Тренд: ГЕРБ с 10 процента напред, "Възраждане" и ПП - ДБ си оспорват "среброто"

МЕЧ и "Величие" на ръба
25 окт 2024 07:40, Стела Стоянова
222
Тренд: ГЕРБ с 10 процента напред, "Възраждане" и ПП - ДБ си оспорват "среброто"
Снимка БГНЕС, архив

На финала на предизборната кампания не се регистрират съществени изменения на нагласите на хората в сравнение с началото на кампанията. Това сочи проучване на "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Формулата за 51 Народно събрание е 7 + 2 или 7 сигурни формации с представителство в парламента и две с шансове за участие.

ГЕРБ-СДС е лидер в класацията с подкрепата на 24.9% от гласуващите с комфортна дистанция от втория.

По-надолу в класацията се открояват три групи формации, като във всяка група резултатите на отделните партии и коалиции са сходни.

Първата група е в битката за второто място, в която попадат Възраждане (15.2%) и Продължаваме промяната-Демократична България (14.8%).

Във втората група попадат Алианс за права и свободи около Ахмед Доган (7.8%), ДПС-Ново начало около Делян Пеевски (7%), Има такъв народ (6.6%) и БСП (6.5%).

Третата група партии е в борба за парламентарно представителство и е съставена от МЕЧ на бившия министър Радостин Василев (4%) и изненадата от предишните избори Величие (3,6%). Коалицията "Синя България" около Вили Лилков и Петър Москов остава с подкрепата на 1,7% от гласуващите.

Разликите в стойностите между формациите във всяка една от групите е по-малка от процент, което предполага, че размествания в подредбата са напълно възможни.

Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „Не подкрепям никого“ е 4.3%, като този процент се разпределя между всички формации.

Предизборната кампания не е успяла да мотивира повече избиратели да упражнят правото си на глас и очакваната избирателна активност е в диапазона между 2 милиона и 2 и 200 хиляди души, които се очаква да гласуват.

Проучването е проведено от агенция "Тренд" с възложител "24 часа" в периода 16 - 22 октомври 2024 година. Проведени са 1002 ефективни интервюта с хора на възраст над 18 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: изборипроучване
Още от Общество
Само шепа хора се възползват от новите социални помощи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Без ГЕРБ ПП-ДБ нищо немогат да направят в парламента. Дори да изберат прецедател на комисия трябва ГЕРБ да ги подкрепи. Без ГЕРБ и ДПС Промяната изпада в изолация. Факт!
96
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Величие е една лавина която не надига. Едно дете което ще се превърне в мощен войн. Вече е. Ще видите внеделя
95
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Срам ипозор ако Ппдб са на второ място, изпраха буци, ние толкова аргументи посочихме за мафиота те го изпраха и върнаха. И ей му на процентите на тоя а тоЙ е за затвора и те то знаят
94
3
 
5
 
! Отговори
Хилъри печели с 98% преди 5 часа
Тръмп взима по 2% - това беше Социологията, кога Тръмп Спечели и стана Президент!
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Социолозити се Усетиха са да дадът на Величие около 4 процента че да не изглеждат съвсем смешни след изборите.
92
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Глас за Възраждане, за да не отиде втория мандат при шарлатанните от ПП и те да направят нова сглобка с ГЕРБ и ДПС на Доган. Така или инъче никой няма да подкрепи кабинета на Възраждане
91
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
МЕЧ са безполезни. Величие е истината
90
3
 
2
 
! Отговори
а Величие е с преди 5 часа
70% пред ГЕРБ, ама това Купената Социология - Не го Отчита!
89
2
 
3
 
! Отговори
Борисов преди 5 часа
Непрекъснато повтаря,че първият и вторият трябва да съставят правителство.Да видим сега дали ще управлява с Възраждане или пак ще излъже?
88
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Бих отишъл да гласувам, но, съм се уговорил с приятели да ходим за риба в неделя. Така че няма да мога този път.
87
2
 
2
 
! Отговори
Qлче преди 5 часа
Икономическите експерти на герп обещаха отмяна на плоския данък и въвеждане на вдлъбнат, затова имат такава широка подкрепа.
86
1
 
1
 
! Отговори
Адвокат на дявола преди 5 часа
Упражняването на глас е празник за всеки българин. Значи денят за гласуване е празничен ден в почивен ден . Значи че понеделника трябва да бъде неработен ден. Вие сте го гласували господа депутати. Или не уважавате демокрацията?
85
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ще гласувам за Възраждане, не за друго, за да останат ПП/ДБ трети на вота. Искам да гледам в Неделя вечерта как се гърчат от злоба. Искам да видя наглата нахилена физиономия на Кирил Петков!
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Докато избирателната активност не падне на 5 % няма да гласувам.....
83
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
А НПО партията ППДБ при същата 20% активност колко печелят, можеш ли да го сметнеш?
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Най-голямото постижение на ПП-ДБ за последните 3 години е че успяха да изперат Бойко Борисов и да го върнат в политиката на бял кон. ГЕРБ отново е първа политичеака сила, а Бойко отново ще е премиер благодарение на ПП и ДБ! Факт!
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
15% КУПЕН вот,10%държавна и общинска администрация ПОД СТРОЙ,5%гласуващи заблудени Това са гласуващите в България.И ще ме изберат управляващи НО МЪРСИ...У ЛЕВО...
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
При 20% избирателна активност, ГЕРБ печелят 25%. Който може да смята, да си го направи и давиди колко процента от българите подкрепят клиентелистката групировка на крадливите провинциалисти.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Главанаков гласува тихомълком 30 милиона народна пара за завършване на стадиона във Варна,частен проект на Тимуровската команда ,която го строи от 20 години и е доникъде.Аферим на Тиквата,машшала.
78
1
 
3
 
! Отговори
бай Ганя преди 5 часа
давайте овце, вървете напред... *** народ, ама каквото е тестото от това ще е коричката