Живот в руски плен: Глад, жестокости, пречупване на психиката

Максим Колесников отслабнал с 32 кг
22 апр 2023 10:08, Александър Попов
333
Живот в руски плен: Глад, жестокости, пречупване на психиката
Снимка: БГНЕС/EPA

Давали им само каша и супа с парче картоф и цвекло. Гладът и постоянният физически и психически тормоз в руски плен изтощили Максим до крайност. Мъжът отслабнал с 32 килограма. "Опитваха се да ни пречупят", казва той.

От началото на войната в Украйна воюващите страни си разменят  пленници. В Украйна са се завърнали общо 2235 души. Повечето от тях са понесли тежки физически и психически травми. Дмитрий Лубинец,  пълномощник по въпросите на човешките права на украинския парламент казва, че 86% от украинските военни, намирали се в руски плен, са били подложени на изтезания.

"Докато се намирах в плен, отслабнах с 32 килограма. Бях изтощен физически, а и крайно изнервен", разказва пред "Дойче Веле" Максим Колесников, който е бил освободен на 4.2. 2023 година. Негова снимка, на която се вижда как държи в ръка ябълка, развълнува мнозина – съвсем ясно си личи искрената му радост, че отново може да се наслади на този плод – след повече от десет месеца лишаване от свобода.

„Отношението към нас, пленените, беше жестоко. Опитваха се да ни пречупят: караха ни по цели дни стоим прави, да изпълняваме тежки физически упражнения“, споделя Максим, който бил заловен, докато отбранявал Киев. Пленниците изпитвали и постоянен глад, тъй като не им давали достатъчно храна. „Даваха ни по две чаши храна на ден – каша и супа, в която имаше само парче картоф и цвекло. За 14 души даваха общо едва три литра вода на ден.“ Ситуацията започнала да се подобрява донякъде чак към края на август. „Очевидно си дадоха сметка, че представляваме обменен фонд“, обяснява Максим.

Към санаториума и болницата

Максим бил разменен заедно с още 115 украински военни на граничен пункт в Сумска област. А ябълката не попаднала в ръцете му случайно – в Украйна веднага предоставят на освободените от плен специален пакет с продукти.

След това всички освободени пленници се откарват в най-близката болница, където получават дрехи, обувки, бельо, козметика, смартфон със сим-карта. „Всичко това ми бе много полезно“, обяснява Максим, който получил възможност да се обади на близките си и да вземе душ. Зарадвал се и на ножичката за нокти – защото по време на руския плен трябвало да си ги изгризват със зъби.

В болницата освободените минават медицински преглед, след което започва периодът на рехабилитация. Тези, които имат нужда от по-сериозно лечение, се настаняват в болница, а останалите отиват в санаториум – като Максим. Там той бил прегледан от различни специалисти: невролог, травматолог, хирург, кардиолог, психолог и т.н.

За времето в плен се получава обезщетение

Властите в Украйна се грижат и за това да възстановят всички изгубени документи и банкови карти на освободените. Освен това им изплащат сумите, които те са пропуснали да получат от държавата, докато са били в плен.

„Става дума за доста сериозни суми. Ако военният е бил на предната линия, получава по около 100 000 гривни на месец (почти пет хиляди лева), обяснява за ДВ Петър Яценко, говорител на Координационния щаб по въпросите, свързани с военнопленниците.

Той пояснява, че тази сума се изплаща за всеки месец в плен, а освен нея има и еднократна помощ от 100 000 гривни. Ако обаче съответните лица са напуснали позициите си и са се предали доброволно, не получават заплащане. По думите на Яценко тези случаи са около пет процента.

По време на престоя в санаториум бившите военнопленници възстановяват физическото си здраве. Двата основни проблема за повечето бивши пленници е свързана със загубата на тегло и на мускулна маса. А тези, които се нуждаят от специфично лечение, за каквото в Украйна няма условия, се изпращат зад граница – например за бионическо протезиране.

Ментално възстановяване

Всеки бивш пленник има нужда от различно време за психическо възстановяване, казва пред ДВ военният психолог Андрей Козинчук.

„Последната фаза от менталното възстановяване е усещането за обществена полза – да тръгнеш на работа, да участваш в социалния живот, да се върнеш на военна служба. Някои стигат до този етап за месец, но на други може да са им нужни и няколко години“, обяснява Козинчуки пояснява, че един от основните проблеми е чувството на вина, което обикновено изпитват онези, които са се озовали в плен.

Бившият военнопленник Максим Колесников признава, че след рехабилитацията се чувства много по-добре физически, макар все още да има известни оплаквания. Въпреки това вече се е завърнал на служба в армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още по темата: пленВойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
6
 
44
 
! Отговори
Москов преди 1 година
Ей, то било добре да си в плен! Хем не си на фронта да те гръмнат, хем тече заплатата!
215
11
 
83
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 1 година
ДА ,ТО ЗАЩОТО В УКРАИНСКИ ПЛЕН ЖИВОТА Е "ЦВЕТЯ И РОЗИ " АБЕ ПЛАТЕНИ *** ТЕЗИ ДА СЕ РАДВАТ ,ЧЕ СА СЕ ЗАВЪРНАЛИ ЖИВИ И ЗДРАВИ ,ЗАЩОТО УКРОФАШАГИТЕ НЕ ДАВАТ ТОЗИ ШАНС!
214
14
 
57
 
! Отговори
до Kresi преди 1 година
и за кво през 2014 да влизат сини или пембени каски в крим *** ковро краварска ... 1-во че там не е имало военни действия, малкото украински военни бяха изпратени по живо и здраво, нормално като населението е 70% руснаци, 15% украинци, 12% кримски татари, 3% останали малцинства 2-ро независимия Крим проведе референдум и мнозинството руснаци реши да се присъедини към Русия и 3-то ясно за кво напъвате кравари гнусни, за военната база, която е построена от Русия и винаги е била нейна ..
213
10
 
48
 
! Отговори
соросоидните издания преди 1 година
дойче зеле плюс грантаджийските парцаляци към Америка за България или директно финансирани от Конгреса на САЩ като васална европа ... истината и само истината, без никаква пропаганда
212
6
 
48
 
! Отговори
Хайл преди 1 година
ТОВА Е РАЗКАЗАНО ПРЕД ДОЙЧЕ ВЕЛЕ...АМИ НАПРАВЕТЕ СИ СМЕТКА КОЛКО Е ВЯРНО
211
3
 
36
 
! Отговори
Георги преди 1 година
а вие нацисти направо ги убивате
210
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а вие нацистите как постъпвате с пелнниците сваляте скалпи азиатите които въюват за укрите убивате изнасилвате изстезавате пускате им ток макар че това което е писано е лъжа дори да е истина поне хранят с нещо да ви .... м........
209
56
 
8
 
! Отговори
Kresi преди 1 година
Ето за пореден път задавам въпроса към червените РУСОФИЛИ на който би отговорила и една средно интелигентна КАМИЛА.Защо през 2014г имаше резолюция на оон в крим да влязът сини каски и разследващи органи в крим и да установят на место какво наистина се случва там.И вашите любими ватенки наложиха вето.Трябва да си чугунена червена кратуна за да не разбереш защо наложиха вето.
208
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости
207
4
 
35
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Те тия психически травми са получени още преди да попаднат в плен. Ами тоси е за изперкване, да се биеш срещу руската армия, а ако са имали късметЯ и срещу чеченци. Искат да кажат, че ако не бяха попаднали в плен, щяха да нямат психически травми? Не е нормално човек в такава война, да се завърне без психически травми. Това е първото убийство, първия загинал другар, първия другар без ръце и крака, първата откъсната глава...
206
3
 
56
 
! Отговори
Хайл преди 1 година
А в украински плен как са били измъчвани руските войници що не кажете? Получавали са парче хляб и малко вода за цяла седмица,бити,измъчвани и случаи на кастрация е имало и то от жени-ТОВА ЗАЩО НЕ СЕ КАЖЕ,ЗАЩО САМО ЕДНА ГЛЕДНА ТОЧКА СЕ ГЛЕДА??? На украинските пленени трябва пържоли с трюфели ли да се дават,да спят в бели чаршафи и да ги галят с перо ли,а руските не са хора ли??? Каквото за едните пленени,такова и за другите,само че т.н. медии в България сте на хранилка в Козяк 16
205
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така си е. Като няма дрога и психиката се пречупва. Не, че с дрогата не.е пречупена. Сега от НАТО да почнат да пищят, защо на украинците не им дават бело.
204
6
 
57
 
! Отговори
Мечо Пух преди 1 година
А в украински плен, какво се случва? Може би хайвер, шампанско и балдахин! Лицемерие и цинизъм!
203
2
 
47
 
! Отговори
marquise преди 1 година
Авторът на публикациятя да посочи поне три независими източници. В противен случай изложеното от него е необективно като факти и заключения.
202
3
 
55
 
! Отговори
Ха,ха,ха! преди 1 година
Живот в украински плен много е по "добър",ако изобщо ще си останеш жив:простреляните крайници глад,гавра, бой до изгубване на съзнанието!Това е война,няма хотели,има жестока реалност!
201
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да България трябваше да ви обяви война тук щяхме да ви настаним в хотели по морето и да ви хрантутим безплатно, все пак сме човеколюбива нация
200
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За психиката не знам. Европейската я счупиха американците много отдавна. Гьобелс пасти да яде сравнение с американските си колеги... Впрочем на времето той се е учил именно от тях. Например, един Бернайс.
199
2
 
13
 
! Отговори
Теди преди 1 година
ИМА ПРИЧИНА ДА СЪМ ПРОТИВ КАТЯ ДОБРЕВА ТЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ УВОЛНЕНА ОТ ПОСТА КОЙТО ЗАЕМА
198
12
 
39
 
! Отговори
Джон Бидон преди 1 година
Има една много стара българска поговорка, която гласи: - Да би мирно срдяло, не би чудо видяло!Иначе укропа е на свършване вече, чакаме оригинални фашета на фронтовете за гриловане...
197
16
 
46
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Затова ли цели украински батальони не само че се предат доброволно, Ами и вече се бият на страната на Русия? Прави бяха руснаците да забранят това мрсно и лъжливо подобие на медия !!!