Кои от служебните министри ще останат в новия кабинет?

Шестима ще са те според първоначалните планове
18 юни 2024 08:35, Елка Василева
54
Кои от служебните министри ще останат в новия кабинет?
Снимка: архив, БГНЕС

Поне шестима от министрите в служебното правителство на Димитър Главчев да запазят позициите си и в кабинета на споделената отговорност. Това предвиждат първоначалните планове, които са обсъждани през уикенда, още преди да започнат официалните преговори на трите дами от ГЕРБ Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова с останалите парламентарни партии, пише „24 часа“.

Заради амбицията да изпълним условията за влизане в еврозоната възможно най-бързо поста си ще запази министърката на финансите Людмила Петкова.

Още по темата
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бил доволен от начина, по който тя е управлявала бюджета за месеците като служебен министър.

На поста си като министър на икономиката се предвижда да остане и Петко Николов. Концепцията предвижда неговият ресор да се разшири.

В министерството на икономиката се връщат иновациите, които при кабинета на Кирил Петков бяха извадени в отделно министерство. Това бе направено, за да се отделят от икономиката, тогава с ресорен министър Корнелия Нинова, европейските фондове към бизнеса и те да бъдат управлявани от Даниел Лорер. Новосъздаденото Министерство на иновациите бе запазено и при правителството на Николай Денков и Мария Габриел, отново по настояване на ПП-ДБ. Сега обаче се връща обичайната структура на МС. След закриването на отделното ведомство за иновациите служебният министър Росен Карадимов трябва да се завърне начело на Българската банка за развитие.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който напусна ПП-ДБ, за да остане в служебния кабинет и да довърши проектите за първите въздушни линейки на България, новите влакове за БДЖ и други ключови начинания в сектора, ще бъде сменен. Причината обаче не била работата му, резултатите от която се оценяват високо, а че ресорът е поискан от “Има такъв народ”, които щели да предложат своя кандидатура.

Поста си трябва да запази и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, за когото това ще е участие в трето правителство. Той оглави МВР при кабинета “Денков/Габриел” и се превърна в най-спорната фигура между бившите партньори в сглобката. Първо от ПП-ДБ се опитаха да искат оставката му още при ескалацията на протестите срещу БФС, но срещнаха отказа на ГЕРБ, бе защитен и от ДПС. После поставиха категорично условие за смяната на Стоянов при преговорите за несъстоялата се ротация на премиерите и това бе една от причините за провала на сглобката. Калин Стоянов запази поста си в служебния кабинет на Главчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от Политика
Симов: Абсурд е начело на БСП да застане Григорова
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да остават ,важно е да вършат работа ,но,министър председателя не ми харесва ,у той щял да подкрепя Украйна ,тоест война
51
3
 
7
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 седмица
КАКЪВ КАБИНЕТ ЩЕ ПРАВИТЕ БЕ,ВИЕ СТЕ НЕЛЕГИТИМНИ,ГЛАСУВАЛИ СА ЕДВА 25% ОТ БЪЛГАРИТЕ.СЪС СТАРИТЕ ТРУЖЕНИЧКИ НОВ БАРДАК НЕ СТАВА.ПРАВИТЕЛСТВО НА ВЪЗРАЖДАНЕ И ПАРТИЯТА НА МАРКОВ МОЖЕ БИ СЕ ХАРЕСАЛО НА БОШИНСТВОТО БЪЛГАРИ
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това което посееш в един МОЗЪК.... Това ще ЖЪНЕШ.... И по времето на така наречения "Развит Социализъм" така посяха от "Петилетка на Петилетка" в мозъците на хората "Комунизма", че сега отново Българина не може да се отърве от "Османизма"! А то се оказало, че Османизъм и Комунизъм е да държи в окови ума на Българина, за да е вечен Роб!
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Светците у нас считат за луди, глупеца вредом всеки почита!" - Христо Ботев
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Хората са винаги против Разума, когато Разумът е против тях!" - Хелвеций
47
2
 
5
 
! Отговори
Баба Гицка преди 1 седмица
А бе, оставете Гвоздейков да загаси лампите в БДЖ, че да се свърши тая мъка.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Във всяка истина има лъжа и във всяка лъжа има истина" - Конфуций "Истината е началото и краят на нещата, без истина не би имало нищо" - Конфуций
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ти какъв "СaпунСапyнСaпун" предпочиташ да бъдеш - за ръце или за пране?
44
4
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 1 седмица
Има ли още някой да не знае, че Слави е наведен на Доган? Има ли още някой да не знае, че правителство на герб прави изборите по техните правила? Логично добавиха 10-12 депутата за да могат да ни върнат турското робство, а Борисов е някакъв скапан параван. Няма лошо в протестите, но ако не се гласува ДПС ще прелее още повече гласове на ИТН следващото НС и пак ИТН няма да изпаднатза да гласуват с тях. Имахте късмет , че в 49тото НС не им достигаха 5 гласа и опозицията беше обединена. Вече нямате.
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какви "преговори", какви 5 лева с тия тьотки, които не решават нищо ?Кафа от имитации !
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ти какъв *** предпочиташ да бъдеш - за ръце или за пране?
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слави отстъпил депутатското си място на танцьорка - икономист .Тези си слагат любовниците за депутатки , народа да им плаща келешлъците . Нали ви казах , че рано или късно ще получим Магаданс .
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шиши премиер а боко външен министър да се дупи на големите началници на България . Да вкараме с гъзо напред Бългаия в еврозоната :))) Само членството ши ва опрай .
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как може да имаме перфектна работеща държава през социализма и така левашки да си я развалим ?
38
9
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Ако някой не иска кабинет в тази сложна обстановка, то той не може да се нарече българин.
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До "ако сега бойко спре оръжието за украйна" - явно имаш самочувствие за целия народ...
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой ще остане в служебния кабинет? Ще остане родата на Аз, Ти, Той, Тя, То, и Ние ..... а, Вие и Те вън оат кабинето!
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 34 - плувай, плувай, не е риба
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рибата не е ли още в морето?
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
мирчев и цонева вече нямат работа, може по цял ден да висят в центъра на протести, но след тях няма кой да тръгне и що така не ги избраха, това са родните им градове, заради Мирчев в Добрич ПП-ДБ паднаха на 8%