Без кабинет, пред избори, търсене на твърда ръка - в опасност ли е демокрацията?

Елена Дариева и доц. Александър Христов с коментар за политическите процеси
20 юли 2022 11:05, Анисия Иванова
116

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще проведе преговори с парламентарно представените партии по приоритети в програма и едва след това ще има нов кръг от разговори за персоналния състав на кабинет. От левицата признаха, че най-трудно ще съберат на масата за преговори "Продължаваме промяната" и ИТН.

"Подходът трябва да бъде диалогичен. Тази диалогичност беше загубена през последните месеци заради ситуацията, но при такъв разпарчетосан парламент по друг начин няма как да се подходи. Всички действия, които парламентарните сили правят, може да се тълкуват и като заявки в бъдеща предизборна кампания", каза комуникационния експерт доц. Александър Христов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според социолога Елена Дариева в голямата картина виждаме един силно фрагментиран парламент с трудно формиращи се мнозинства. Тя смята, че още докато са били във формат четворна коалиция по време на управлението, сме видели ясно различията между тях и търканията, които се получаваха по определени въпроси.

"Преговорите са изключително трудни и много сложни. Всички политически сили като че ли вече говорят повече на електората си, отколкото на своите бъдещи партньори. Виждаме зад приоритетите, които те очертават, приоритети за бъдеща предизборна кампания", твърди социологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Дариева голямата опасност е, че според данните от социологическите проучвания се регистрира изключително ниска готовност за участие в избори - в рамките на 36-37%. Тя смята, че в такава ситуация печелят само партиите, които могат да разчитат на твърди ядра.

"Ако отидем на избори, които не успеят да формират мнозинство и да се гласува редовно правителство, рискуваме да изпаднем в спирала на нови избори, които да доведат страната до хаос и разочарование от демократичните процеси. В такава ситуация се задават търсения към твърда ръка и авторитаризъм, което е опасно за демократичния процес", коментира социологът.

Доц. Христов е на мнение, че хората са изморени не толкова от самите избори, а от всичко това, което става около тях – кампанията, регламентирани и нерегламентирани влияния. По-изморителното, според него, е свързано с техния начин на живот – с инфлацията, повишаването на цените, перспективите, които имат пред себе си, с разни апокалиптични твърдения за това зимата каква ще бъде.

"Сега част от решението дали ще гласуват, или не и за кого ще гласуват, ще бъде свързано с тази политическа и икономическа ситуация, с надеждата тя да бъде разрешена. Много е трудно да се прецени дали това ще повиши есента избирателната активност, или тя ще остане на тези нива, защото зависи от комуникационните действия на политическите сили и от техните кампании", заяви комуникационният експерт.

Дариева не определя това, което наблюдаваме, като умора от избори, а по-скоро като разочарование, защото, когато дадеш гласа си и излъчиш представител в НС, ти му делегираш очаквания той да се справи и да реши твоите проблеми.

"Очакванията на хората форсират една силна тревожност у обществото. То трябва да бъде успокоено, защото тревожността трасира пътя на популизма", смята тя.

Социологът коментира, че съставянето на правителство с третия мандат е почти невъзможна мисия.

"Нека не забравяме, че БСП, които имат тежката задача да наберат подкрепа за кабинет, трябва да преодолеят първото препятствие по пътя да излъчат фигура за министър-председател. БСП показа гъвкавост и диалогичност в този процес, като каза, че ще излъчи кандидат за премиер, който да бъде от най-голямата парламентарна група - "Продължаваме промяната". В същото време виждаме схизма в БСП, разкол, който доста се задълбочава поради напрежението, което съществува между държавния глава и Корнелия Нинова", каза още Дариева.

Доц. Христов заяви, че трябва да се случи нещо извън избори, извън Министерския съвет, защото е време по-скоро да намерим начин как администрацията и всичко останало в държавата да работи толкова добре, без правителство или в ситуация на служебен кабинет, колкото и с редовно правителство с дългосрочен хоризонт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
иво преди 1 година
АБЕ , СЛАФФЧОУ НАЛИ КАЗА НА корни ЧЕ СА НА ДВАТА БРЯГА НА РЕКАТА ? НО ЯВНО , РЕКАТА ОТ ПАРИ - ПРЕСЪХНА И СЕ СЪБРАХА !
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако на това в България му викате демокрация, то много се надявам бързо да изчезне !
67
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ниска изб активност се очертава няма страшно ще правим избори докато случим нахора в днешно време няма партии и идеологии има само клубове по икон интересипрозрачност във всичко докато нещата се замитат няма да имаме свободнообщество
66
1
 
4
 
! Отговори
Демокрация ли?! преди 1 година
Вие бъзикате ли се?!
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЖОРО НЕ МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СЕ ОПИТА С ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА. .......... малко злини ли ни докара цъpвyлът, назначен от Решетников и назначената от него кoмунистическa cган?
64
1
 
1
 
! Отговори
Диди преди 1 година
До Анонимен-Aко искаме да сме самостоятелни не трябва да влизаме в съюзи като Сърбия.Да но всички от континента искат да са в ЕС ,въпреки че има общи решения.Знаете ако една държава не е съгласна по някой въпрос нищо не се случва.Дали е справедливо или не е др. въпрос ,но ставаш зависим от останалите.
63
3
 
2
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Ако демокрацията е национални предателства спрямо собственият народ и историята ни , педepacтията, налагането на чужди решения и унищожаването на собствената ни валута - Аз плюя на демокрацията.
62
5
 
3
 
! Отговори
Точен преди 1 година
ФАЩ-"демокрацията разделя и подчинява народите на западните корпорации и банки. Най-добрият социален модел е националната държава. Засега само Възраждане се приближава до тази позиция.
61
2
 
5
 
! Отговори
политреклама-ТВ преди 1 година
Без, без, без! Киро рейтинг не добавя! Киро е без! Киро е без!
60
3
 
5
 
! Отговори
неангажиращо мнение преди 1 година
Демокрацията е като локума, т.е. нещо сладко и разтегливо. За някои демокрация има когато политиците играят по свирката на Брюксел. За други демокрация има само ако ГЕРБ управлява. За нормалните, демокрация има при свободни избори и то толкова пъти , колкото е необходимо за нормално правителство. Останалото е демагогия.
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрация означава управление от народа...или с други думи народовластие. Нас ни управляват от Брюксел и това се вижда с просто око. Следователно обективно не може да има народовластие ако тези, които избираме уж да ни управляват нямат свободната воля и необходимите компетенции за това, а да сведени до чиновници, които изпълняват ролята на наднационалната институция ЕС.
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да има демокрация, най напред трябва да станем независима държава. Сега не сме такава. От Брюксел ни пишат законите и ни управляват. Ключови държавно властнически компетенции да предадени на ЕС. Останала е само формата на държавност- избори за парламент, който основно се занимава да въвежда директиви на ЕС в местното законодателство. Практически българския парламент е гумен печат на европейско законодателство. Правителство с министри, които почти живеят в Брюксел защото ги привикват постоянно
57
3
 
4
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 1 година
Къде е таз демокрация , че да я спасяваме ?! Аз не виждам такава поне от 30 години !Виждам връщане на България във феодализма ,само защото шепа умници трябвало да се нагушат яко ,сякаш ще го носят на оня свят ! Трябва ли всеки ден да ни навирате разни дърдорковци с титли ,дърдорещи едни и същи празни приказки и очевидни неща , щото "това го знае всяко хлапе " ?! Единственото различно в "прозренията " им са бомбастичните класификации и кьорфишеците ,изсмукани от пръстите !
56
2
 
3
 
! Отговори
до 57 цървулан преди 1 година
ти имаш ли идея кво е белене? все едно да кажеш аушвиц им е малко? кре тен за тепане
55
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
омръзна ми всеки ден да гледам кандърми, купуване, съгласяване, поставяне на условия и какво ли още не....*** толкова измъчена работа не е било досега, вижда се че много малко от политиците имат капацитет да бъдат там , потресаващо ниско ниво на компетентност, компенсираща се с високо самочуствие,тия ни изтормозиха , по бързо да си ходят
54
4
 
4
 
! Отговори
военна диктатура преди 1 година
вечерен час, без интернет и швъкане до гърция ден през ден , зарваряне на границата и ягоди се берът само в бг на къра и полицаи с големи сопи да намиват чумберите на тез де се правят на демократи, гласувайте за Възраждане!!!
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Често по стените на говнерментските стаички виси портрет на един смел млад анархист, който освен прекрасните си дръзки стихове е оставил и подобни послания:"...законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството."
52
5
 
5
 
! Отговори
ЖОРО преди 1 година
НЕ МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СЕ ОПИТА С ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА., НЕЗАВИСИМО ДАЛИ С ТОЗИ, ИЛИ ДРУГ ПРЕЗИДЕНТ. ВСЕКИ БЪЛГАРИН ВЕЧЕ Е РАЗБРАЛ, ЧЕ ОТ ТЕЗИ ХРАНТУЦИ (депутатите) НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ.ТЕЗИ ХОРА ОСВЕН ДА КРАДЪТ НИЩО ДРУГО НЕ ПРАВЯТ И ОТ НИЩО ДРУГО НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ.
51
1
 
6
 
! Отговори
ewropejski gnom преди 1 година
демокрацията била в опасност -абе драскачи на вас ви оъутрва да има свободия и да хапвате добре ,н аБГ н еи трябв адемокрация тя опрапасти страната ия върна в миналото
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И освен това, единствено призивите за насилствена промяна на установения конституционен ред са незаконни. Докато призивите за Еволюционно Осъзната промяна пълно елиминиране на всякакъв вид злокачествено туморен говнернмент - са си напълно Конституционно Валидни, да си знаете, дежурните минсифюнгелски кауни :D