Средната заплата на шеф е 13 333 лв. или 160 хил. лв. на година

Иска се нова формула за минималната заплата
25 сеп 2024 08:38, Елка Василева
184
Средната заплата на шеф е 13 333 лв. или 160 хил. лв. на година
Снимка: архив, БГНЕС

Средната заплата на шефовете на фирми в страната е 13 333 лв., става ясно от становище на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) по повод предложението на правителството минималната заплата от януари 2025 г. да бъде 1077 лв., пише „Труд“.

За миналата година средната заплата в частния сектор е 1990 лв. Но има огромна разлика в заплатите на наетите работници и шефовете на фирми.

През 2023 г. броят на хората, получили доходи от договори за управление и контрол, е 30 хил., като те са получили общо 4,8 млрд. лв.

Оказва се, че шефовете на фирми са получили средно по 160 хил. лв. за година или по 13 333 лв. на месец.

А средната заплата на наетите работници и служители в страната през миналата година е била 1867,63 лв.

От АИКБ настояват формулата за определяне на минималната заплата да бъде променена, така че най-ниското възнаграждение за следващата година да е по-малко от предложените от правителството 1077 лв. Действащото сега правило е, че минималната заплата е 50% от средната.

Според становището на АИКБ заплатите на шефовете на фирми трябва да бъдат изключени от формулата за определяне на минималната заплата. А при определяне на средната заплата да бъдат изключени изплащаните премии, парите за нощен труд, за работа на смени, за извънреден труд и добавки за трудов стаж. Така минималната заплата би трябвало да бъде малко над 800 лв.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от Общество
За ремонт, за уют у дома и хубава градина... Цените падат, възползвайте се!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
0
 
! Отговори
Шефа преди 12 минути
90% от управителите са собственици на бизнеса. Да си платиш огромна заплата в БГ е със значително по-малко данък спрямо да си платиш дивидент. Толкова за статистиката. Станистика с изкривени данни.
166
0
 
0
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 1 час
До Анонимен Еми обикновен ***! На много хора им липсват първите 7 години и все пак не всички сме възпитавани с ценности за да можем сетне гордо да се наречем човек с главно ч!!! Грозните думи и отношение не ви правят чест и дано нчкой ден разберете че капитализма не ви дава право да се държите като герой от треторазрядна холивудска боза описваща с много разкрасяеане живота на някой селф мейд!! Но по принцип БГ са си долни азиатци и затова сме като африканска гуверня!!! Без уважение не става
165
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ЧУВСТВАТЕ ЛИ ПОЗОРНАТА ПАРОДИЯ НА АИКБ-МЕНИТЕ???!!!... ПРИ 3 000 000 БАЧКАТОРИ 30 000 АИКБ-МЕНИ С 160 000 ЛЕВА ЗАПЛАТИ СЕ ЦИС-ЦИСГАНЯТ ЗА 1200 ЛЕВА, ВМЕСТО ДА СЪЗДАВАТ УСЛОВИЯ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ!!!... Е НЯМА КАК ДА СТАНЕ!!!...
164
1
 
8
 
! Отговори
Cgffbj преди 2 часа
Такаааа..... а иначе ревът че 1000лв мин. заплата е много.!!!!! Що те не взимат хилядрка!! И Има един цървуляк велев дето подкрепя това да не се дават пари ?!
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Въртят сучат, само и само да плащат по-мизерни заплати. Има една статистика на сайта на НСИ - процент на минималната заплата от средната по години. През последните 6 години процента беше 4 години между 43% и 44% и в последните две години около 39%. За 2024 се очертава малко под 38%, а за 2025 при 1077 лева минимална заплата, вероятно минималната ще е 37% от средната. В директивата на ЕС пишеше минималната да е не по-малко от 50% от средната, т.е. за 2024 минималната трябваше да е около 1400 лева
162
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Г-жа Хазартова 160 : Колкото и да съм невъзпитан - в мен е хляба и в мен е ножа. В капитализма всеки получава според приноса си. Като искат повече да си повишат приноса, а не да чакат на държавата да им вдигне заплатата. Спокойно мога да пратя всички на улицата и живея с това, което съм изкарал. И много хора ще го направят, особено когато управляващите са толков марксистки настроени.
161
2
 
1
 
! Отговори
Malii kak ni lxjat преди 3 часа
По бедни хора ли искате да има, или богати като шефовете дето не е важно колко взимат, народа ви гледа! Може би е редно да държим изкъсо защо шефа си бара мадууурите за тези пари 13000лв, и ние 99% от народа искаме да сме шефове, предложения? Имам едно и то не е добро за шефовете и другите им там пуми-ри!
160
0
 
5
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 3 часа
До Анонимен Вие сте пример за лошо възпитание!!! Първо вие никой не хрантутите, а е точно обратното живеейки върху труда на другите!!! Второ мързеливци и некадърници никой не наема освен държавата!!! Трето изказването ви говори за липса на ценности и удохотвореност!!! Четвърто мога да напиша още 100 истини, но съм прекалено гладна и отивам да обядвам!! Успех !!!
159
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Като почна да ги съкращавам ще се молят за старата минимална. Вече до гуша ми е дошло да хрантутя мързеливци и некадърници.
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До До 152 само че у щатите.Черопо гнусен да не лежи вече?
157
1
 
2
 
! Отговори
До 152 преди 4 часа
Да пестиш от данъци е едно,да укриваш данъци е престъпление.Или не знаеш,че Ал Капоне р осъден точно за неплатени данъци?
156
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
как си ги измисляте тези цифри не ви ли е срам да лъжете покрай мене никой не е с повече от 1500
155
0
 
8
 
! Отговори
До 152 преди 4 часа
Не е така в "цял" свят.Как вкараха Бекер в затвора,как Меси плати 40млн.лв.глоба ,за да не влезе в затвора?Проблемът е,че в България,службите са овладяно точно от хора като Пеевски и Борисов .Как ,когато на Пеевски му стана неудобен Доган,излезе на бял свят заема на Гайтански от ББР?И защо никой не търси Мавродиев за разхищение на държавни средства в особено големи размери?Виновна е робската психика ,като вашата.И оправданието,че така е по цял свят.
154
1
 
11
 
! Отговори
Ауууу! преди 4 часа
Ау, колко лошо било да си шеф и заплатата ти да се изразява чрез фатална цифра! Знае ли човек какво вещае това?! И колко е добре да взимаш само 1 000 лв месечно - хубава цифра, закръглена, не е фатална и ако някой обирджия разбере каква ти е заплатата, нищо чудно да се откаже да те ограбва и даже може от съжаление да ти даде 10 лв да си купиш нещо!
153
0
 
3
 
! Отговори
Аууууу! преди 4 часа
Ау, колко лошо било да си шеф! Заплатата ти се изразява чрез фатална цифра и не се знае какво вещае това! И колко е хубаво да взимаш по 1 000 лв месечно, прилична цифра, закръглена, не е фатална и ако някой обирджия разбере каква ти е заплатата, нищо чудно да се откаже да те краде и даже може от съжаление да ти даде 10 лв да си купиш нещо!
152
2
 
3
 
! Отговори
До 153 преди 4 часа
Данъците никога не се правят за 3ма човека, а за масата, нормално е едрия бизнес да се опитва да пести от данъци, но масата работници и служители трябва да пълнят хазната, иначе няма, тук парадокса е че в държавния сектор взимат повече пари от частния, като сложиш и рушфетите дето на някои позиции са възможни картинката става още по плачевна
151
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До До 143 Чакай сега. Смяташ, че Доган ще плати и 10% данък? Пеевски? Те си имат схеми да им е всичко разход, имоти и т.н. са на фирми в офшорки и т.н. и на хартия нямат и за 1ст данък да плащат. Така са всички от елита в цял свят. Данъците са за такива като мен и теб, дето не могат да плащат по Х00000 месечно за адвокати и подставени лица ние никога да не надигнем глава. А иначе за размера на данъците все ще ти прибират 50-60% и няма да стига. Виж цените на всичко от бюджета- в пъти над пазара
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До Българин Просто е. Много фирми са на един човек, дето има 2 избора- да си пише заплата като шеф и да плати осигуровки до максимума плюс 10% ДОД или да плати осигуровки на МРЗ, данък печалба 10% и данък дивидент 5%. При над 6-7000лв месечно схемата със заплатата е по-изгодна, че и имаш добри осигуровки и доход за пред банки за кредити и т.н. Много просто масово така си пестим по някой лев данък. Кой не иска примерно 500лв на месец повече, ако законът го позволява?
149
5
 
11
 
! Отговори
Бгг преди 5 часа
Аз разбирам и подкрепям Народният съд. Трябва ни втори такъв но още по жесток.
148
5
 
7
 
! Отговори
До топ шоп преди 5 часа
Проблема е че бизнеса масово дава уж минимална, останалото под масата, затова вдигат минималната, та поне повече пари да влизат в хазната

Спонсорирани публикации