Радев: България очаква промяна в реториката в РСМ и най-сетне прекратяване на езика на омразата

Президентът беше приет на аудиенция от папа Франциск
Обновена: 23 май 2024 13:08 | 23 май 2024 12:53, Елка Василева
128
Радев: България очаква промяна в реториката в РСМ и най-сетне прекратяване на езика на омразата
Снимка: БНТ

България очаква час по-скоро промяна в реториката на Северна Македония и най-сетне прекратяване на езика на омразата. Такова послание отправи българският президент Румен Радев към президента на Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова.

Още по темата
"Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да е част от Обединена Европа, като изпълни всички изисквания за членство, както е направила всяка страна от Европейския съюз", коментира Радев, цитиран от БНТ.

Румен Радев е начело на българската делегация във Ватикана в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий. По-рано днес той беше приет на аудиенция при папа Франциск. По същото време във Ватикана е и делегация на Северна Македония, водена от Гордана Силяновска - Давкова.

От думите на Радев стана ясно, че Силяновска е отправила покана за среща към българския държавен глава в Рим, но графикът му е твърде натоварен. Той определи стремежът за диалог като положителен знак и заяви, че предстои да покани президента на Северна Македония в София.

На аудиенцията във Ватикана българският държавен глава подари на папа Франциск оригинална икона на св. св. Кирил и Методий от 19 в., рисувана от Софийската изобразителна школа.

"Папа Франциск винаги се е отнасял с най-топли чувства към България и българския народ и днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие. Пожела ни още интересни неща - папата наистина е запознат с нашите проблеми и буквално пожела повече деца да имаме, на фона на всеобщо застаряващото население на Европа. Пожела на нашите деца да даваме достойно образование, но то да е обвързано и с възпитание, за да може те да растат с уважение и познание на нашата история език и култура. И той каза "Нека вашите деца бъдат по-силно вкоренени в България и нека знанията, които получават, да са насочени към бъдещето, така че народът да преуспява". Също призова за повече внимание към възрастните хора", заяви Румен Радев.

Президентът Румен Радев и папа Франциск са обсъдили и войните в Украйна и в Газа. Държавният глава призова за намиране на решение за мир по дипломатически път.

"Най-голямото предизвикателство пред човечеството е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и Газа. Това изисква осъзнаване, много разум и усилията на международната общност да се търсят решения за мир въз основа на международното право. Време е за разум и да заложим на дипломацията, защото видяхме, че само с икономически и с военни средства не може да бъде постигнат мир. Време е най-сетне за дипломация", каза Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от София
Бонев: Прекратяване на договора с "Витоша ски" ще вкара общината в юридически казус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Тодор Живков когато бяхме с Русия, България имаше енергетика и изнасяше ток в цяла Европа, а днес в ЕС и НАТО жалката евporейска България внася ток от Македония. Ако македонците срат тока, българите ще стоят на тъмно и ще студуват.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко казано от Радев , действа негативно пред нашите партньори от ЕС и НАТО. Той е познат на нашите партньори като про-Руски президент на България!
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 55 Ние изнасяме ток ве мен, каква жалка Сърбия те гони, те нямат нищо :)))
52
3
 
7
 
! Отговори
Фашистка България преди 1 месец
Фашистка България депортира десетки хиляди евреи в концлагерите на Хитлер като почти всички от тях намират смъртта си там. Фашистка България окупира Македония и част от Гърция, която в резултат на следвоенните събития се озова в западния блок и издаде милиардна сметка на съседите си. Не е необходимо да си плащат само по една причина - заради застъпничеството на Русия, който прощава всичко на българите и иска от другите да простят. Очевидно не си е заслужавало. Сега е дошло време българите да платят, но се правят на ударени, те си мислят, че ще минат метър, и ще им се размине.
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление всичко им е ясно в ЕС и САЩ за нас и Македония, само на Българите и на Македонците не им е ясно какви ги уоравляват. Това са хора от бившите служни на комунистическите режими..Само проверете кой създава ДПС и ше Ви стане ясно. Всички осниватели на ДПС са агенти на Държавна Сигурност, която е директно подчинена на КГБ-Русия. Шефа на ВМРО е съшо от службите.....Всички с от там..Македония и Бълария са държави на Путин, каквито са и Унгария, Сърбия,Словакия...
50
2
 
4
 
! Отговори
Алооу, преди 1 месец
До "Фашистка България"! Поспри се малко с лъжите! Нека от Кремъл върнат окраденият български архив, и от Скопие разкрият архива на тяхната ДС, и ще се види, кой какво е избил! Дотогава, само ще си чешим езиците с "Путиновата" история!
49
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Там е друга държава и както искат така да си уважават конституцията и на тоалетната хартия да си я напечатат си е тяхна работа не на България. Можем само да им пожелаем обединение.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е управлявана от бивши на ДС , които са пряко подчинени на КГБ или по - точно Путин, а в момента в Македония е управлявана от бивши на УДБА( ВМРО ДПМНЕ) , които са пряко починени на КГБ или по-точно Путин. Всички в нормалните държави като ЕС и САЩ в медиите наричат Радев про-Руски президент на България!!! Всяко негово исказване е срещу България!!!
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев е най-добрият президент на България досега. Не се напъвайте с минусите.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
45
7
 
5
 
! Отговори
Фашистка България преди 1 месец
Четири български дивизии действаха със садистичен размах в Македония. Там от април 1941 г. до септември 1944 г. са убити 24 хиляди души, 56 хиляди са изпратени принудително на работа в Германия, 19 хиляди души в Италия, 25 хиляди души в България. Българите оставят своята кървава диря и в Гърция, където избиват 65 хиляди от жителите на страната. По всички закони на войната тогава тази държава трябваше да изчезне, но Сталин я спаси.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радеф ще правиш каквото ти кажат от Путинкса Русия, ако трябва и война ще предизвикаш!!! Вие върнахте на власт вашите партньори в Македония,ВМРО ДПМНЕ. След само малко време ще излезне че сте най-големи приятели, защото в Македония е на власт Путинската ВМРО ДПМНЕ , а в България ще имате абсолютна власт, когато се върне на власт Путниската ГЕРБ- ДПС!!!! Както вуждаме всички нямате никакъв проблем в отношения със служебното правителстово на ГЕРБ!!!
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички съседи на България я мразят и ненавиждат. България се изпокара със всички. А началниците от Брюксел и Вашингтон я презират и подритват като мpьcна изтpивалка.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбия не е в ЕС, и не се ползва от предимствата на свободно движение на стоки без мита, програми и фондове от ЕС и пак е по-напред от членката на ЕС и НАТО България, и заплатите в Сърбия са по-високи от България, и страната е уредена, а не разграден двор като България.
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България внася ток от Сърбия произведен от сръбски ТЕЦове с внесени български въглища. Българските ТЕЦове не могат да го произвебдат защото тогава ще плащат въглеродни емисии и ще стане много скъп и непродаваем, докато Сърбия не плаща въглеродни емисии.
40
2
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
До 49. А искате ли,след напускане на България на ЕС,да видите как сърби минават границата пияни и вилнеят с ножове в домовете Ви? Или може би разчитате на управлявано от канибали ООН да защити правата на българите,които ,в случай,че не сме в ЕС,ще бъдат връзвани за автомобили и влачени до последно дихание от садисти турци? Да,ЕС е гадост,но е и единственна в момента гарантирана защита. Въпросът не опира до ЕС,а до сигурността ни,поне минималната.
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Задават се фалити на ТЕЦ-ове и скок в цената на тока.
38
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Вече и децата в родилния дом разбраха, че Кирил Петков не е виновен, Кирил просто си е седяк и се е возил, все едно да шофьора на афтобуса да кара с превишена скорост, а после да те обвиян тебе защото си се возил.
37
0
 
0
 
! Отговори
Тоя с короната преди 1 месец
Кво прави там? Сее разврат и просвещава в алчност ли?
36
1
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Кирил Петков не е виновен за смъртта на този човечец. Нито е шофирал,нито е бил дори в общение с шофьорите. Нито пък е имал наблюдение,бидейки на дясната задна седалка с компютърна коленете с каква скорост е карал шофьорът. Наистина писва от болни мозъци. Все ми е тая политикът Кирил Петков,но ми пука за човекът Кирил Петков,кохшйто бива обвиняван по най-хамалски начин от някакви комплексари.