Владимир Малинов: България ще подпомогне енергийния сектор на Украйна

Енергийният министър присъства на срещата в Берлин
12 юни 2024 08:15, Нели Христова
53
 Владимир Малинов: България ще подпомогне енергийния сектор на Украйна
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Владимир Малинов проведе двустранна среща с помощник държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят. Двамата участваха в конференцията за възстановяването на Украйна, която се провежда в Берлин

"Инициативата на газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, към която впоследствие се присъединиха Украйна и Молдова, е ключов проект за енергийната сигурност в целия регион на Югоизточна Европа", подчерта министър Малинов, съобщиха от ведомството.

От своя страна Джефри Паят препотвърди подкрепата на Съединените американски щати за инициативата, която позволи осигуряване на допълнителни количества втечнен природен газ, включително от САЩ, за страните от региона и за Украйна. Той отбеляза и положителния напредък на българската страна по реализацията на проекта.

Двамата подчертаха успешно приключилият процес по диверсификация на ядреното гориво, в които сътрудничеството с американската страна е от ключово значение. "В рамките на плановия годишен ремонт, който приключи вчера, пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе зареден с гориво, произведено от Уестингхаус". Така за първи път в своята история блокът вече работи с алтернативно гориво“, акцентира министър Малинов.

По-рано българският енергиен министър проведе двустранна среща и със своя украински колега Герман Галушченко. Двамата отбелязаха напредъка при реализацията на Вертикалния газов коридор.

"Стратегическият проект е израз на солидарност с Украйна и е от ключово значение за гарантиране на енергийната сигурност след предстоящото заместване на доставките на руски природен газ след 1 януари 2025 г.", подчерта министър Малинов.

Герман Галушченко запозна министър Малинов с енергийната ситуация в страната по време на военните действия, вследствие на които са разрушени над 40% от мощностите за производство на електроенергия. "Обсъждаме възможността дружества от групата на "Български енергиен холдинг" ЕАД да дарят на украинската страна оборудване на стойност над 1 млн. лв., което да подпомогне възстановяването на производствените мощности", обяви министър Малинов.

Да бъде създаден коридор за износ към Украйна на електроенергия, произведена в България, е друга тема, която обсъдиха двамата министри. По думите на Владимир Малинов, това ще е реална помощ за украинското население, особено през зимните месеци.

През миналата седмица България е изпратила на Украйна общите условия на договора за продажба на оборудването от площадката на АЕЦ "Белене", стана ясно още при срещата на Владимир Малинов и Герман Галушченко. Припомняме, че проверката на годността и начина на съхранение на оборудването приключи успешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от Избори 2024
Знакови лица на ДБ остават извън Народното събрание
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
23
 
! Отговори
Охааа! преди 2 седмици
нашия енергиен сектор е всичко втасал, но украинския е приоритет! БРАВО!
20
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вместо България да подпомогне българите пак се загрижили за чуждите.Стават и лягат с тази Украйна
19
0
 
33
 
! Отговори
Пешо преди 2 седмици
Уж във война а пък започват да строят две атомни електроцентрали...а ние помощи им изпращаме
18
1
 
20
 
! Отговори
Из МъдростНаНародите преди 2 седмици
Човек и добре да живее, може да срещне американец!
17
1
 
31
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
с приятели американците врагове не ти трябват
16
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Интересно, страна която зимата внася електричество, ще помага за енергийната система на Украйна...Въобще някои не са в час, ама много не са в час!!!!!
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Даваме им 2 реактора за 2 милиарда, а купуваме 1 от американците за 10 пъти по-скъпо. Какво повече искат!?
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При 40% енергийно бедни домакинства у нас, както наскоро излезе официална информация, сме решили да подпомагаме бандеровците?????? А нашите? Вдигай цената от първи юли, вдигай!
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В началото на войната Зеля наркоса обещаваше ефтина енергия за цяла Европа. Как се объркаха така нещата
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Така така, ще им помогнем и за космическата им програма, да могат да пратят човек на Луната, а защо не и на Марс! Имаме тук едни космически експерти, се чудим какво да ги правим.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 6/Смехоране рашките ли организираха майдана и преврата и 10 години унищожаваха Донбас. Кой не изпълни минските и стамбулски споразумения за мир?. Попрочети малко и тогава пиши , а не ръси измишльотини...
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Подкрепата на САЩ в какво се изразява? Че няма да ни гръмнат тръбопроводите ли? Дано Китай ни спаси от тия !
9
3
 
11
 
! Отговори
ха ха преди 2 седмици
До Анонимен 3: а на бас че ще си ги продадат и никой няма да се надигне, нищо няма да стан
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичкото Мара втасала - цъфнала, вързала, само до помагането на Украйна стигнала! Нашите хора тука от наводненията все още живеят по фургончета и познати, украинските екскурзианти безплатно по хотелите на морето, нашата армия без БТР-и при наводнението нямало такива машини, но подаряват 200 бр на Украайна? Ние АЕЦ не можем да построим, докато Турция завършва първата си и продължава с твора, обаче подаряваме реактори на Украйна??? Народе, тези се подиграват с тебе.
7
4
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
На 9-ти къде бяхте, защо не гласувайте? Сега ще видите като направят следващата сглобка, майките ни ще разкатаят тия продажници!
6
2
 
26
 
! Отговори
Тиква преди 2 седмици
Такива плазмадоиди и амеби управляват България, наркомани управляват нацистите.
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А попитахте ли хората дали са съгласни да помагате на фашистката хунта в усраина?И кога ще кажете ,че алтернативното ядрено гориво от уестингхаус е 5 пъти по-скъпо от досега използваното,може би и за това вдигате цената на тока
4
4
 
15
 
! Отговори
За вас преди 2 седмици
Само Трибунал!
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
3 пъти се прекръстих. Ще помагаме енергийно на Украйна, понеже сме световна сила в тази област? Особено след като се отказахме от рускате енергийни ресурси и ако бяхме приели да станем газов хъб, сега всички щяха да ни позлатят при тази енергийна криза. Нохегемона не позволи и сега с последните си енергийни издихания, обещаваме помощи на някаква Украйна, пак по волята на хегемона. Пада ни се като сме безгръбначни и не сме чували за "НЕ"
2
6
 
40
 
! Отговори
емо преди 2 седмици
заменихме по-евтиното и по-качествено руско гориво с по-скъпото и по-некачествено американско и това го наричат диверсификация. освен това сме цъфнали и вързали в сферата на енергетиката, но ще помагаме на украйна. така е като ни управлява безмозъчна евро-атлантическа сбирщина.