Радев: България очаква промяна в реториката в РСМ и най-сетне прекратяване на езика на омразата

Президентът беше приет на аудиенция от папа Франциск
Обновена: 23 май 2024 13:08 | 23 май 2024 12:53, Елка Василева
128
Радев: България очаква промяна в реториката в РСМ и най-сетне прекратяване на езика на омразата
Снимка: БНТ

България очаква час по-скоро промяна в реториката на Северна Македония и най-сетне прекратяване на езика на омразата. Такова послание отправи българският президент Румен Радев към президента на Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова.

Още по темата
"Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да е част от Обединена Европа, като изпълни всички изисквания за членство, както е направила всяка страна от Европейския съюз", коментира Радев, цитиран от БНТ.

Румен Радев е начело на българската делегация във Ватикана в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий. По-рано днес той беше приет на аудиенция при папа Франциск. По същото време във Ватикана е и делегация на Северна Македония, водена от Гордана Силяновска - Давкова.

От думите на Радев стана ясно, че Силяновска е отправила покана за среща към българския държавен глава в Рим, но графикът му е твърде натоварен. Той определи стремежът за диалог като положителен знак и заяви, че предстои да покани президента на Северна Македония в София.

На аудиенцията във Ватикана българският държавен глава подари на папа Франциск оригинална икона на св. св. Кирил и Методий от 19 в., рисувана от Софийската изобразителна школа.

"Папа Франциск винаги се е отнасял с най-топли чувства към България и българския народ и днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие. Пожела ни още интересни неща - папата наистина е запознат с нашите проблеми и буквално пожела повече деца да имаме, на фона на всеобщо застаряващото население на Европа. Пожела на нашите деца да даваме достойно образование, но то да е обвързано и с възпитание, за да може те да растат с уважение и познание на нашата история език и култура. И той каза "Нека вашите деца бъдат по-силно вкоренени в България и нека знанията, които получават, да са насочени към бъдещето, така че народът да преуспява". Също призова за повече внимание към възрастните хора", заяви Румен Радев.

Президентът Румен Радев и папа Франциск са обсъдили и войните в Украйна и в Газа. Държавният глава призова за намиране на решение за мир по дипломатически път.

"Най-голямото предизвикателство пред човечеството е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и Газа. Това изисква осъзнаване, много разум и усилията на международната общност да се търсят решения за мир въз основа на международното право. Време е за разум и да заложим на дипломацията, защото видяхме, че само с икономически и с военни средства не може да бъде постигнат мир. Време е най-сетне за дипломация", каза Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от София
Бонев: Прекратяване на договора с "Витоша ски" ще вкара общината в юридически казус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
Живка преди 1 месец
В последните 35 г. България много забогатя и се разви. Българинът се замогна, поумня и се ощастливи. Само ПП могат да продължат да водят България по същия този европейски път.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С пингвин като тебе няма как да изчезне!
33
1
 
2
 
! Отговори
Цветелина преди 1 месец
Само начело с такива опитни и безкористни държавници като г-н Делян Пеевски и г-н Кирил Петков България ще намери верния път към евроатлантическия просперитет и всенародното благоденствие. Всяка мъдра дума на г-н Делян Пеевски и г-н Кирил Петков е нож в сърцето на омразната на всички българи Русия.
32
4
 
1
 
! Отговори
Юлия преди 1 месец
Кирил Петков ще бъде съден от роднините на убития в Аксаково.
31
7
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Благородно завиждам на Украинците че имат такъв президент! А ние- мyнчовец!Също и че имат такава велика държава за която да умират!
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оказва се, че новите бригади с пушечно месо от могилизацията са пехотни, а не мобилизирани, нямат техника.
29
2
 
7
 
! Отговори
Ха ха, преди 1 месец
За Радев пак Международната общност трябвало да търси решение за войната, а не агресорът, който я води? Трябвало да се спазва международното право, но нито дума за тия, които брутално го погазват? Уникален е в лицемерието!
28
3
 
3
 
! Отговори
Опънаха литибръчките преди 1 месец
Содомитите в расо
27
5
 
9
 
! Отговори
Деси преди 1 месец
Среща ще има, когато България си избере европейски президент, а не стара руска марионетка като Радев!
26
1
 
1
 
! Отговори
А Знаете ли че преди 1 месец
за Последните 3 години 2400 спортисти са Припандали в Ефир пред Камера, средна възраст 26 години, голяма част от тях Починали! ако може да ми покажете и 24 такива записа преди 2021 година - на припадащи и умиращи спортисти пред Камерите на телевизиите по време на спортни събития!!
25
3
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Някой да има представа защо първоприятелят на Борисов и Радев Ердоган спря да излиза от бункера?.Само питам! Особено много питам след като тия дни един величествен Б 52 похвърча над тотално окупирана от турци Източна България. И хоп, Ердо реши да се имота с кабели за директно изстрелване на разни работи. Не,не,не,не това въобще не е параноята,за която преди около месец говорих. Ердоган въобще не е параноясал. Нали? Та, защо Ердоган заживя в бункер?
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев кеша
23
5
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 1 месец
Не бее не е на славянската - измислената рушшка пропаганда,на българския език и култура е празник.
22
5
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Виждате ли попа зад Радев? И той хазар,козар.Мяза на козле..Там на Дондуков има едни три къщи,които са нещо като палестинска сбирка. И под трите къщи на властта е пълно с палестински тунели,през които да бягат скоро. Попът от снимката също е палестинец,както вече казах. И той ще бяга през тунели. А като избягат ги търсете облечени в национални носии на Филиповци и Столипиново. Така са се спасявали винаги. Така се спасиха и Борис трети и брат му Кирил. Напуснаха България облечени по ромски.
21
2
 
3
 
! Отговори
Soli Invicto преди 1 месец
Какви папи? Поклонете се на Непобедимото Слънце на Македония, вашият нов Бог и Господар на целият Свят! О, Непобедимо Слънце Хелиос, Аполо, О Соле мио Кокорчо! Махнете нацистките европейски и украински знамена и сложете знамето с Непобедимото Слънце пред президентството и парламента!
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ме интересуват античките ве мен, интересува ме какво става в държавата :))) Като не искат да си признаят, че са българи, тяхна си работа, нас какво ни интересуват техните камънаци :)))
19
8
 
2
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Само си представете, как щеше да постъпи лидерът Борисов в подобна ситуация..! Помните как награби Хера Мустафа, когато я запознаваше със енергийните забележителности на България!? Три пъти повече от същото щеше да се случи с госпожата от Охрид! Затова Лидерът Борисов е Първа политическа сила, останалите са в миманса - девети глух коловоз!
18
8
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 1 месец
Радев е посочен, като агент руzко влияние от натовските ни партньори. Остава си обикновен кремълски позорник. Носенето на зелени чорапи е оставило траен съветски отпечатък.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рундю как си мълчеше като го увикваше полковник Гюндаев,ама сега голем го вади.Абе Радев я се обади шефа си Путин да го питаш къде е измислена азбуката,че той каза,че била измислена в Македония.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-интересното е, че първите българи са заселили района около Охрид, даже преди да дойде хан Аспарух :)))