Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО

Тя не се е променила от досегашните
28 юни 2024 14:34, Александър Попов
390
Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО
Снимка: БГНЕС

Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която Министерският съвет одобри, отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание.

Българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Документът е класифициран както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност.

Независимо, че не подлежи на публикуване, документът за Срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България:

- България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна.

- Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност.

- Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право.

- Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война.  България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна.

- Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана.

- До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна.

- България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна. Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безвъзмездна и се компенсира по три линии – европейския инструмент за мир, международното финансово подпомагане или чрез други съюзни държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"огромната мощ на нато" "великите натовски установки химарс и танковете"....абе....вас аналн0 податливите американски uбрukчии с кво ви друсат за да говорите такива небивалици, че и да им вярвате бе?!?!?! :D :D :D :D
214
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Приеха ли Украйна на части в НАТО? Каква позиция? Украйна не е член на НАТО.
213
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Минавам само да питам .След тази новина , колко струва квадратния метър в София ?
212
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предишният военен министър на отбраната на България искаше от Министерството на образованието да поемело разхода за изхранване на курсантиоте във военните училища. !!!! Представяте ли си!!! Няма пари за манджа на шепа курсанти, те ще ми осигурявали всестранна подкрепа.... !!!
211
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Народа е за мир който иска война прав му път дса отива не да драще тук
210
3
 
4
 
! Отговори
До 213 преди 3 месеца
Полковникът вече е натовски генерал. Хахахахаха
209
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази новина трябва да гръмне навсякъде .Публикувайте в мрежите , пращайте на Карбовски , Жечев ,Брейка , Цанов , тук няма значение кой какви политически възгледи има .Тук става дума за България .Съпротивата е задължителна ! Препочитам да се бия и ако трябва да умра на жълтите павета , отколкото в някой кален окоп в Украйна и посления си час да се обвинявам , че съм си мълчал и не съм реагирал .
208
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
в България ще има бази на НАТО разбрахте ли русофили нищо не можете да направите безпомощни сте опика...ни сте ,изливайте мъката в сайта ви само тук сте силни и много червени плъхове гад...ни.
207
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
*** пращаме ли евроатлантиците на фронта както пратихме оръжия и снаряди ??? Тагаренко и Минджев що са още тука ???
206
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предлагам всички подкрепители дето не искат мир веднага на фронта не да говорят от името не целият бг народ
205
0
 
0
 
! Отговори
до 209 преди 3 месеца
Ти пък сичко знаиш.
204
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Смърт на фашизма във всичките му форми,навсякъде по света!Рано или късно нов Нюрнбергски процес.
203
5
 
5
 
! Отговори
до 209 преди 3 месеца
Исторически парк са продали за база на НАТО.
202
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами, да. Каквото са решили депутатите, които гласувалите са избрали, това ще бъде. Недоволните от този факт да са отишли на изборите.
201
1
 
1
 
! Отговори
До 207 преди 3 месеца
И ти каза да ходиш да си премериш температура
200
0
 
16
 
! Отговори
убиха Кирил и Методи преди 3 месеца
България веднага след промяната на властта през 1989 година все следвашв Запада: по тяхно изискване си разпуснахме армията, унищожихме военните училища и поделения, разградихме границата, променихме образованието, така че да не се учи за инженер, да нямаме квалицирани технически кадри....ББ оня ден повърна поредната максима" всичко добро за Б-я е дошло от Запад" Какво добро е дошло оттам, като те всичко са грабили от изток и юг??И все напират на изток и на юг. Ако им е добре у тях???
199
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сигурно дават терен за втората по големина база на НАТО до Варна. Нали онзи ден писаха, че първата по големина е в Румъния на 80 км.от Варна? Може да са дали терен, те са чуждопоклонници.
198
5
 
5
 
! Отговори
До 205 преди 3 месеца
Е за сега гори Киев на наканото жълто бомбе
197
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
2021 Путин продаваше газ 10 пъти по-скъп от сега! Торба амониева селитра стигна 150 лв.
196
2
 
10
 
! Отговори
До 196 преди 3 месеца
За какво обсъждане става на въпрос като Урколандия не в НАТО