Демерджиев: Няма политическа воля в МВР за борба с купуването на гласове

Министерството можело да противодейства на изборните нарушения
61
Демерджиев: Няма политическа воля в МВР за борба с купуването на гласове
Снимка: МВР

МВР може да противодейства на купуването на гласове, но сегашното ръководство - политическо и професионално, не показва воля да се бори с тези явления.

Това заяви в интервю през БНР Иван Демерджиев, юрист, бивши министър на МВР в кабинета "Гълъб Донев" и бивш правосъден министър в кабинета на Стефан Янев.

"Видяхме при местните избори как се действа, какво направиха служебните кабинети и този на сглобката.
Видяхме парадокс, в близо 10 областни града нямаше нито един сигнал и обвинен. В Пазарджик има 100 сигнала и нито едни обвинен. Тук прокуратурата е длъжна и главният прокурор също. Този кабинет сега е модифициран на кабинета на сглобката", посочи Демерджиев.

И допълни, че "сега се оказва, че тези политически сили са съставители на кабинета. И как този кабинет и министри да се борят срещу партиите, които стоят зад гърба им".

Бившият вътрешен министър е категоричен, че не би станал адвокат на Живко Коцев: Основната причина, че аз така и не разбрах, като адвокат и гражданин, в какво се е изразила контрабандата. Но един главен секретар на МВР трябва да спазва хигиена на отношенията си.

Демерджиев отрече да се е срещал с баща и син Димитров и да са ходили в МВР при неговото управление. "Аз не съм се срещал, ако случайно бях, щях да фигурирам на подобни снимки", заяви той.

И обвини министър Калин Стоянов в лъжа: Когато Калин Стоянов искаше да смени Петър Тодоров като главен секретар, заяви,  че Коцев е лично негов избор и никой не му се меси в кадровата политика. А сега заяви, че едва ли не, някой го е принудил да назначи Коцев. Очевидно Калин Стоянов лъже, а това е неприемливо.
Иван Демерджиев обеща да изнесе факти за Димитър Калганджиев – новият главен секретар на МВР, който заведе дело срещу бившия вътрешен министър.

"Не се притеснявам. Чувствам отговорност да приключа този случай и да не позволява на хора с съмнително минало да  вземат високи постове в МВР.

Недопустимо е МВР да се управлява от човек, който "изпълнява функциите" и няма тежест по отношение на служителите. Така че анонимни временни фигури на тези постове не трябва да има. Съвсем скоро ще станат обществено достояние факти, които касаят тази личност, от мен ще станат ясни, стоя зад думите си, не си позволявам да говоря неща, които не съм проверил и не съм убеден", обеща Демерджиев.

А делото срещу него е заведено, защото обвини Калганджиев, че е покровителствал канал за трафик на мигранти.  Иван Демерджиев е категоричен, че в съдебната система действат повече от две групи, от тези на Пепи Еврото и Мартин Нотариуса.

И обясни как да се справи държавата с този проблем: Рецептата е разписана в над 10 законопроекта приети от МС, които са в НС и чакат депутатите да ги разгледат. Рецептата е проста – публичност, съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, въвеждане на пълноценно електронно правосъдия до 2026 г. Факт е нежеланието на НС да ги приеме, очевидно тази ситуация го устройва, то не иска да се бори, а я поддържа.

"Когато юридически неграмотни хора провеждат реформи на конституционно ниво, ето това са резултатите от промените в Конституцията. НС щеше да действа постоянно и да има пълен контрол над служебния кабинет, а видяхме, че се разпусна НС в предизборната кампания. И  единственото, което ще действа са имунитетите и възнагражденията на депутатите. Или са целили това, или не са знаяли какво правят", коментира Демерджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: МВРДемерджиев
Още от Политика
Министърът на енергетиката: Предоговарянето с "Боташ" няма да е лесно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
До някой преди 1 седмица
Поздрав с оркестър Симпатяги от 95 година май беше... Песента се казва: за милиони - няма закони!Тя е песен която е актуална и до днес! Не чакай правосъдие. Големите са в играта и гарван на гарван око не вади.
50
0
 
3
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 седмица
Днес детето на известен депутат е простреляло друго дете. В България цензура ли имау че това го няма в новините. А да видим сега като по закон за постъпката на детето отгововен е бащата дали този депутат ще понесе отговорност?
49
0
 
1
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 1 седмица
Операциите за възръщане на глас в някои страни вървят от два до пет милиона евро!
48
0
 
0
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 седмица
И за колко купуват един глас?Милион,два,колко милиона за глас дават?
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това с купуването на гласове хич не го вярвам. Как пък никой, никога не ми предложи пари. И при познатите и роднините ми е така.
46
1
 
3
 
! Отговори
аутсйдер преди 1 седмица
вече съм на 70 и до сеа никой не ми е предлагал пари да гласува за този или онзи. когато наближават избори медии и политиць се кесат да говорят и пишат за "тва"... па как един път некой не дойде да каже: е ти тая банкнота , ама да гласуваш за ...! напрао ми е криво, тъжно. нито кебапче, ни' бира ... нищо, а аз си гласувам като ...поп ли, шоп ли...тежко ми е на душата, милиони се раздава, по ваште думи, а на мене ...да
45
1
 
2
 
! Отговори
видиш ли : преди 1 седмица
адвокат от Пловдив бий му шута вГъза и го пусни по нанадолнището да се пързаля!
44
4
 
2
 
! Отговори
ха-ха-хи...верваме преди 1 седмица
Тоя ми наподобява на бившия МВР м-р Дамаджанков дето вкара незаконно в затвора за един ден Баце...Ей от къде ги намират такиваБоклуци да ръководят МВР??????
43
1
 
2
 
! Отговори
мдааа...мухльо... преди 1 седмица
Когато чуя ,че адвокат-бивш министър на МВР -критикува МВР знам ,че той ЛЪЖЕ !!!! Типично за адвокат!!!
42
1
 
2
 
! Отговори
Бойко Пеевски преди 1 седмица
С ДПС и ГЕРБ имаме взето политическо решение не да се борим с купените гласове, а да им използваме пълния потенциал. С такава цел оставихме калинката Калинчо за шеф на МВР в правителството на Главчо Борисов.
41
2
 
2
 
! Отговори
Иван Демерджиев!? преди 1 седмица
Иван Демерджиев не е свестен човек! Пребоядисвал се няколко пъти, говори не това, което мисли, а това което си мисли, че искат да чуят другите! Не може да му се вярва!
40
2
 
4
 
! Отговори
Радан Гъзев преди 1 седмица
Защо , бе ? Нали МВР е деполитизирана структура ? Щом е деполитизирана , за каква политическа воля дърдори пловдивското жалко адвокатче Демеренджиев ? Стига с тези полУтици , че и в МВР са ги инсталирали !
39
1
 
3
 
! Отговори
Стилиян преди 1 седмица
Един от най-големите цинизми на българските оилитици. Ако партиите не даваха пари за купуване на гласове нямаше да има. Крадеца вика дръжте крадеца.
38
2
 
4
 
! Отговори
има начин преди 1 седмица
Когато в България заживеят достатъчно мигранти, тогава ще се подобрят и оправят нещата. Българите не могат и не могат...
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 36 Нещо не те разбрах мен, пиши на български, не на сръбски :)))
36
0
 
2
 
! Отговори
И аз да кажа преди 1 седмица
Според мен сичкити са руски кавали
35
6
 
5
 
! Отговори
до 24 пенка преди 1 седмица
Ама кат не ходиме и не гласуваме против тез измети от герб и кироджиите-кравари, как ще стане промяната в държавата, освен ако не силово как било с помоща на трети Украински? Те тва именно и искат народа да седи вкъщи и да кротува не ходейки на избори, а те ще продължават да съсипват остатъците на благосъстояние на народа и държавата
34
4
 
8
 
! Отговори
морски преди 1 седмица
Борисов ли го хвалите като строител на модерна България?! Той не води борба с корупцията и кражбите рекордни. Той не направи нито една европейска реформа. По негово време проблемите се замитаха под килима. Резултата е ограбена Бг. Богати са лъжците и крадците.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бокьо и Пеевски не купуват гласове, те купуват души
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Политическа воля има само за определени хора, другите да се оправят както могат Демерджиев :)))