Америка е поискала да платим накуп за изтребителите F-16

Избрахме сигурност, коментира шефа на комисията по отбрана в НС
20 юли 2019 12:17,
227
Америка е поискала да платим накуп за изтребителите F-16
Снимка: архив Reuters

Избрахме сигурност. Решението за покупката на изтребители F-16 беше правилно, защото процесът по модернизиране на военновъздушните сили е продължил над 30 години. Така коментира одобрената от парламента сделка за купуване на осем изтребителя F-16 Блок 70 ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на ВВС.

Ген. Попов обясни, че крайната сума за придобиването на самолетите е  1,256 млрд. долара. Председателят на Комисията по отбрана заяви, че  ще бъде платено само посоченото в договора с американската компания "Локхийд Мартин" и цената няма да се увеличи.

Още по темата

"Всяка една техника, както казва министърът на отбраната Красимир Каракачанов: "И Мерцедес да си купиш, след време трябва да смениш филтъра и маслото". Тази цена е за пакета, който сме приели и според мен ние придобиваме най-добрия възможен самолет, който можем да си позволим", допълни ген. Попов.

Ген. Попов допълни, че има изискване от американска страна парите да бъдат платени накуп. "Ставаше въпрос, дали това може да спре целия процес или да се продължи. Тук идва и отговорното решение на премиера Борисов. Това решение на министър-председателя беше одобрено от парламента с ратифицирането на договорите", заяви той.

По думите на бившия шеф на ВВС, страната ни ще придобие цялостен пакет на F-16 и самолетът ще бъде снабден с необходимите боеприпаси.

"Боеприпасите за въздух-повърхност и въздух-земя са намалени, но са придобити други неща – учебни боеприпаси, които дават възможност за подготовка. Важно е да се отбележи, че ние имаме разрешение от Конгреса на САЩ, по всяко едно време, да ги придобием", каза още бившият шеф на ВВС.

Ген. Попов заяви, че е абсурдно страната ни да купи тези изтребители, за да ги държи на земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** и в крушевица неможе да спечели :))) Там кмета е от НДСВ а кандидата на бсп се класира ТРЕТИ ФАКТ
68
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанката, ако се качи,дали ще се събере в кокпита!?
67
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко, след катера,дали ще пилотира и Ф-16!?;)
66
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ф-16 е финансова измама на САЩ, поредната пирамида. Българските политици винаги са вземали грешни решения за България след Освобождението. Османската империя и Великобритания е научила БГ чорбаджиите да вземат трохите, да се поклонят и да се признаят за роби, но народа няма да го позволи.Дълбок поклон пред Васил Левски, Христо Ботев, Тодор Живков.
65
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гответе се за Бойко 4 5 678... другари лузари като бсп избори няма да спечелят
64
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой разбра ли нещо от празните бръщолевения на герберссткия некадърник.
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7 миг 29 са 40 годишни а нови не трябват трябва раждаемост пенсии и евро заплата
62
2
 
26
 
! Отговори
Fake taxi преди 4 години
С американец бизнес не трябва да се прави, плащаме на куп предварително, Бойко губи следващите избори, налагат ни санкции, оставаме с гол тумбак
61
11
 
2
 
! Отговори
Комунисти преди 4 години
Тъй като пак ще загубим изборите ще трябва да крадем само от партийната ни каса
60
3
 
24
 
! Отговори
ined преди 4 години
Изцяло политическа сделка - бедна България ще кредитира с няколко милиарда САЩ и после ще се надява да получи нещо каквото и когато краварите си решат
59
4
 
21
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 години
Имаме да изпълняваме договорености към нашите партньори-на кой му пука за Северозапада!?След нас и потоп!
58
19
 
4
 
! Отговори
По точно преди 4 години
Само Целия жалък олгински тролетарят пита за какво са ни
57
3
 
21
 
! Отговори
Патриот не от ВМРО преди 4 години
Дали е най-доброто,решават специалистите.Проблема е,че ние не можем,и не бива да си го позволяваме.За целите,които ще изпълнява,можехме да се задоволим с нещо в пъти по-евтино,независимо как се казва,и чие производство е.Кратуните,които решават,не си дават сметката за последствията от непосилния за България разход.Много по-належащи и неотложни за решаване неща,са дневния ред на управляващите.
56
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Блок 70 на Ф16 е като Макс 8 на Боинг 737. Скъпоструващо съоръжение с форма на самолет, което пада зрелищно отвисоко.
55
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 58:Питат ама чичо Сам така е наредил. Гледай след година две ще заповядат че ни трябват и 8 хеликоптера, 2 кораба, подводница .. нали трябва да си продават нещата.Печели този които произвежда и продава, ние ставаме зависими от Сам - части, въоръжение, тренировки, и т.н
54
5
 
22
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 години
НАТО и САЩ са на колене, печатат пари без покритие, вече нямат и силни съюзници. Търсят слабите, като България да им вземат парите без да им доставят Ф16. България не е била 16 република СССР, няма да е и 51 щат на САЩ. Мястото на България е в новият Социалистически блок - Русия, Беларус, Бразилия, Казакстан, Иран, Северна Корея, Китай, Турция, Индия, Куба, Венецуела и много други. Българските политици винаги са вземали грешни решения за България след Освобождението. Османската империя и Великобритания е научила БГ чорбаджиите да вземат трохите, да се поклонят и да се признаят за роби, но наро
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тежат повече... сваляйки динамика и маневренос Пилотират се по трудно Синхронизират се по трудно Трябва да държиш еднакъв въздушен поток и в двата че да оделят пълна тяга (което при резки маневри хич не е лесно) .
52
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фактически без бойно снаряжение тия самолети са само играчка-плачка за воените и мишени за евентуален агресор.Вместо да изграждаме защитна Щсистема("Противоатомен чадър"),ние си играем с играчки и даваме повод да ни маркират като заплаха.Вероятно вече и съседите ни измислят че сеготвим за войнащом си купуват отбранителни системи.Не само самолетите могат да носят атомни бомби.Неоправдана сделка и по повод сигурността.САЩ приятели нямат,имат само интереси.И тази сделка го доказва.
51
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самолети с малко боеприпаси, много тренировъчни и така ... 2024г започваме тепърва да се учим. Хората на Марс ще отидат ние още се учим ... ставаме за смях, от добре обучени пилоти като Попов (служил съм с него, много е свестен) ще се връщаме в 1-ви клас.2025г - няма пари са гориво, за нови гуми и ще си останат паркирани на полосата ... който нее бил в ВВС да ви кажа, това е една машина за наливане на пари. Пари които нямаме ...
50
4
 
32
 
! Отговори
. преди 4 години
Цяла България се пита: За какво са ни?!????