Наводнените части на Русия: Водата се оттича, радиацията - не?

Според еколози под вода са останали 100 до 300 уранови кладенеца
183
Наводнените части на Русия: Водата се оттича, радиацията - не?
Снимка: БГНЕС

Разрушителното наводнение, което опустоши редица руски региони, се оттегля. Но в реките и питейната вода може да е разтворен уран от изоставени находища. Според еколози под вода са останали 100 до 300 уранови кладенеца, пише в свой материал DW.

Безпрецедентното наводнение, което предизвика разрушения в различни райони на Южен Урал в Русия, може би е засегнало редица опасни обекти, твърдят еколози. Те посочват по-специално наводнените стари уранови находища в Курганска област и едно шлаково депо в Новотроицк, Оренбургска област. Опасните вещества могат да предизвикат епидемия от рак и други заболявания сред местното население. Руските власти и държавни агенции отричат последиците от катастрофалните наводнения, обвинявайки еколозите в дезинформация.

Няколко опасни химически съоръжения са в зоната на наводнението

Още през 2022 г. изследователи от Оренбургския университет са разгледали различни сценарии за тежки бедствия и катастрофи в техния регион, включително от силно наводнение. Опасенията им са били свързани с факта, че в Оренбургска област работят 27 опасни химически съоръжения: в много от тях техниката още тогава е била силно амортизирана. В доклада си учените обръщат особено внимание на възможността да бъдат разрушени резервоари с токсични отпадъци. При песимистичен сценарий зоната на замърсяване в случай на изпускане на опасни химически вещества може да се разпростре на площ до 1500 квадратни километра, прогнозират те.

Екологичният проект "Земята е важна за всички" обърна внимание на факта, че настоящото разрушително наводнение е наводнило шлаковото депо в Новотроицк. Местно металургично предприятие съхранява там производствени отпадъци с висока концентрация на тежки метали. Природозащитниците се опасяват, че вредните вещества може вече да са попаднали във водата и да са опасни за местната природа и живите същества.

Наводнението е достигнало до уранови кладенци в Курганската област

Много по-сериозна може да се окаже ситуацията в Звериноголовския район на Курганска област, където през април под вода останаха и част от старите уранови кладенци, които може би съдържат радиоактивни вещества, казаха природозащитници пред DW. Думите им бяха потвърдени от сателитни снимки, видеозаписи и разкази на свидетели от региона.

На това място по съветско време е била извършвана експериментална работа в урановото находище "Добровольное", която обаче е била спряна и призната за опасна още тогава - именно поради опасността от наводнения, казва бившият ръководител на щаба на Навални в Курганска област, физикът и еколог Алексей Шварц. В средата на 1980-те години в тези мини е бил извършван пробен добив на уран, допълва ядреният физик Андрей Ожаровски, експерт от Руския социално-екологичен съюз.

Радиоактивни частици могат да попаднат в питейната вода

Въз основа на наличните информации еколозите са убедени, че разтвореният уран е попаднал в река Тобол. Според изчисленията на Ожаровски има голяма вероятност хората, които живеят надолу по течението на реката, да бъдат изложени на така наречената "колективна доза" радиоактивност - ниска за един отделен човек, но опасна поради въздействието върху значителен брой хора. По течението на Тобол се намира град Курган с население около 300 000 души, а освен него има и редица други населени места.

Реката е основен източник на питейна вода за стотици хиляди хора, а пречиствателните съоръжения не са в състояние да филтрират радиоактивни частици, казва Ожаровски: "Ако човек приеме радиоактивни вещества с водата или храната, това може да се окаже последната капка, която да прелее чашата и да предизвика онкологично заболяване”. Специалистът съветва местните жители да пият само бутилирана вода.

Според еколозите водата може да е заляла 100 до 300 такива уранови кладенеца. Част от тези кладенци още изпускат остатъчен уранов разтвор, казва Ожаровски, който лично е наблюдавал опасното явление. Той е участвал в изследване на кладенците през 2019 година. Седем от 12-те изследвани тогава кладенеца все още са били радиоактивни. Според него е трудно да се прецени какво количество радиоактивна течност от тях може да е попаднало във водата по време на сегашното наводнение.

"Росатом никога не свидетелства срещу себе си"

Алексей Шварц обяснява, че измерването на степента на замърсяване на водата с радиоактивни частици изисква сложни изследвания: "Водата трябва да се изпари, утайката да се прекара през спектрограф и т.н. Това може да направи само лаборатория на Росатом". Шварц обаче се съмнява, че държавният концерн ще извърши такива измервания или ще направи резултатите публично достояние: "Росатом никога не свидетелства срещу себе си”, казва той.

Росатом изобщо не споделя опасенията на еколозите: На 23 април “Далур” - компанията, която управлява находището "Добровольное", нарече съобщенията за възможен разлив на радиоактивна течност "умишлена дезинформация". От дружеството обясняват, че находищата са разположени на високо място и не са засегнати от наводнението.

Тази информация отчасти се потвърждава и от Андрей Ожаровски, който уточнява, че дъщерното дружество на Росатом "Далур" е прокарало нови сондажи на възвишенията преди няколко години, но кладенците, които не се споменават в официалния доклад, се намират в низините. Именно те са се наводнили, казва Ожаровски.

Както след аварията в Чернобил?

Лоялни към руските власти еколози твърдят, че наводнението не е засегнало опасни обекти.

"Все още няма необратими последици"“, заяви в интервю за "Парламентарен вестник" Виктор Данилов-Данилян, научен директор на Института по водни изследвания на Руската академия на науките. Според Максим Токарев, член на експертния съвет на Комитета по екология и опазване на околната среда към Държавната дума, основната заплаха идвала по-скоро от наводнените гробища, външните тоалетни и други санитарни обекти. Той признава, че пестицидите и хербицидите могат да замърсят обширни територии, но твърди, че "мерките по почистването" могат да отстранят тежките последици.

От своя страна Алексей Шварц казва, че мълчанието на по-голямата част от екологичната общност и опитите на руските власти да "заглушат" проблема напомнят за ситуацията с аварията в Чернобилската атомна електроцентрала. Властите на СССР тогава не успяха да скрият последиците от тази катастрофа. Екологът Шварц смята, че от година на година наводненията в Южен Урал ще стават все по-разрушителни, също както и последиците от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още по темата: наводнениеDWРусия
Още от Страната
Полицията в Пазарджик с проблем: Къде да съхранява отнетите коли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
1
 
! Отговори
До 149 зеленски преди 1 седмица
Ами пълни ни се душата от ваща мизерия и се молим да става все по голяма
152
1
 
0
 
! Отговори
Пак казвам преди 1 седмица
Това е чудесна новина.Няма ли нещо дето да залее и москва и петербург та блатото в московия освен да е кално да е и радиотоксично.
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дойче зеле пак се изказаха. Всички им вярваме.
150
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе те руснаците са свикнали с мизерията,така че това наводнение е като дюшеш за тях.
149
8
 
9
 
! Отговори
Зеленски преди 1 седмица
Вас какво ви интересува какво се случва в Русия? Нали сте еврогейци от Европейския съюз😀
148
4
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
Отново поръчкова статия. Стига сте лъгали!
147
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АХ, ЗАГРИЖЕНОТО DW (ДОЙЧЕ ВЕЛЕ) - ТО Е КАТО МАЙКА ТЕРЕЗА И ЩЕ СПАСИ СВЕТА!!!...
146
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За руснаците радиация никога не е съществувала...Такова животно няма при тях даже и след Чернобила.Така че може спокойно да се къпят и да пиикат водица
145
10
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Най-големият проблем не е радиацията ,а мародерите. Всеки расианингледа да ограби съседната посьолка.
144
3
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 седмица
До Анонимен 145 Христо Христов си е такъв. Слагай му минуса , без да го четеш. Аз правя така.
143
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хр. Христов, на Тройной или Новичок си? Няма страна Холандия! Нидерландия има най-"зелената" икономика в света! Тези ва.т.ни.ци са много увре.дени животни.
142
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма проблем. За Родину, за джуджи! Раят чака ор.к.и.те.
141
4
 
12
 
! Отговори
Ol dirty bastard преди 1 седмица
Наистина снимките не са от Русия,покривите не са сламени!
140
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко се плаща.....по един или друг начин възмездието те застига.
139
4
 
11
 
! Отговори
Скромно мнение преди 1 седмица
Руснаците са като ***. Радиация не ги лови.За това са натискат за ядрена война.
138
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
НЕ СЪМ ДОВОЛНА! ТИЯ НАВОДНЕНИЯ НИ ПРОВАЛЯТ ФИЛМА: ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА БАНКОПРЪДНИЛА КРАЛИЦАТА НА БЛАТАТА! И ЕДНА ОТ 3-ТЕ ГЛАВНИ РОЛИ ВЪВ ФИЛМА Е МОЯ!
137
1
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
ХРИСТО ХРИСТОВ , НАНЕ И БАНКО СЕ ОПЛАКАХА, ЧЕ ЗАРАДИ НАВОДНЕНИЯТА НЕМОГАТ ДА СИ ДОЗАСНЕМАТ РИМЕЙКА НА ФИЛМА: ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ПРЕСИЛА - КРАЛИЦАТА НА ПУСТИНЯТА! ТУК ФИЛМА ЩЯЛ ДА СЕ КАЗВА: ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА БАНКОПРЪДНИЛА - КРАЛИЦАТА НА БЛАТАТА.
136
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А защо не пишете, вече 4-ти ден в Берлин не могат да погасят пожар на оръжейно предприятие и из въздуха се носи отровен дим?
135
3
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
зомбита
134
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази статия ако беше за САЩ, отдавна да сте я махнали или просто щяхте да подминете, но щом е за Русия, трябва да изцедите всичко възможно и негативно, което го има или няма. Днес виждам, че нищо лошо не се е случило в Русия и затова тази древна статия ще бъде преобръщана с хастара навън по цял ден.

Спонсорирани публикации