ще те питам като мине лятото и дойде зимата до декември къде хадят гладните на тоалетна отворко ?
101
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Oчакват се фалити на държави, не само на предприятия. Стадото продължава да пасе блажено.
100
3
 
9
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
В България всеки разбира от газ, ядрени централи, газопроводи, магистрали, ваксини, маски, геополитика, футбол, коли, инфлация, икономика, военни самолети, ракети, преместване на заседнали кораби, мантинели и пътни маркировки и така нататък и така нататък.....
99
8
 
3
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Западът ще си реши проблемите и от некъде ще му дойдат евтини ресурси. Капитализма е най-добрата система.