Ковачевски подаде оставка от лидерския пост на СДСМ

Загубата на изборите в РСМ е тежък удар за партията, смята той
23 май 2024 07:30, Анисия Иванова
6
Ковачевски подаде оставка от лидерския пост на СДСМ
Снимка: БГНЕС, архив

Лидерът на СДСМ Димитър Ковачевски потвърди официално оттеглянето си от председателския пост на днешното заседание на Изпълнителния съвет на партията. Освен че информира за оставката си, Ковачевски поиска и свикване на конгрес, на който да бъдат анализирани изборните резултати и след което да се проведат вътрешнопартийни избори в СДСМ, съобщава сайтът „360 stepeni.mk“

В писмото, което Ковачевски изпрати до Изпълнителната комисия и до председателя на Централното ръководство, той казва, че оттеглянето от лидерския пост в партията е високо морален акт в контекста на изборното поражение на СДСМ.

„В същото време призовавам цялото ръководство на партията да направи същото по вертикала от членовете на ръководството, през централните партийни органи, та чак до общинските органи на партийното ръководство. Подобен акт е редовна процедура във всички европейски и световни демокрации, каквато претендираме да сме ние. Това трябва да бъде практика на всички партийни ръководства след изборен провал“, пише Димитър Ковачевски.

Както след изборната нощ на 8 май, така и сега Ковачевски оценява, че със загубата на изборите на СДСМ е нанесен тежък удар и партията ще трябва да се реформира.

Освен че информира за оттеглянето от председателския пост в СДСМ, Ковачевски поиска и свикването на конгрес, на който да бъдат анализирани изборните резултати и след което да се проведат вътрешнопартийни избори в СДСМ.

На конгреса, според точките от предложения дневен ред, председателя и ръководството на СДСМ трябва да отчетат периода от декември 2021 г. до май 2024 г., а Централният предизборен щаб трябва да даде отчет и за тазгодишните двойни избори. По тези точки е предвидено обсъждане на делегатите на конгреса, след което ще бъде гласувано доверие на избраните от конгреса органи на СДСМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Балкани
Сезонът по морето започна: С какво България се конкурира с Турция и Гърция?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Ббб преди 3 седмици
Сега да се нареди за гражданство
4
0
 
3
 
! Отговори
татар окупатор преди 3 седмици
Альоууу...Ковачааа...не се коси бре братчед...слагай наколенките и идвай в София да те изповядаме...
3
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Пфу, тия не могат да правят избори. Май наистина не са българи, щом като една сглобка не можаха да направят :) Да се поучат от нас-губиш изборите яко и пак си на власт, грабейки еврофондове.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
импексова губи избори след избори. Колко пъти вече- никой не брои. А все още не си подава оставката.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А какво ни интересува това нас нормалните хора