Кои от служебните министри ще останат в новия кабинет?

Шестима ще са те според първоначалните планове
18 юни 2024 08:35, Елка Василева
54
Кои от служебните министри ще останат в новия кабинет?
Снимка: архив, БГНЕС

Поне шестима от министрите в служебното правителство на Димитър Главчев да запазят позициите си и в кабинета на споделената отговорност. Това предвиждат първоначалните планове, които са обсъждани през уикенда, още преди да започнат официалните преговори на трите дами от ГЕРБ Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова с останалите парламентарни партии, пише „24 часа“.

Заради амбицията да изпълним условията за влизане в еврозоната възможно най-бързо поста си ще запази министърката на финансите Людмила Петкова.

Още по темата
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бил доволен от начина, по който тя е управлявала бюджета за месеците като служебен министър.

На поста си като министър на икономиката се предвижда да остане и Петко Николов. Концепцията предвижда неговият ресор да се разшири.

В министерството на икономиката се връщат иновациите, които при кабинета на Кирил Петков бяха извадени в отделно министерство. Това бе направено, за да се отделят от икономиката, тогава с ресорен министър Корнелия Нинова, европейските фондове към бизнеса и те да бъдат управлявани от Даниел Лорер. Новосъздаденото Министерство на иновациите бе запазено и при правителството на Николай Денков и Мария Габриел, отново по настояване на ПП-ДБ. Сега обаче се връща обичайната структура на МС. След закриването на отделното ведомство за иновациите служебният министър Росен Карадимов трябва да се завърне начело на Българската банка за развитие.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който напусна ПП-ДБ, за да остане в служебния кабинет и да довърши проектите за първите въздушни линейки на България, новите влакове за БДЖ и други ключови начинания в сектора, ще бъде сменен. Причината обаче не била работата му, резултатите от която се оценяват високо, а че ресорът е поискан от “Има такъв народ”, които щели да предложат своя кандидатура.

Поста си трябва да запази и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, за когото това ще е участие в трето правителство. Той оглави МВР при кабинета “Денков/Габриел” и се превърна в най-спорната фигура между бившите партньори в сглобката. Първо от ПП-ДБ се опитаха да искат оставката му още при ескалацията на протестите срещу БФС, но срещнаха отказа на ГЕРБ, бе защитен и от ДПС. После поставиха категорично условие за смяната на Стоянов при преговорите за несъстоялата се ротация на премиерите и това бе една от причините за провала на сглобката. Калин Стоянов запази поста си в служебния кабинет на Главчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
ей сега ако бойко спре оръжието за украйна, целия народ ще бъде с него....ама надали, янките го въртят!
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
глупаво решение, което потвърждава, че служебното правителство е редено от борисов и пеевски
29
3
 
7
 
! Отговори
да преди 3 месеца
отдавна трябваше да се съединят итн и герб, когото двете имаха голямо мнозинство, ьмь слави тръгна по крив път и сега разбра чак че е крив!
28
7
 
4
 
! Отговори
Хах преди 3 месеца
Нима вече има готов редовен кабинет? Явно задкулисието не спи, а действа и то ефективно. А на следващите извънредни избори ДПС ще бъде първа сила. Дано тогава територията да тръгне напред или по-вероятно окончателно ще се самозатрие!
27
3
 
21
 
! Отговори
Прогноза преди 3 месеца
Ако ИТН се сглобят с Баце и Шиши, повече няма да видят парламент. Доживотно, защото не по думите а по делата ще ги познаете.
26
9
 
8
 
! Отговори
Краси Петрофф преди 3 месеца
Т.нар. "демократи" от ДБиПП изпраха и вкараха Баце и Шишо във властта през парадния вход! Това е истинското лице на "антимафията", която "мафията" пердаши с 200 последните 9 месеца и така и не можа да забременее, щото т.нар. "демократи" са леворезбари, един вид мъже, скрити в рокли - а те няма как да забременеят /спр. гномчето, шехеразада и издирвания от Карлуково/. Само пишман премиерчето им г-жа денкова и фин.министърчето им г-жа асена василева счупиша шпековете на половината от ДПС и ГЕРБ за тия 9 месеца бременност!
25
9
 
13
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 3 месеца
Жалко за педерастиралия и курвоизиран български народ, който е в ЕС от 17 години и в НАТО от 20 години, а все още е с въоръжение от Съветския Съюз и Русия и вече клони към 5 000 000 души от 9 000 000, колкото бяхме през комунизЪма! Жалко за България! ЕС и НАТО не ни донесоха нищо, ама нищо полезно и добро!
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чий кабинет??
23
2
 
8
 
! Отговори
Много преди 3 месеца
Китай Стефчовци са се навъдили.Дядо Вазов,къде си?
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво правителство да има никакво както е 4 години хаос разруха саботьорство никакви пари от Европа
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Божков не плаща не разбрахте ли така че си намерете работа а не се чудете къде да се търкаляте безцелно
20
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За тези които не им е ясно министрите ги избират единствено от посолството на Козяк 16 и мутрата няма думата за този избор а само кима с глава и се съгласява. Тези преговори са прах в очите на простолюието. Няма как най тъпите патки в Герб да преговарят за министри .Това е все едно аз да преговарям кой да стане космонафт и кой не .Народът имаше чудесна възможност да даде на Възражане 52 % гласове и тогава от Козяк 16 нямаше да имат дуемата за нищо а щеше да си стигнат куфарите.
19
5
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 3 месеца
Ами тия ,които не искаме още 500г.турско робство.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фалшивият величав полковник ли пише неговите си измислици за държавата
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И кои са тия хора дето ще протестират и за какво ще протестират безделници няма вече безплатна биричка а България след 4 години разруха има нужда от правителство
16
3
 
11
 
! Отговори
проклятието на преди 3 месеца
България,е отпадъка,събран в банкянската разбойническа организация,и крадливата дръндарска дружинка.Проклети да сте.Крадете народната пара,и пред нищо не се спирате.Проклети да са и онези изпилени мозъци,които гласуват за тях.Но на всичко идва краят.Дебелия и о-г-л-упял банкянски крадец,заедно с дръндарския фъфльо и дебелян Сланинаров,скоро ще заминат за затвора.Това е по добрия за тях вариант.
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Божков вече се уреди не плаща срещу какво ще протестирате срещу България ли
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 4 - Те протестите са все - един път 5000 човека, втория път 15000 човека и после 2 месеца са по 50 до 500 души, в зависимост от времето, почивките и кой накъде е бил. Ако стане, вече, голям золум - може и да докарат до 25000 души. Реално, ако видиш резултатите, са 4 депутатски места (особено, като сметнеш "отпадналите", дето не влизат), но такива протести, все зад тях са поне 2-3 партии, така че ... Нищо.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Баце е доволен само когато е пълно чекмеджето.
12
3
 
8
 
! Отговори
Правителство преди 3 месеца
ГРБ-ДПС ще изкара хората на улиците още от първия ден.