Владимир Малинов: България ще подпомогне енергийния сектор на Украйна

Енергийният министър присъства на срещата в Берлин
12 юни 2024 08:15, Нели Христова
53
 Владимир Малинов: България ще подпомогне енергийния сектор на Украйна
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Владимир Малинов проведе двустранна среща с помощник държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят. Двамата участваха в конференцията за възстановяването на Украйна, която се провежда в Берлин

"Инициативата на газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, към която впоследствие се присъединиха Украйна и Молдова, е ключов проект за енергийната сигурност в целия регион на Югоизточна Европа", подчерта министър Малинов, съобщиха от ведомството.

От своя страна Джефри Паят препотвърди подкрепата на Съединените американски щати за инициативата, която позволи осигуряване на допълнителни количества втечнен природен газ, включително от САЩ, за страните от региона и за Украйна. Той отбеляза и положителния напредък на българската страна по реализацията на проекта.

Двамата подчертаха успешно приключилият процес по диверсификация на ядреното гориво, в които сътрудничеството с американската страна е от ключово значение. "В рамките на плановия годишен ремонт, който приключи вчера, пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе зареден с гориво, произведено от Уестингхаус". Така за първи път в своята история блокът вече работи с алтернативно гориво“, акцентира министър Малинов.

По-рано българският енергиен министър проведе двустранна среща и със своя украински колега Герман Галушченко. Двамата отбелязаха напредъка при реализацията на Вертикалния газов коридор.

"Стратегическият проект е израз на солидарност с Украйна и е от ключово значение за гарантиране на енергийната сигурност след предстоящото заместване на доставките на руски природен газ след 1 януари 2025 г.", подчерта министър Малинов.

Герман Галушченко запозна министър Малинов с енергийната ситуация в страната по време на военните действия, вследствие на които са разрушени над 40% от мощностите за производство на електроенергия. "Обсъждаме възможността дружества от групата на "Български енергиен холдинг" ЕАД да дарят на украинската страна оборудване на стойност над 1 млн. лв., което да подпомогне възстановяването на производствените мощности", обяви министър Малинов.

Да бъде създаден коридор за износ към Украйна на електроенергия, произведена в България, е друга тема, която обсъдиха двамата министри. По думите на Владимир Малинов, това ще е реална помощ за украинското население, особено през зимните месеци.

През миналата седмица България е изпратила на Украйна общите условия на договора за продажба на оборудването от площадката на АЕЦ "Белене", стана ясно още при срещата на Владимир Малинов и Герман Галушченко. Припомняме, че проверката на годността и начина на съхранение на оборудването приключи успешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от Избори 2024
Знакови лица на ДБ остават извън Народното събрание
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Въвеждат такса електромер-помощ за Укра Продажни нагли долни лицемери.
40
0
 
3
 
! Отговори
43657 преди 2 седмици
Малинов, добре ще подпомагат енергийно Украйна, ама по големият въпрос е КОЙ, ЩЕ ПОМАГА НА БЪЛГАРИТЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ. Та, сега може да си отговорите защо българите не ви харесват, псуват
39
0
 
2
 
! Отговори
?!?!?! преди 2 седмици
Дарете и подпомогнете на украинците = увеличете и затънете българските платци на електроенергия ..... Защо по-дяволите ?!?!?
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чрез гласуване и НЕГЛАСУВАНЕ , върнахме отново сглобката на власт,честита ви война мили сънародници.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще пратим слънчеви панели.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Зелената сделка с Украйна е изпълнена на 40 процента. Но трябва още. 100 процента затваряне на тецовете.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин затвори тецовете на Украйна, за да не повишават температурата на Земята и да стават наводнения в Азия, суши в Африка, глад в Африка, Сомалия, урагани във Флорида.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 21 - Стават и лягат с Украйна, а изобщо пет пари не дават за Украйна. Други са им сметките, това е най-жалкото и на наш гръб отгоре на всичкото.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А нашия енергиен сектор кой ще го подпомага? Тока и парното увеличават от юли! Това ли ще е подпомощта за Украйна, пак за наша сметка? Който иска да подпомага, зелника има сметки, да превежда там.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А Българските Деца просят по медиите за лечение ,събираме капачки за кувьози , Детска болница Няма !-егати демокрацията ,егати европейския съюз ,егати Крадливите твари
31
1
 
11
 
! Отговори
Мда преди 2 седмици
Щом гласувате за тиквата и пеевскиНяма да ревете сега , че ще плащате и техният ток
30
0
 
6
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 седмици
Главата е взел кеша да плащаме и тока на украйнаГраб бате
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как се подпомага нещо, коео до септември няма да го има.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дано я сринат със замята умрялата Украйна! Онези воюват с Русия, но купуват руско оборудване, защото има *** като нас да им го дадат безпари! Баахти ЕС, баахти НАТО, по-добре да не бяхме влизали!
27
4
 
6
 
! Отговори
Този Малинов преди 2 седмици
Е един от подписалите договора с Боташ.Плащаме по един милион на ден и така 13 години.И децата,които сега са 10 годишни ще плащат.За да пълни Радев чекмеджета, а бившият министър на Енергетиката Росен Христов да си живее бейски в Дубай.
26
0
 
14
 
! Отговори
преди 2 седмици
Турция завършва първата си АЕЦ, като планира още две. Там сега се прави това, което в България се правеше преди 50 г. - атомни централи, напоителни канали, язовири и т.н.
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ДРУГАРИ, СТАВА ВЪПРОС ДА ПРОДАВАВЕ ЕНЕРГИЯ НА НОВ ГОЛЯМ ПАЗАР. А ВИЕ ЯВНО СТЕ ПРОТИВ. ПРОТИВ ИНТЕРЕСЕИТЕ НА НАРОДА!
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо Бг не построи на Украйна ветрогенераторен парк или соларен парк, вече не са скъпи, а реакторите да останат за АЕЦ в Бг.
23
15
 
4
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХАХА преди 2 седмици
Голямо квичене от русофилите!Този Малинов като подписа за Боташ да даваме на руснаците по 1млн. на ден нямаше такива писъци!
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма лошо да се помогне, но кой ще помогне на Бг, ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ всичко си отива не след дълго, само перки и панелки остават и внос на ток. Защо Украйна не си сложи перки и панелки, бързо и лесно, територия имат, а АЕЦ-и ще строи и то във война.