Доц. Ташев: От Скопие изтича класифицирана информация към Сърбия и Русия

Белград дърпа конците, посочи експертът
27
Доц. Ташев: От Скопие изтича класифицирана информация към Сърбия и Русия

ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите в Северна Македония в лицето на новия президент Гордана Силяновска. Какво ще означава това за отношенията с България?

"В РСМ се върви по стария път, но се завива още по-назад. Не че преди това вървеше с някакви европейски крачки, но сега тръгва към едни просръбски крачки. Не споделям вижданията, че това е проруска партия, която е спечелила изборите, това е класическа просръбска партия, след като Белград плува в някакви руски води, поради това и управляващите в Скопие плуват в такива води. Но основният диригент, който дърпа конците, това не е Москва, а Белград, който никога не прекъсва своята пъпна връв със Скопие", каза доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Според  него анализът на "Политико" показва нивото на евроатлантическия анализ.

"Чел съм и американски анализи в тази насока, казват колко е важно РСМ да се откъсне от руската сфера на влияние. Е, как ще я откъснем, когато тези, които я управляват, плуват в сръбски и руски води?! Няма такъв вариант. Това, което ни се предлагаше, да бъдем безкритични към Северна Македония, означаваше да вкараме руския или сръбския троянски кон в Европейския съюз, както е вкаран в НАТО", допълни доц. Ташев за Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че от РСМ изтича класифицирана информация към Белград, а от него и към Москва.

"Слушах много внимателно предизборните дебати в Скопие, имаше една мантра, която се повтаряше непрекъснато: "Ние няма да се поддадем на българския натиск, няма да приемем българите в Конституцията". Ясно трябва да кажем, че България никога не е искала българите да бъдат в Конституцията, това е искане, което е направено от граждани на РСМ, които са с българско самосъзнание и се чувстват дискриминирани. Оттук нататък става въпрос за европейска преговорна рамка", подчерта експертът.

Доц. Ташев поясни, че ВМРО-ДПМНЕ имат 58 депутата, като им трябват още трима, за да имат абсолютно мнозинство.

"Водят преговори с албанската опозиционна партия, която има 13 или 17 депутата. Но ВМРО-ДПМНЕ има две патерици - едната се нарича "Левица", другата е на кмета на Куманово. Могат да направят една прекрасна сглобка, без да имат подписано коалиционно споразумение. Те са огледало на българската действителност, колкото и да плюят по България. Всичко порочно, което става в България, се приема. РСМ върви упорито по пътя на сръбския свят, който пък е мини-копие на руския свят", добави гостът.

Експертът призна, че е разтревожен, че темата за РСМ е снета от дневния ред у нас.

"Единствената институция, която взе становище, беше президентът. Чухме и служебния премиер, но той е неподготвен. България няма стратегия по този въпрос. Не познавам българин, който не желае да помага в интеграцията към Европа на РСМ. Но тя трябва да скъса със своето тоталитарно минало и сръбско влияние", каза още доц. Спас Ташев.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Избори 2024
Балабанов: Промяната се оказаха другата страна на една и съща монета
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Накратко преди 1 седмица
Без БЮРМ в ЕС!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дърпайте ги вие, бе тестени човечета. Но не можете, че нямате топки. Сетих се-защо не вземем да обявим една война на Македония и Сърбия? НАТО ще ни подкрепи, ама друг път.
22
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Фалшив доцент на Америка за България
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От България също
20
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
да ги превземаме макетата за 3 дена в Скопие! Край на мъките на целия свят с тия недоразумения...
19
10
 
5
 
! Отговори
Маке преди 1 седмица
Спас Ташев пак фантазира. Смешен некои лик.
18
2
 
14
 
! Отговори
Гордана преди 1 седмица
Гордана Силяновска вика: "Я мислим дека...". Ами щом мислиш дека, вземи и дирека! Хааааа-хахаха. Хахахаха!
17
2
 
10
 
! Отговори
Гризел преди 1 седмица
Македонците имат само 120 депутата,а ние - цели 240!Два пъти повече!Освен това,на първата им политическа сила са нужни само още 3 гласа /депутатски места/,за постигане на мнозинство в парламента.Нещо с което нашите политици не могат да се похвалят.Явно хората там донякъде им вярват повече,отколкото хората у нас.
16
5
 
13
 
! Отговори
Обърнете внимание! преди 1 седмица
Всички северномакедонци като навити пружини говорят пред медиите за "българските окупатори", а никой от тях не обелва нито дума за СРЪБСКАТА ОКУПАЦИЯ! ПРЯКА-ЦЕЛИ 30 ГОДИНИ, НЕПРЯКА ОЩЕ 50 ГОДИНИ. ОБЩО 80 ГОДИНИ СРЪБСКА ОКУПАЦИЯ. За северните явно има добра окупация-сръбската и те не я смятат изобщо за ОКУПАЦИЯ!
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да направим като Украйна.Спираме да издаваме български паспорти на северомакедонските граждани, и да видят кон боб яде ли
14
4
 
15
 
! Отговори
Вето преди 1 седмица
до дупка................никаво влизане на С.Македония в ЕС................докато не изпълнят исканията на България!!!!
13
6
 
12
 
! Отговори
Македония преди 1 седмица
най-изкуствената държава в света.................македонски език няма, това е диалект на българския език................но като се отричат от корените си и не искат да имат нищо общо с България...............дебелите македонски глави................тях албанците ще ги оправят!!!
12
2
 
5
 
! Отговори
побъркан? чалма?кое? преди 1 седмица
До Анонимен 9 А ти какво искаш да се развява на 3 Март? турското знаме може би? Чие знаем трябва да се развява на 3 март освен българското?
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Накоте и руснаците и укринците бяха братя по кръв ама видя какво стана...тази омраза за съжаление е най-жестока!!!
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Накокаква европа бълнуваш бе?в германия вече властват законите на шариата,а пък франция се спасява в китай...за момента македония и западните балкани нямат интерес от интерграция в ес!!!
9
5
 
11
 
! Отговори
Нако преди 1 седмица
Ех българи, нарекли се македонци през 1945г.с вашите замъглени мозъци и новия Ви избор се отдалечавате от Европа. Явно дълго ще останете с мерака по Европа и непредизвикана омраза към братята и сестрите ви по кръв. Толкова ли е сложно да прочетете малко истинска история, а не измислена от вашите историчари....!
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ДРУГАРЮ ТАШЕВ НАЛИ Я ЗНАЕТЕ ХУБАВАТА НАРОДНА ПРИКАЗКА-ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА...АМИ ВИЖТЕ ДНЕС КАКВИ ЗНАМЕНА СЕ РАЗВЯВАХА ПРЕД ПАМЕТНИЦИТЕ НА СССР И РУСИЯ-РУСКИ,НАЛИ?АМИ НА ВАШИЯ 3 МАРТ КАКВИ СИМВОЛИ МОГАТ ДА СЕ ВИДЯТ-РУСКИ...АМИ СЛУЧАЯТ С ТАЗГОДИШНИЯ 3 МАРТ,КОГАТО НА НЯКОИ МЕСТА В СОФИЯ ПАНИЧЕСКИ БЯХА СВАЛЕНИ И ПРЕМАХНАТИ РУСКИ ЗНАМЕНА СЛОЖЕНИ ТАМ ОТ ГРАЖДАНИ...
7
6
 
16
 
! Отговори
456 преди 1 седмица
Ама оставете Северна македония да се развива както иска.Те са отделна държава.Който иска да живее в България,да дойде тук,който се чувства македонец,да ходи там.Стига с тези малцинства,история и само проблеми!
6
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АБЕ КАКВО СТАНА С ХРИСТИЯН ПЕНДИКОВ-ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРИН,КОЙТО СЕ ВЪРНА ТАМ ДЕТО ЩЕ ГО УБИЯТ,УДАВЯТ ВЪВ ВАРДАРА,ИЗНАСИЛЯТ СПОРЕД ВАШИТЕ МЕДИИ-В ОМРАЗНА МАКЕДОНИЯ...АМА ЗАЩО ЛИ?ОКАЗА СЕ ,ЧЕ ПРИ МАЩЕХА БЪЛГАРИЯ НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА ОХРИДКИЯ БАНДИТ И ,ЧЕ ПОНЕ ПРИ МАМА В МАКЕДОНИЯ ЩЕ ИМА ХЛЯБ НА МАСАТА АКО НЕ ДРУГО,А В СОФИЯ ГО ЧАКАТ АВЕРИТЕ НАРКОТРАФИКАНТИ,НО ТЕ НЕ ТЪРПЯТ КОНКУРЕНЦИЯ...АМА ТАКА Е КАТО ДРУГАРКАТА ЙОТОВА НЕ ПОЖЕЛА ДА ГО ОСИНОВИ И ДА МУ ПЛАЩА СМЕТКИТЕ...
5
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
да ама не република македония а република българия развява руски национални символи и знамена на националния си празник,в българия,а не в македония има регистрирани официално русофилски партии,които не крият своите проруски намерения...