"Галъп": ГЕРБ-СДС с 26,1% от вота, процент дели ПП-ДБ и "Възраждане"

Седем формации влизат в НС, една на ръба
Обновена: 25 окт 2024 12:22 | 25 окт 2024 12:22, Стела Стоянова
188
"Галъп": ГЕРБ-СДС с 26,1% от вота, процент дели ПП-ДБ и "Възраждане"
Снимка БГНЕС, архив

Преди финалните дни на кампанията 7 формации вероятно ще имат депутати в НС, една е на ръба, а друга има своите шансове за влизане в 51-ия парламент.

Данните се основават на проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Изследването е проведено между 10 и 21 октомври 2024 г. сред 1007 души по метода "лице в лице" с таблети.

Ако заявеното седмица преди вота се възпроизведе и в неделя, резултатите биха изглеждали както следва:

ГЕРБ-СДС ще вземе 26,1% от гласовете.

ПП-ДБ и "Възраждане" – съответно 16,2% и 14,9% – са в пакет и не ясно кой би завършил на второ и на трето място, но към този момент ПП-ДБ има видимо по-добри изгледи.

Трудно е да се оцени ситуацията в полето на традиционния електорат на ДПС, коментират социлозите от "Галъп". Алиансът за права и свободи е на ниво от 7,9%, но възходящият тренд при "ДПС-Ново начало" води до практическо изравняване на подкрепата – 7,6%.

"Последните дни на кампанията обаче могат да променят тази подредба и да изведат "ДПС-Ново начало" пред АПС, ако възходящият им тренд продължи и поради по-високия организационен ресурс за мобилизация, демонстриран от тях", твърдят социолозите. До колебания в резултата може да доведе и вотът от чужбина, който само косвено се отчита в такива проучвания.

"БСП-Обединена левица" биха имали 7,1% подкрепа. Устойчива е подкрепата и за ИТН - 6,2%.

От "Галъп" допълват, че тези няколко формации са в своеобразен "пакет", като към него има определен шанс да се присъединят още една или дори две формации.

Една седмица преди вота на самия ръб на 4-процентната бариера, с добри възможности за нейното преодоляване, са МЕЧ с 4,1% и "Величие" с 3,8%.

"Синя България" е на ниво от 1,2%. Останалите дялове са за формации с по-ниска от процент декларативна подкрепа.

"Очаква се до изборния ден в неделя да настъпят и някои промени в разположението на част от политическите сили, поради различни фактори като например традиционното формиране на окончателно решение на част от избирателите на финалната права, влияние на различни организационни и клиентелни мрежи за мобилизация в изборния ден и др.", коментират социолозите.

Още по темата

От данните им става видно, че очакваната активност за гласуване за Народното събрание е 31,1%, като трябва да се имат предвид условностите на изборните списъци, както и на искреността на отговорите.

Хипотетичното очакване е за около 2 милиона гласове, като 3,4% от действителните гласове – от днешна гледна точка – има вероятност да са: "Не подкрепям никого".

-------------------------

Данните са на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Изследването е проведено между 10 и 21 октомври 2024 г. сред 1007 души по метода "лице в лице" с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: НСизбориГалъп
Още от Общество
Фондът за безопасност на движението по пътищата не се ползва по предназначение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ако влезете в руски супермаркет свят ще ви се завие от такова изобилие и разнообразие на хранителни продукти. Всичките руски, качествени, местно производство. Без субсидии, на пазарен принцип. А какви български продукти има в българските супермаркети? А при комунизма малка България снабдяваше цяла Русия с някои продукти. И получаваше за това това нефт, нефт за лютеница, а не за долари. Почти всяко руско семейство ежедневно имаше на масата българска лютеница. А днес България умира от глад ако ЕС спре кльопачката, 100% зависими от ЕС дори за най-елементарни неща.
138
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Почти никакви промени няма от последните избори, особено ако се събере резултата на двете ДПС-та. ГЕРБ сигурно ще провалят мандата за шести път.
137
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Българите от години правят избори два пъти годишно, и все повече затъват в rовната. А Китай е комунисическа страна, която се упралвява от Комунистическата партия. В Китай няма опозиция, няма политически партии и многопартийна система. Има само една партия. В Китай не се провеждат избори - страната се управлява само от една партия. Китай, и Северна Корея са единствените страни в света където има истинска демокрация, където лидерите на страните реално работят за народа.
136
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До *** са българите - Дори бай ти Тошо ти каза навремето, че Комунизма е едно недоносче, а 30-40 години по-късно още не си го осъзнал. Още 5 живота ще ти стигнат ли да го осъзнаеш или ти идва малко времето?
135
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Който смята да гласува за ИзрражданИ направо да хваща вогзал за Масква за по-сигурно. После ще разказва как е. Ама не ми се вярва да оцелее там щото ще го шитнат на фронта.
134
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ердоган: Турция е решена да продължи преговорите за членство в БРИКС
133
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Но най-ужасното нещо за финансовата хегемония на САЩ е пускането на платежната система "БРИКС Бридж". Руски финансисти казват, че ще започне да работи през следващата година и ще позволи на централните банки на различни страни директно да извършват транзакции в национални цифрови валути заобикаляйки долара.
132
0
 
3
 
! Отговори
тъпаци са българите преди 2 часа
Вече 35 години демокрацията не работи, но те продължават да правят избори. Гласува се за хора с идеи, хора с цели, както комунизма - комунизма е идея, цел, при комунизма България стана държава. А при демокрацията стана пробито корито, жалка история. Българите гласуват за хора които им обещават лек живот и високи доходи без да полагат усилия ще им направят нещо да заживеят добре. И бегедебилите не виждат, че така не става, така никъде не става и чакат ново-старо-избраните да ги оправят.
131
4
 
4
 
! Отговори
До брикс фена преди 2 часа
Турция не е влязла в брикс. Само го играе сърдита, защото от 70 г е кандидат за ЕС и не я искат. Разлика е, че в ЕС се влиза по заслуги, а в брикс им се молят да влизат и те не искат, като Казахстан. Приеха Етиопия. Ако искаш отивай там да живееш и ще ни кажеш как е бъдещето после?
130
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"До по-долният....Те хубаво се вдигат доходите сма ппокупателната способност намаля пет пъти ," - Нямаше да е лошо да не пишеш лъжи. Все едно аз да твърдя, че доходите са се вдигнали 18 пъти. Вярно ли е? Не е вярно. Вярно ли е, че инфлацията е 500%? Не е вярно. Какъв е смисълът тогава да пишеш лъжи? Даже не знам защо си губя времето да ти отговарям. Има си статистики за инфлацията. Щом искаш да знаеш колко % е, намери си ги и ги разгледай. Глу_пости всеки може да пише.
129
2
 
2
 
! Отговори
Докога ще ни мамят? преди 2 часа
Явно има много корумпирани измамници като фашисти, комунисти, ислямисти, проруски, про-ислямски, протурски, про-палестинци про-терористи- безбожни антисемити антихристи щом има толкова много заблудени поддръжници на фашистки русофилски про-ислямски антибългарски предателски на българския народ и негови интереси партии като Възраждане, ГЕРБ, ДПС, БСП и др.диктаторски властолюбиви користолюбиви партии
128
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Май забравихте как през соца гърбехте за едни дънки цял месец и то ако намерите връзки да се уредите. А сега за Евразия ми припявате.
127
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ако искате доходи-ПП!Ако искате стабилност-ГЕРБ!Ако искате БРИКС-Възраждане!За шоу,натиснете ИТН!
126
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Изрраждане брат!! Тая територия е пълна дебилитети!
125
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До по-долният....Те хубаво се вдигат доходите сма ппокупателната способност намаля пет пъти ,
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"Русофили за България,колко % имат?Истинските русофили,номер 25!" - Там няма проценти. Мерят ги в промили, защото процент им идва много хахаха
123
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Русофили за България,колко % имат?Истинските русофили,номер 25!
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"Ти ли ще и даваш у лево бе ? Ела да се видим и да ми го кажеш в очите ." - Май аргументите ти свършиха още с първия коментар хахаха Хубаво е да показваш истинската си същност, за да може четящите коментарите да знаят, кой стои зад тях. Зад твоите стои един агресивен човек, който не знае защо иска да влизаме в БРИКС, но знае, че иска да набие всеки, който не е на неговото мнение. Та какво стана с Евразийския съюз? Чувал ли си за него нещо, развива ли се, забогатяват ли? И не, това не е БРИКС.
121
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Никола Стефанов - Викаш друго си е ББ (ГЕРБ) или Възраждане, нали? хахаха Ще гласувам с кеф за ПП и то не защото са супер добри, а защото откакто се появиха в политиката, доходите на българите тръгнаха нагоре. Аз лично взимам 2 пъти повече като сума спрямо 2018г. и то без да са ме повишавали. Естествено ако се махне инфлацията увеличението ще е около 50%, но пак е доста по-добро от 10-15% увеличение за 15 години с ББ. Искате по-високи доходи? Вече знаете за кой да гласувате. Доказано!
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ти ли ще и даваш у лево бе ? Ела да се видим и да ми го кажеш в очите .