Без кабинет, пред избори, търсене на твърда ръка - в опасност ли е демокрацията?

Елена Дариева и доц. Александър Христов с коментар за политическите процеси
20 юли 2022 11:05, Анисия Иванова
116

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще проведе преговори с парламентарно представените партии по приоритети в програма и едва след това ще има нов кръг от разговори за персоналния състав на кабинет. От левицата признаха, че най-трудно ще съберат на масата за преговори "Продължаваме промяната" и ИТН.

"Подходът трябва да бъде диалогичен. Тази диалогичност беше загубена през последните месеци заради ситуацията, но при такъв разпарчетосан парламент по друг начин няма как да се подходи. Всички действия, които парламентарните сили правят, може да се тълкуват и като заявки в бъдеща предизборна кампания", каза комуникационния експерт доц. Александър Христов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според социолога Елена Дариева в голямата картина виждаме един силно фрагментиран парламент с трудно формиращи се мнозинства. Тя смята, че още докато са били във формат четворна коалиция по време на управлението, сме видели ясно различията между тях и търканията, които се получаваха по определени въпроси.

"Преговорите са изключително трудни и много сложни. Всички политически сили като че ли вече говорят повече на електората си, отколкото на своите бъдещи партньори. Виждаме зад приоритетите, които те очертават, приоритети за бъдеща предизборна кампания", твърди социологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Дариева голямата опасност е, че според данните от социологическите проучвания се регистрира изключително ниска готовност за участие в избори - в рамките на 36-37%. Тя смята, че в такава ситуация печелят само партиите, които могат да разчитат на твърди ядра.

"Ако отидем на избори, които не успеят да формират мнозинство и да се гласува редовно правителство, рискуваме да изпаднем в спирала на нови избори, които да доведат страната до хаос и разочарование от демократичните процеси. В такава ситуация се задават търсения към твърда ръка и авторитаризъм, което е опасно за демократичния процес", коментира социологът.

Доц. Христов е на мнение, че хората са изморени не толкова от самите избори, а от всичко това, което става около тях – кампанията, регламентирани и нерегламентирани влияния. По-изморителното, според него, е свързано с техния начин на живот – с инфлацията, повишаването на цените, перспективите, които имат пред себе си, с разни апокалиптични твърдения за това зимата каква ще бъде.

"Сега част от решението дали ще гласуват, или не и за кого ще гласуват, ще бъде свързано с тази политическа и икономическа ситуация, с надеждата тя да бъде разрешена. Много е трудно да се прецени дали това ще повиши есента избирателната активност, или тя ще остане на тези нива, защото зависи от комуникационните действия на политическите сили и от техните кампании", заяви комуникационният експерт.

Дариева не определя това, което наблюдаваме, като умора от избори, а по-скоро като разочарование, защото, когато дадеш гласа си и излъчиш представител в НС, ти му делегираш очаквания той да се справи и да реши твоите проблеми.

"Очакванията на хората форсират една силна тревожност у обществото. То трябва да бъде успокоено, защото тревожността трасира пътя на популизма", смята тя.

Социологът коментира, че съставянето на правителство с третия мандат е почти невъзможна мисия.

"Нека не забравяме, че БСП, които имат тежката задача да наберат подкрепа за кабинет, трябва да преодолеят първото препятствие по пътя да излъчат фигура за министър-председател. БСП показа гъвкавост и диалогичност в този процес, като каза, че ще излъчи кандидат за премиер, който да бъде от най-голямата парламентарна група - "Продължаваме промяната". В същото време виждаме схизма в БСП, разкол, който доста се задълбочава поради напрежението, което съществува между държавния глава и Корнелия Нинова", каза още Дариева.

Доц. Христов заяви, че трябва да се случи нещо извън избори, извън Министерския съвет, защото е време по-скоро да намерим начин как администрацията и всичко останало в държавата да работи толкова добре, без правителство или в ситуация на служебен кабинет, колкото и с редовно правителство с дългосрочен хоризонт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато човек е невръстен е напълно несамостоятелен, но бурно, интензивно и упорито дайства по посока на това да бъде независим. Процесът продължава по посока на все по-голяма независимост, но същият предполагаемо разумен човек, в своята пълна осъзната зрялост смята за нормално да бъде напълно зависим, контролиран и газен от мафиотската структура, наричана "държава" и "правителство". Кога ще еволюирате отвъд нуждата някой да ви управлява и ще се управлявате сами ?!?
48
6
 
4
 
! Отговори
Белене им е малко !! преди 1 година
Крадливо и предателско племе се оправя само с Военен режим Пиночет!
47
3
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами тя нашата демокрация го закъса в момента в който фигуранта вдигна юмрук под давление на Червената номенклатура от Прехода и кадрите на ДС, подпрян и на петата колона, след което навлязохме в пролитическа, икономическа, енергияна, здравна и всякакви други кризи, въпреки които така нреченият фигурант запазва сравнително добър процент на одобрение, което пак говори за качеството на матрЯла по нашите географски ширини и че П.Славейков е бил прав "словото" си ... !!!
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да обвиняваш демокрацията, защото някои хора не се справят, е все едно да обвиняваш секса, че на някои хора не им става.
45
12
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Страхувам се, че ако Възраждане влязат в новия праламент ще се върне договора с Газпром и отново ще станем роби на Путин.
44
1
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Демокрация не значи анархия. Демокрацията трябва да се защитава с всички средства и с твърдата ръка на закона.
43
7
 
2
 
! Отговори
Група отвън преди 1 година
Не допускайте БСП, ,,Възраждане" и партията на Янев да спечелят бъдещите избори, чукащи на вратата.После ще се гледаме умно, заради завиване към Русия. Ако това искате....жална ни мама...Чака ни излизане от НАТО и ЕС.
42
1
 
3
 
! Отговори
рН преди 1 година
Демокрацията не е анархия (безвластие и свободия), нито "бащиния". Както при всяка друга форма на управление и при демокрацията имате както права, така и задължения, е, при нея правата са малко повече, но пък и никой не отменя задълженията ви. Туй-то!!! -)))
41
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 1 година
Твърдата ръка е Асен Василев. Той ще спасява демокрацията на меките китки.
40
0
 
0
 
! Отговори
Културолог преди 1 година
При Тодор Живков при комунизма хората на изкуството живееха под гнета на тоталитаризма и в България нямаше култура и изкуство, а при демокрацията хората на културата и изкуството живеят и творят свободно демократични произведения на изкуството и при демокрацията живеем добре и се наслаждаваме на прозиведения на изкуството.
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрацията е най-добрата система, но русктите проксита и пускат хибритки и и пречат да се развива.
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е в никаква опасност. Факт, че масовият аутсайдер берач на малини или осморазряден бачкатор у нас милее за комунизма, където всякакви бездарници, като него, кретат едвам-едвам и получават наравно с доста по-можещи, но обществото си е класово- пирамида. Човяек трудно надскача класата си (някои дори хора е трудно да ги наречем) и винаги така ще е. Не ти харесва- КНДР, Иран, Русия и всякакви бедняци ще те приемат с отворени обятия да получаваш 50лв. месечна заплата там.
37
1
 
2
 
! Отговори
Тези сега диктатори преди 1 година
Борят на живот и смърт само да се вкопчат и задържат във властта. Това са хората опасни за демокрацията които се съпротивляват жестоко да не бъдат изчегъртани.
36
1
 
7
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
МИЛО И ДРАГО ДАВАТ ПОСЛУШКОВЦИТЕ НА БРЮКСЕЛСКИТЕ ДИКТАТОРИ ДА ОСТАНАТ ВЪВ ВЛАСТА.
35
2
 
2
 
! Отговори
САМО ТАКА преди 1 година
Така трябва да се прави, за да се извърши изчегъртването. В опасност са единствено старите партийни мутри.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В днешно време демокрацията е залъгалка за овцете да си мислят, че са свободни. Мислете как сами да се оправяте, изборите няма да ви решат проблемите
33
2
 
0
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
До Анонимен Вярно казано,но на руснаците освен водка през деня и солидно количество вода след събуждане друго не им е нужно,ах да- и оръжие,и оръжие!
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама вие наистина ли си мислите, че в бг има демокрация хахаха.
31
2
 
1
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
С даването на мандат за правителство на бсп,радев си осигури назначаване на ново проруско служебно правителство и еднолично управление на държавата под президентската диктатура.Ако наистина мислеше да има редовен кабинет,мандатът трябваше да се даде на ДБ.С такъв президент България се отправя целеустремено към следващото дъно(а те нямат край)на мизерията и нищетата.НАРОДЕ????
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нищо по-опасно за демокрацията от чалгарската криворазбрана демокрация. Волята на прости хора в големи количества, които само за една-две години си унищожиха държавата с чалга, шоумени, рапъри и клоуни в политиката. Сега няма олио, няма газ, ама чалга винаги ще има.