Без кабинет, пред избори, търсене на твърда ръка - в опасност ли е демокрацията?

Елена Дариева и доц. Александър Христов с коментар за политическите процеси
20 юли 2022 11:05, Анисия Иванова
116

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще проведе преговори с парламентарно представените партии по приоритети в програма и едва след това ще има нов кръг от разговори за персоналния състав на кабинет. От левицата признаха, че най-трудно ще съберат на масата за преговори "Продължаваме промяната" и ИТН.

"Подходът трябва да бъде диалогичен. Тази диалогичност беше загубена през последните месеци заради ситуацията, но при такъв разпарчетосан парламент по друг начин няма как да се подходи. Всички действия, които парламентарните сили правят, може да се тълкуват и като заявки в бъдеща предизборна кампания", каза комуникационния експерт доц. Александър Христов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според социолога Елена Дариева в голямата картина виждаме един силно фрагментиран парламент с трудно формиращи се мнозинства. Тя смята, че още докато са били във формат четворна коалиция по време на управлението, сме видели ясно различията между тях и търканията, които се получаваха по определени въпроси.

"Преговорите са изключително трудни и много сложни. Всички политически сили като че ли вече говорят повече на електората си, отколкото на своите бъдещи партньори. Виждаме зад приоритетите, които те очертават, приоритети за бъдеща предизборна кампания", твърди социологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Дариева голямата опасност е, че според данните от социологическите проучвания се регистрира изключително ниска готовност за участие в избори - в рамките на 36-37%. Тя смята, че в такава ситуация печелят само партиите, които могат да разчитат на твърди ядра.

"Ако отидем на избори, които не успеят да формират мнозинство и да се гласува редовно правителство, рискуваме да изпаднем в спирала на нови избори, които да доведат страната до хаос и разочарование от демократичните процеси. В такава ситуация се задават търсения към твърда ръка и авторитаризъм, което е опасно за демократичния процес", коментира социологът.

Доц. Христов е на мнение, че хората са изморени не толкова от самите избори, а от всичко това, което става около тях – кампанията, регламентирани и нерегламентирани влияния. По-изморителното, според него, е свързано с техния начин на живот – с инфлацията, повишаването на цените, перспективите, които имат пред себе си, с разни апокалиптични твърдения за това зимата каква ще бъде.

"Сега част от решението дали ще гласуват, или не и за кого ще гласуват, ще бъде свързано с тази политическа и икономическа ситуация, с надеждата тя да бъде разрешена. Много е трудно да се прецени дали това ще повиши есента избирателната активност, или тя ще остане на тези нива, защото зависи от комуникационните действия на политическите сили и от техните кампании", заяви комуникационният експерт.

Дариева не определя това, което наблюдаваме, като умора от избори, а по-скоро като разочарование, защото, когато дадеш гласа си и излъчиш представител в НС, ти му делегираш очаквания той да се справи и да реши твоите проблеми.

"Очакванията на хората форсират една силна тревожност у обществото. То трябва да бъде успокоено, защото тревожността трасира пътя на популизма", смята тя.

Социологът коментира, че съставянето на правителство с третия мандат е почти невъзможна мисия.

"Нека не забравяме, че БСП, които имат тежката задача да наберат подкрепа за кабинет, трябва да преодолеят първото препятствие по пътя да излъчат фигура за министър-председател. БСП показа гъвкавост и диалогичност в този процес, като каза, че ще излъчи кандидат за премиер, който да бъде от най-голямата парламентарна група - "Продължаваме промяната". В същото време виждаме схизма в БСП, разкол, който доста се задълбочава поради напрежението, което съществува между държавния глава и Корнелия Нинова", каза още Дариева.

Доц. Христов заяви, че трябва да се случи нещо извън избори, извън Министерския съвет, защото е време по-скоро да намерим начин как администрацията и всичко останало в държавата да работи толкова добре, без правителство или в ситуация на служебен кабинет, колкото и с редовно правителство с дългосрочен хоризонт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
4
 
! Отговори
Няма случайности преди 1 година
Ами, нали за това работят проруските партии заедно с Радев: да смачкат парламентаризма с множеството поредни кризи, за да може да дойде и да "предложи" да му направят президентска република за да си управлява авторитарно? Той вече се изпусна преди около година, че било време да предложи "своя" Конституция. Спомняте ли си? Да не мислите, че случайно му дойде да го каже?
28
2
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ДА В ОПАСНОСТ Е ДЕМОКРАЦИЯТА , ЗАЩОТО ЗАСЕГА СЕ ОЧЕРТАВА ДА ИМА НОВИ ИЗБОРИ С МАШИНИТЕ БЕЗ НИКАКЪВ КОНТРОЛ НАД ТЯХ И ТАКА ПАРТИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА НА ВОТА С МАШИНИТЕ ОТ ИМАЩА РЕАЛНО ПОД 5% ЩЕ СКОЧИ НА 25% ОТНОВО БЛАГОДАРЕНИЕ НА МАШИНИТЕ С ОТКРАДНАТИ ГЛАСОВЕ ОТ ДРУГИТЕ ПАРТИИ ! ИЗБОРИ НА БАЗАТА НА РАЗПИСКИТЕ ИЛИ ДА СЕ СРАВНИ И СЪДЪРЖАНИЕТО НА РАЗПИСКИТЕ С РЕЗУЛТАТИТЕ ДАДЕНИ ОТ МАШИНИТЕ!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрация и свободата на личността са порблем само за мързеливите които не искат да се развиват и си мислят, че държавата им е родител. Те искат хуавите неща на запада, но да им се дават даром
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С пъти е по-добре свободата и демокрацията от Русия и там другите производни. Иран, Китай, С.Арабия. Не случайно по-богатите от тия страни се изнасят към "лошия запад" и пращат децата си там да учат и живеят
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Няма такова животно!Прав си за глобализма, но лошото е, че няма мърдане от него.Мечо Пух е най-големият поддръжник ики проводник на глобализма..
24
0
 
8
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Демокрацията не е в опасност, тази демокрация е опасна за хората. Сега всеки има претенции и никой задължения защото нещо или някой го накърнява. Демокрация на необразованите и на алчните!
23
0
 
6
 
! Отговори
ДДД преди 1 година
До БългаринИ аз предпочитам Свобода пред тоталитаризъм. Но Свобода без гарнитурата - безпаричие, несигурост, чалгизация, опростачване и наркомания.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия никога няма да студуват и да гладуват и да карат колела. И няма да се хранят с насекоми и изкуствени смески. В Русия винаги ще ядат пшеничен хляб, месо, яйца, плодове, зеленчуци.
21
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Проблемът е, че демокрацията ни е фасадна, а требе да ни дойде една бек-руум демокрация ако искаме да се оправиме.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее цар Радо Шишарката и Чалгарската твърдина! Крепост Чалгария! Всички крепостни селяни да се явят в чалготеките за политическа турбофолк пропаганда! Един народ! Едно ферари! Един турбочалгапопфолк Фюрер!
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между демокрация и комунизъм няма разлика!Същата измама!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрация е когато народната воля се следва. Тук никой не следва народната воля. Половината депутати на ИТН вече не са от ИТН ама са депутати. Тях никой поименно не ги е избирал. Хората са избрали ИТН (колкото и заблудени да са били), волята на народа е ИТН, ДБ, ПП, БСП да управляват, ако ИТН излезе от коалицията, това също е по волята на народа. Ако вота на недоверие мине това също е народна воля. Ако правителството е паднало значи е време за избори понеже народните представители са решили!
17
12
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз много обичам демокрацията. Страхувам се, че отново ще се върне договора с Газпром и отново ще станем роби на Путин. Газта може да е скъпа, но свободата е безценна.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас е било предимно фасадна демокрация, без да се броят два малки периода с демокрация. Единия 9 месеца, а другия 4 години. Другото е мутро-трифоновщина.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Демократ-И къде е тая система да я видим и чуем, а не да пишеш общи приказки. Явно чуждо поклонничеството за теб е критерият....
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твърда ръка ? Трудна работа в България.Народите, както и хората са различни. В Русия и днес вярва, че Путин е Бог или поне, че има свръхчовешки способности.При нас нас, още преди 40 г , хората се подиграваха и разказваха вицове на бившият ни диктатор. Самият той също не се взимаше на ериозно и си знаеше, че е обикновен селянин.Различните държави са на различен етап в еволюцията на хората.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коя демокрация бре? Смехории...
12
1
 
3
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
- По-изморително??? ///Не, не. Реалната картина след всички катаклизми от прехвалените п.п. не е изморителна. Тя е катастрофална, апокалиптична. До сега България не е имала и тук не са се пръквали подобни екземпляри. Не е необходимо тук да повтарям зловещите деяния, абсолютно неадекватните им решения и действия. Те се знаят с всички подробности от цялото БЪЛГАРСКО ОБЩЕСТВО. Приканваме задкулисието да си прибере своите си рожби и да им търси други места за инсталиране и за нови подвизи. БАСТА.
11
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Демокрация не съществува. Това е маркетингов термин на прослойката, която държи властта. От гръцки "воля на народа". Ами хайде нямай ресурси и да видим волята на народа.
10
1
 
7
 
! Отговори
HELL преди 1 година
" Без кабинет, пред избори, търсене на твърда ръка - в опасност ли е демокрацията?" - правилния въпрос е КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ!!!!