Радев: България очаква промяна в реториката в РСМ и най-сетне прекратяване на езика на омразата

Президентът беше приет на аудиенция от папа Франциск
Обновена: 23 май 2024 13:08 | 23 май 2024 12:53, Елка Василева
128
Радев: България очаква промяна в реториката в РСМ и най-сетне прекратяване на езика на омразата
Снимка: БНТ

България очаква час по-скоро промяна в реториката на Северна Македония и най-сетне прекратяване на езика на омразата. Такова послание отправи българският президент Румен Радев към президента на Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова.

Още по темата
"Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да е част от Обединена Европа, като изпълни всички изисквания за членство, както е направила всяка страна от Европейския съюз", коментира Радев, цитиран от БНТ.

Румен Радев е начело на българската делегация във Ватикана в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий. По-рано днес той беше приет на аудиенция при папа Франциск. По същото време във Ватикана е и делегация на Северна Македония, водена от Гордана Силяновска - Давкова.

От думите на Радев стана ясно, че Силяновска е отправила покана за среща към българския държавен глава в Рим, но графикът му е твърде натоварен. Той определи стремежът за диалог като положителен знак и заяви, че предстои да покани президента на Северна Македония в София.

На аудиенцията във Ватикана българският държавен глава подари на папа Франциск оригинална икона на св. св. Кирил и Методий от 19 в., рисувана от Софийската изобразителна школа.

"Папа Франциск винаги се е отнасял с най-топли чувства към България и българския народ и днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие. Пожела ни още интересни неща - папата наистина е запознат с нашите проблеми и буквално пожела повече деца да имаме, на фона на всеобщо застаряващото население на Европа. Пожела на нашите деца да даваме достойно образование, но то да е обвързано и с възпитание, за да може те да растат с уважение и познание на нашата история език и култура. И той каза "Нека вашите деца бъдат по-силно вкоренени в България и нека знанията, които получават, да са насочени към бъдещето, така че народът да преуспява". Също призова за повече внимание към възрастните хора", заяви Румен Радев.

Президентът Румен Радев и папа Франциск са обсъдили и войните в Украйна и в Газа. Държавният глава призова за намиране на решение за мир по дипломатически път.

"Най-голямото предизвикателство пред човечеството е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и Газа. Това изисква осъзнаване, много разум и усилията на международната общност да се търсят решения за мир въз основа на международното право. Време е за разум и да заложим на дипломацията, защото видяхме, че само с икономически и с военни средства не може да бъде постигнат мир. Време е най-сетне за дипломация", каза Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от София
Бонев: Прекратяване на договора с "Витоша ски" ще вкара общината в юридически казус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
,,И все пак, азбуката дойде от македонските земи" - Коперник!
14
12
 
5
 
! Отговори
това трябва да е преди 1 месец
някакъв майтап,нали,българите дето са измислили езика на омразата и мразят целия свят се жалват,че някой ги мрази,просто македонците изразяват на глас,това което мисли целия свят,изнемогвайки да хрантути българските па ра зи ти
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макетата са много облъчени, то няма оправия при тех, сега са антички наследници на Александър, който е грък :))) Само дето тъкмо гърците им казаха, че са гадни българи :)))
12
1
 
5
 
! Отговори
Сложи ли си Малката преди 1 месец
Шапчица, с която беше на Ханука, като Посети - Папата?!
11
6
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Фуражките не разбират думи като реторика и мисъл .
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Източна Албания не ни интересува. Все макета да одат у джамията да свикват с ду пенето по 3 пъти на ден. Асимилацията ще е со кротце и со благо. На всяки македете пине по 3 албанчета се раждат. Вече дори в Германия белите немски момченца исйат да станат правоверни, да не ги изолират муслидецата
9
3
 
4
 
! Отговори
А нещо преди 1 месец
За Боташ каза ли?Днес платихме ли си милиона?
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статия с Президента ни ...нека плюенето от платените проститтуки започне сега ....
7
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като не искат да са част от българите, направо ги резни, никой не ги кара на сила да си признаят, че са гадни българи :)))
6
2
 
4
 
! Отговори
И тоя ли преди 1 месец
Три папи ще го галят по главата?
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Капейки, за това, че макетата имат собствено мнение и имаше малтретиране на хора с българско самосъзнание там не мислите ли, че требе с гърците да ги нападнем, а? Що ве, по начина и диктаторската логика на бащицата ви кремълското жуженце?
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с това измисленото РСМ ве Радев, на никой не му пука за тех, дори сърбетата дето са ги научили да са антички, не им пука за тех :)))
3
8
 
7
 
! Отговори
К9 преди 1 месец
По принцип хич не го харесвам чорапа, но тоя път му свалям шапка, че е пуснал македонската кikiмора да се пързаля с извинението, че му е натоварен графика.
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рундю с поредния безсмислен коментар колкото да напомни за себе си,че е жив.
1
7
 
7
 
! Отговори
учен преди 1 месец
Макетата са извънземни , и за това да отиват от където са дошли !