Зорница Русинова: Еврозоната е свързана с икономическото ни развитие

Трябва разяснителна кампания за ползите от еврото
25 сеп 2024 16:23, Инна Ангелова
19

Планът за влизането на страната ни в еврозоната е преходът лев-евро да се случи за малко повече от година. Въпросът тук е дали сме готови и имаме ли пълна мобилизация.

"Темата за Еврозоната е свързана с икономическото развитие на страната ни. Всички са в очакване какво ще стане в следващия един месец и дали ще имаме редовно правителство. Хубавата новина за Еврозоната беше, че преди да излезе във ваканция, парламентът прие закона за еврото", каза Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет.

В предаването "България сутрин" Русинова допълни, че трябва да започне по-сериозно разяснителна кампания за еврото. Неяснота и затруднения имат повече възрастните. Кампанията е необходима, за да няма спекула.

По думите ѝ има доста турбуленции на европейско ниво, които още не са преодолени.

"Може би служебният кабинет изчаква резултатите от предсрочните избори. Имаме хоризонт напред. По отношение на инфлацията индикацията е добра. Зависи как ще протече дебатът за бюджета за следващата година. Не толкова важно е кой ще води преговорите с Европейската комисия и останалите партньори, а да имаме увереност, стабилност и прогнозируемост какво ще се случи през следващата зима. Това, което виждаме в момента, е кой кого и защо не харесва, това не дава възможност на избирателите да се избере какво ще предстои през следващите години. Това, от което зависи еврото, е да спазим конкретните критерии", коментира Русинова за Bulgaria ON AIR.

Политиката е в основата на икономическата сигурност

Русинова смята, че икономическите рискове могат да бъдат смекчени от добро политическо управление. допълни, че политическите турболенции водят до несигурност.

“Двата процеса са взаимосвързани. Виждаме дебата по отношение на недостига на кадри, доходи, притеснения на работодатели и инвеститори, които напускат страната. Единственият начин тези процеси да бъдат овладени е да продължим по проевропейския си път. Всички ангажименти, които имаме като страна членка, да ги изпълним и да поставим нашите изисквания на масата на европейските преговори", посочи Русинова.

Според нея предизвикателство за бизнеса е неприемането на еврото.

"Част от кампаниите на политическите партии стъпват на страховете на хората. Важно е да се продължи с информационна кампания и особено в малките населени места. Всичко, което е свързано с вече оформените в закона изисквания, да има добра яснота. Датата не е ясна, защото за да има преговорен процес, трябва да са изпълнени всички критерии. Не е проблемът конкретният кабинет, а това, че няколко години с всички политически турбуленции излъчваме послание за несигурност", поясни Русинова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Страната
През 2025 г.: Повече от половината българи ще получават МРЗ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ще направя купон като се еврясаме
18
5
 
1
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 час
Приемането ни в Еврозоната ще е най-гаолямото, Официиално "Пране на Пари" на Олгархата, Мафията и ОПГ-тата в цялата история на Бг след Освобождението ни през 1878 г. Туй ще е Третата Национална Катастрофа на държавата само за 35 години!!! Първата беше при - Луканов. Втората при - Жан Виденов, след която въведохме "Борда" в Бг!!!!
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Платени плямпала.Като се оплескат нещата тия ще се скрият вдън земя.Приемането на еврото ще е национална катастрофа.Не случайно не искат референдум.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Еврото е задължително, дигитализацията, също. Неспособните да се приспособят няма да оцелеят, но така ще е вече
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 2 часа
Развитието във възходяща посока ли ще е? Че само това не ни е ясно.
14
4
 
1
 
! Отговори
Virtuozzo преди 2 часа
Аре нема нужда
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Отсега търговците ни вдигнаха цените, а като дойде еврото - по две.
12
1
 
4
 
! Отговори
История преди 2 часа
Дано...ама на ония с пилешките мозъци,доста трябва да им обясняваш...нали ги гледам каква камара са и тук в сайта...
11
4
 
4
 
! Отговори
Луна преди 2 часа
Бягайте крачета от еврото. Това капан. Ще ядем фурката и даваме лостове да ни натискат. Както натискаха Гърция и Ирландия, не случайно тези супер набожно страни приеха пенделските бракове. Няма нищо случайно
10
3
 
2
 
! Отговори
Мда преди 2 часа
Иначе е добре за натрупалите мръсни пари - сега обменя ама се търси произход на левчетата и трябва да изпираш през разни дейностиДокато с въвеждането тая афера отпада
9
3
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 2 часа
Най добре да не влизаме и сега ни товарят яко с цените при тия смешни доходиА като ти ударят всички сегашни цени в евроКой може да накара частните вериги да продават на цена определена от дьржаватаПримерно - 2евро-3;50
8
3
 
5
 
! Отговори
Кой ви спира? преди 2 часа
Истината е, че за еврозоната не ни спира нищо, но властимащите не го искат, понеже корупционните схеми ще станат трудни. Сега се разнасят сакове и чували с пари, което става трудно. В Хърватска, която след нас беше в чакалнята, години преди това имаше кампания, плащаше се и с двете валути. У нас почти никъде не можеш да платиш в евро, старите хора не са го виждали и на снимка. Може и турската лира да му дадеш за евро. Нарочно няма кампания, и няма да влезем скоро.
7
4
 
5
 
! Отговори
Ъм, не, не е преди 2 часа
свързана с икономическото ни развитие, защото нашата икономика се унищожава, за да сме пазар за западните икономики. А въвеждането на еврото, ще ни върне 10 години назад с доходите, за да станем пак изгодна за инвестиции дестинация - разбирай за 1000 евро да вършим работа за 10000.
6
3
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 2 часа
Според мен с въвеждането на еврото ще започнат престъпленията за хранаНападнати бити ограбени хора особено по магазините и извьн тях - имаше скорошен случей пенсионер бе убит пред пощата заради пенсията доколкото помняКато умираш от глад - човек озверява и е готов на какво ли не
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Трябва разяснителна кампания, означава дайте ни пари, и ние ще продължим да си приказваме ей тука по това ТВ. Може и европари да хванат, както за "ползата" от "ваксините".
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Стига сте ми философствали по форумите! Както ви вдигнаха ГТП-то от 45 на 90 лв. и вие си замълчахте, така ще ви натресат и еврото! Сглобят ли редовно правителство, което ще ни бута към еврото, трябва да сте готови за война. Иначе сме обречени.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
И каква е ползата? Банките няма ли да оставят същите цифри като такси и да допишат евро? А може би еврофондовете ще се усвоят по-пълноценно няма да отиват по банките? "Усвояват" - харесах тази дума още 2007, изключително точна! Пак инвестиции ли чакате? Стартъпи = stat + tъпи. Проби, грешки в хранителните продукти, образованието, и вече финансите Както досега.
2
3
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 3 часа
Досега беше зле тепърва почва гладьт като ти дадьт - 400 Евро минимална а цените останат сьщите само, че в евроНа лидьл била не можеш да наредиш на какви цени да продават
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Икономическото ни развитие? Това е най-краткия виц.

Спонсорирани публикации