Радев: България очаква промяна в реториката в РСМ и най-сетне прекратяване на езика на омразата

Президентът беше приет на аудиенция от папа Франциск
Обновена: 23 май 2024 13:08 | 23 май 2024 12:53, Елка Василева
128
Радев: България очаква промяна в реториката в РСМ и най-сетне прекратяване на езика на омразата
Снимка: БНТ

България очаква час по-скоро промяна в реториката на Северна Македония и най-сетне прекратяване на езика на омразата. Такова послание отправи българският президент Румен Радев към президента на Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова.

Още по темата
"Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да е част от Обединена Европа, като изпълни всички изисквания за членство, както е направила всяка страна от Европейския съюз", коментира Радев, цитиран от БНТ.

Румен Радев е начело на българската делегация във Ватикана в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий. По-рано днес той беше приет на аудиенция при папа Франциск. По същото време във Ватикана е и делегация на Северна Македония, водена от Гордана Силяновска - Давкова.

От думите на Радев стана ясно, че Силяновска е отправила покана за среща към българския държавен глава в Рим, но графикът му е твърде натоварен. Той определи стремежът за диалог като положителен знак и заяви, че предстои да покани президента на Северна Македония в София.

На аудиенцията във Ватикана българският държавен глава подари на папа Франциск оригинална икона на св. св. Кирил и Методий от 19 в., рисувана от Софийската изобразителна школа.

"Папа Франциск винаги се е отнасял с най-топли чувства към България и българския народ и днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие. Пожела ни още интересни неща - папата наистина е запознат с нашите проблеми и буквално пожела повече деца да имаме, на фона на всеобщо застаряващото население на Европа. Пожела на нашите деца да даваме достойно образование, но то да е обвързано и с възпитание, за да може те да растат с уважение и познание на нашата история език и култура. И той каза "Нека вашите деца бъдат по-силно вкоренени в България и нека знанията, които получават, да са насочени към бъдещето, така че народът да преуспява". Също призова за повече внимание към възрастните хора", заяви Румен Радев.

Президентът Румен Радев и папа Франциск са обсъдили и войните в Украйна и в Газа. Държавният глава призова за намиране на решение за мир по дипломатически път.

"Най-голямото предизвикателство пред човечеството е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и Газа. Това изисква осъзнаване, много разум и усилията на международната общност да се търсят решения за мир въз основа на международното право. Време е за разум и да заложим на дипломацията, защото видяхме, че само с икономически и с военни средства не може да бъде постигнат мир. Време е най-сетне за дипломация", каза Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от София
Бонев: Прекратяване на договора с "Витоша ски" ще вкара общината в юридически казус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставете ги да гният където са макетата, ние сме по-лоши и от гърците, но да не търсят благодарност после :))) За какво ги признахме първи за държава в света, явно за нищо, да си ходят в Сърбия :)))
74
1
 
2
 
! Отговори
Червени Рецидивисти преди 1 месец
Червеният действащ Римокатолически СВЕЩЕНИК Феликс Дзержински е завършил Духовната Йезуитска Семинария на Папа Франциск и в по късен период ДВАМАТА със Йосиф Висарионович Джугашвили-СТАЛИН са ЧЕРВЕНИТЕ ВОЖДОВЕ на ФРАКЦИЯТА НА ЗАТВОРНИЦИТЕ,ПРЕСТЪПНИЦИТЕ,РЕЦИДИВИСТИТЕ в тайните червени марксически общества а ЧАК СЛЕД ТОВА ИДВАТ 1917 и Ленин
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
президентът е заедно с представители на православната ни църква и на католиците в България, но НЕ и на която и да е протестантска секта. А точно сектанските страни, в които всеки може да се обяви за Господ и да си оформи "християнска църква", непризнаващи почти нищо от Библията и свещеното предание, като САЩ, Канада, половин Германия, скандинавските страни, Балтийските и т.н. плюс съвсем сепариралата се английска, определят НАТО и с това въпросите на живота и съществуването на държавата ни....
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руският Резидент какво прави в Рим,сее езика на омразата срещу Македония,не мирясва дори на най-светлите празници.
71
0
 
1
 
! Отговори
Юскупите,замениха преди 1 месец
Надписа на Централната ЖП-гара Скопие на Üsküp.Архивите не лъжат,нищо че,ги горят като неГреската им държава.Не могат да унищожат всички архиви и се пазят до ден днешен и нямат достъп до там, защото не знаят къде са и се пазят на свещено място,където изкривените не могат да ги намерят.Господ съхранява праведните правови православни народи от юдеите.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко казано от Радев , ще се ползва срещу България! Той е познат като Кремалски служител в България!
69
4
 
5
 
! Отговори
Пар цал преди 1 месец
Македони и булгарци коленичат пред папата, браво ве, поголеми балъци няма. Тъкмо такива веро-продавци на глобалисти ватиканоджи и трябва.
68
1
 
1
 
! Отговори
Режим обяснения преди 1 месец
След АТЕНТАТА в Москва САЩ заобясняваха на Путин че афганистанското БКП на Осама Бин Ладен и Молла Омар били невинни и ТАЛИБАНИТЕ в Афганистан ВЪЗПИРАЛИ ТЕРОРИЗМА ПО ЦЯЛОТО ЗЕМНО КЪЛБЕНЦЕ та Путин там да си изтребва неговите мюсюлмани от СССР..................НА ГЕРБЕРСКИТЕ ВАРВАРИ И ДИВАЦИ ВЪЗПИТАНИЦИ НА МИЛИЦИОНЕРА ОТ БКП И ДС БОЖИДАР ДИМИТРОВ тепърва ще им превръщат ужБългарията на ГЛОБАЛИСТКИ ТАЛИБАНСКИ АФГАНИСТАН начело с героичните близнаци на САЩ Осама Бин Ладен и ЧЕ ГЕВЕРА
67
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин на света преди 1 месец
Tрябва да знаете, че по времето на Тодор Живков и руската окупация нямахме тоалетна хартия и банани, а в ЕС бедните българи можеме да купуваме евтини самолетни билети да живееме като граждани на света, в ЕС и бедните българи има за нас евтини самолетни билети да живееме като граждани на света.
66
2
 
3
 
! Отговори
Мекередония, преди 1 месец
Опорочава и поругава всички договори,спогодби,споразумения и нарушава и потъпква закони,правила за всеобща декларация за мир и благоденствие на Балкански и международни отношения за развитие на християнските европейски ценности на Европа.
65
0
 
5
 
! Отговори
ДВМ преди 1 месец
от реклами не може да се прочете и една статия ! днеса го обърнаха на рекламно табло .
64
1
 
1
 
! Отговори
Off преди 1 месец
Двамата с гордана ще запеят в хор, весело дирижирани от сръбските и руските тайни служби.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички в Македония с малко интелект , знаят че Тодор Живков е единствения срещу Македония, защото изпълнява Руски поръчки. Живковизма е пропагандата от Русия, която е създадена срещу съществуването на Македония и все още се се осъществява от България, защото тя в управлявана от службите на Държавна Сигурност или по точно от Путин.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да знаете няколко неща. Югославия няма никакви връзки с Русия.Тито прекратява отношенията с Русия, докато България има отношения само и единствено с Русия. Това което всички в България знаете от Историята е писано от Русия, а всичко което знаят в Македония е писано от САЩ. За ваша информация, всички от Югославия пътуваха в САЩ без визи в миналото, а Българите в Русия. България е обучавана от Русия, а Югославия от САЩ. Русия разпада Югославия с помощта на Милошевич и Туджман - Руски шпиони
61
2
 
2
 
! Отговори
МакереСТАН е преди 1 месец
Вредна за православна България и човешката цивилизация.
60
5
 
4
 
! Отговори
Алооуу, преди 1 месец
Македония винаги е била България! Добре че беше Сталин и Коминтерна, та да ви измисли като нация и език! И като толкова се набирате за "мъже", отворете си архива на вашата ДС, да ви видим колко сте смели! Цялата ви история ще издухана!
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Престанете с тия макета ве хора, писна ми да слушам за античките :))) Като не искат да си признаят, че са българи, тяхна си работа, оставяме ги в забвението :)))
58
4
 
4
 
! Отговори
Фашистка България преди 1 месец
Хищническото поведение на Фашистка България и жестоката политика на българските нацисти в окупираните територии на Гърция и Македония е нещо, което Русия позволи на българите да забравят, а те с радост са забравили. Те просто не се чувстват виновни за случващото се в онези години: те казват, че са живели спокойно, а след това е дошъл руски нашественик, който по някаква причина е увековечен в Пловдив.
57
1
 
2
 
! Отговори
Пич преди 1 месец
Пичове, аре всички да си туриме украинския флаг на профила у фейса да сапортнеме Украйна, защото ако Русия победи Украйна следващите сме ние, а така Украйна воюва за нас, така сме по на далавера Украйна да воюва, а не ние.
56
3
 
3
 
! Отговори
...! преди 1 месец
Стига с лъжите! Македония тогава е била с германски протекторат, а българите са назначени само за администрация! Търчите да се молите на Германия да ни натиска за Европа, а тука си пробутвате лъжите! Откакто отново се почувствахте наследници на Александър Македонски, пак станахте нагли!