Право на Отговор на Боряна Йотова относно неверни и подвеждащи медиите и обществеността твърдения в публикация

Обновена: 25 сеп 2024 14:41 | 25 сеп 2024 14:20, Екип на Dnes.bg
Право на Отговор на Боряна Йотова относно неверни и подвеждащи медиите и обществеността твърдения в публикация

Право на Отговор на Боряна Йотова относно неверни и подвеждащи медиите и обществеността твърдения в публикацията https://www.dnes.bg/obshtestvo/2024/09/21/natanail-gaid-biaha-izgovoreni-ogromno-kolichestvo-lyji-i-kleveti-po-moi-adres.620961/ и аналогични „право на отговор“ на Натанаил Георгиев (Гайд), Георги Георгиев (Гайд), Цветан Гайд и свързаните с тях Академия Орфика, Фестивал Тракийски Мистерии и Богари Медия
 
Натанаил Гайд (Н.Г.): През изминалата седмица бяха изговорени и написани огромно количество лъжи и клевети по мой адрес...и множество други.
Боряна Йотова (Б.Й.): Изнесени са единствено доказуеми факти относно книгите „Тракийското Писмо Декодирано“, „Тракийски Хроники“ и „Тракийски Послания“, и пред обществеността беше представен аргументиран анализ какви цели обслужват споменатите фалшификации.

Н.Г. За да мога да отговоря на въпроса защо се случва това, първо трябва да се изясни кои са Йотови. ... звучи.
Б.Й. Тук си позволявам обширен коментар, тъй като потенциално тази „теза“ на Гайд ще бъде използвана с цел да защитят действията си като еднолично представляващи регистрираното вероизповедание „Тракийската църква“, твърдейки че със съпруга ми никога не сме били част от него, с идеята по този начин да покажат показанията ни като несъстоятелни.

Горното изглежда като опит на Гайд да покрият потенциалните нередности в регистрираното вероизповедание „Тракийската Църква“, търсейки „вратичка“ във факта, че никога не са регистрирали своите дарители като членове на Тракийската Църква, а тя е неформално назовавана „Съборът“. С това, вероятно ще се търси и начин да се оправдаят събираните в пликчета и неотчитани десятъци. В действителност, членовете на духовната общност „Съборът“ (еднозначна по същност с Тракийската Църква), при посещенията си в жилищни имоти – храмове на вероизповеданието, веднъж месечно дават парични „приноси“ – дарения препоръчително на стойност 10% от всичките приходи, в пликове с името си и месеца. Това е ясно документирано в записите на самия Цветан Гайд.

Възниква въпросът, обаче, ако „Съборът“ не е просто неформално име на „Тракийската църква“, под каква юрисдикция упражнява дейностите си и кой управлява събираните десятъци, събирани веднъж в месеца и предавани на един от тримата управляващи „Тракийската църква“ – Цветан Гайдарски, Натанаил Георгиев и Георги Георгиев.

Реалността, е че през 2018 година, след като правим съществено дарение по банков път на Тракийската Църква, и вече сме придобили значим професионален и обществен статут, пред около 100 човека от общността в Дом на Културата „Средец“ София, Цветан Гайд дава на Тодор Йотов „орден“, и го „провъзгласява“ за министър-председател с грижата за дейностите на „излизането на общността във външните изяви“. За това събиране има множество свидетели - част от тях са готови да свидетелстват. Двамата със съпруга ми бяхме озадачени от такава титла и попитахме Цветан Гайд какво означава „министър-председател“, като получихме от него по-горното разяснение. В началото на 2020, Тодор Йотов е обявен за „Епископ“, но е отхвърлено желанието му да бъде „Епископ“ на т.нар. „средна генерация“ – група от хора, от която като възраст и история в общуването с други вярващи сме били и ние, и за много от които хора Тодор с години се е грижил. По-късно си дадохме сметка, че този отказ на Цветан Гайд Тодор да продължи да се грижи за естествено близките ни хора, е вероятно с цел върху тях единствен „поглед“ и действие да могат да имат в бъдеще синовете му, също Епископи.

В периода от 2020 до нашето излизане от „Събора“ през 2023, Цветан Гайд започва все по-рязко да фанатизира вижданията и начина на налагането им в общността, отсича всяко различно мнение и налага пълен монопол над взимането на решения, концентрирайки ги във фамилията си, и провъзгласявайки двамата си сина и съ-управляващи „Тракийската църква“- Натанаил и Георги Георгиеви за „Кардинали“, като постепенно всяко решение започва да се взима на ниво „Кардинали“, докато „Епископи“ и „Архиепископи“ биват осведомявани за решенията, с очакването да следват приетата политика. За това също има свидетели, а доказателства, че точно това се случва, са налични и като част от транскрипти на т.нар. „апостолски послания“ на Цветан Гайд, на който Натанаил Георгиев присъства и взима участие, и също така е получил от съпруга ми пълни копия от тях (април 2024), в нотариална покана да престане с клеветите и тормоза над семейството ни.

Когато през 2023 между тримата управляващи „Тракийската църква“ и съпруга ми вече се обсъжда сериозно разпростиране на дейността в обществено и политическо отношение, както и икономически свързаности с членове на общността „Събор“ чрез дружество с инвестиционна цел, за което Тодор Йотов, с цел използване на името и експертизата му, е повикан да отговаря, тримата „кардинали„ Гайд поискват право на вето и върху решенията на бъдещото търговското дружество, както и нескрито оперират с очакването, че решенията, взимани от тях тримата, ще остават без коректив и по отношение на обществената, медийна и потенциално политическа дейност. В такава ситуация, за да може изобщо да опита да продължи сътрудничеството си с Гайд и грижата си за членове на духовната общност, Тодор Йотов поисква ИЛИ да бъде също въведен в „чин на кардинал“, тъй като извън този чин възможността за реално участие в решенията вече не съществува, ИЛИ да бъдат отмахнати от него всичките му задължения и отговорности. Това той прави първо пред Цветан Гайд, а после пред всички „Епископи“ и „Архиепископи“. Дни след като Тодор Йотов говори по темата с Цветан Гайд, последният охулва и прогонва от общността чрез „апостолски послания“ един от „Архиепископите“, за когото е известно, че търси адекватни на църковното устройство отношения, доктрина и начини на взимане на решения, вероятно опасявайки се, че той може да подкрепи Тодор Йотов и да повлияе и на други. Впоследствие, Цветан Гайд лансира версията, че е имало заговор или „разкол“ – но единственото общо е виждането отвътре на нередностите. В следващите дни, Гайд упражнява психически тормоз над Тодор Йотов и мен с цел да провери дали ще се пречупим, и в крайна сметка очерня пред общността с поредица от „апостолски послания“ кои сме, оклеветява нас и децата ни (документирано в транскриптите от „апостолските послания“ на Цветан Гайд, направени достояние като част от сигнал-Жалба към Прокуратура на Република България, и от наказателно дело от частен характер от Тодор Йотов срещу Цветан Гайдарски – за клевета, обида и тормоз), и успява за няколко дни да подмени спомените на хората – известна практика в култове. Записите, както и техните транскрипти могат да бъдат представени на заинтересовани журналисти. В последващите месеци, психическата агресия към Тодор Йотов и целия ни дом продължава, вероятно и процеса на пълно и безвъзвратно „очерняне“ пред членовете на „Събора“, включително чрез доказуеми клевети и опити за заплахи от страна на тримата управляващи „Тракийската църква“, включително пред или чрез трети лица, които не са част от общността или дарители на „Тракийската църква“.

Ние не сме крили горната история – разказвали сме отделните й части пред медиите, включително в публикуван видеоформат, а изявленията на Натанаил Гайд я изопачават.

Ако ние със съпруга ми не сме били членове на Тракийската Църква (и стоящият зад нея „Събор“), бих била щастлива, особено относно онова, което се разви в последните 4 години. Но са съжаление – били сме. Питам (Натанаил Гайд), къде се е явявал Тодор „Епископ“, което е документирано в записите от публичните (до над 200 човека) „апостолски обръщения“ на Цветан Гайд от юни-юли 2023, от които имате транскрипти в нотариалните покани от април 2024, за съдържанието на които не сте възразили, а няма и как, защото са налице като технически доказуеми аудиозаписи? Как така след напускането ни, самият Цветан Гайд иска от Тодор да върне „Епископския кръст“,  книгите и „инсигниите“ от богослуженията на „Тракийската църква“, както и гореспоменатия „орден“ (също документирано)? Освен даренията по банков път на „Тракийската църква“, на кого напусналите или изгонените са давали с години паричните си „приноси“ в брой? Или сега ще подбудите 200 човека да станат лъжесвидетели, както преди година видяхме лъжесвидетелство на поне едно невинно дете? Историята на Тодор и точките на несъгласия са също така ясно документирани в неговите писма.

Каквото и да вадите частично от контекст, вече е било споделяно и адресирано в нашите изявления пред медиите.

Били сме заедно с тази общност, осъзнали сме се, пострадахме, видяхме и преживяхме немислими неща, споделяме част от тях, за да предпазим и други.

Н.Г. След дълга кореспонденция с тях, Йотови напуснаха екипите и общностите ни. ... промотирайки своята “нова“ книга.

Б.Й. Асоциацията ни с вас реално може само да бъде анти-реклама на новата ни книга.
 
Н.Г. Заглавието на конференцията - "Най-мащабната фалшификация на българската история през последните 20 години – разкрита" е всъщност „знаме“ на очерняща кампания...и са пристигнали в редакциите им готови.
Б.Й. В действителност, ние оповестихме фалшификациите и манипулациите в творбите на Гайд: https://rebrand.ly/60saapp, именно с цел да не се опорочава образа на културата и професионалната етика в България.

Някои от публикациите и репортажите са платени (нормална практика), но най-съществените от тях – не са. Гайд и членове на екипа на управляваната от Натанаил и Георги Гайд Богари Медия вече си позволиха да окачествяват наши медийни отразявания или дори журналистически разследвания като платени и организирани от голяма група хора техни „отколешни врагове“, което не отговаря на истината, но служи на тяхната пропаганда и клеветническа кампания по очерняне – като няма аргументи срещу разкритите с пресконференцията ни от 11.09.2024 год. манипулации и фалшификации, явно са наложителни опитите да бъдат докрай очернени онези, които са направили разкрития с проверяеми доказателства, включително от трети източници. В случая – обект на очернящата „защитна“ за Гайд кампания, сме съпругът ми и аз.

Наивно сме смятали явно, че след документираните клевети, лъжи и тормоз от страна на Гайд, обнародването на находките ни, започнало с пресконференцията на 11.09.2024 год., се явява и наша естествена защита срещу потенциална бъдеща агресия. Наблюдавайки как Гайд и свързаните с тях медия и НПО-та използват „право на отговор“, както и какво подбуждат като публикации и коментари и в онлайн пространството (включително чрез анонимни профили, но не само) в думи на омраза и агресия, явно сме сбъркали в преценката си. Когато залогът за нечия фамилна „доктрина“ е толкова висок, явно всички средства са позволени. За нас остава рискът Гайд да решат, че не само са „Божията Уста“, а „Божията Ръка“ чрез която Той дава не само проклятия (документирано), а и „осъществява мерките си“.

Н.Г. "Изследователите" с една издадена книга преди 12 години...Невероятна „сензация“!
Б.Й. Нашите независими разработки през годините бяха спирани от публикация лично от Цветан Гайд, а някои от тях обявявани за ереси. Доказателство за това отново има в записите на „апостолските послания“. Членове на „Събора“, които преди години се бяха записали на курсове по бохарски към официални образователни институции, бяха оплюти - дискредитирани от Цветан Гайд като „недуховни“, затова че търсят знание от външни източници, и им беше заявено да спрат курсовете, на основание че лекторите служат на „други, анти-български интереси“ и нямат „духовен поглед“ – практика на ограничаване на достъпа до достоверна информация, добре известна в общности с динамика на култ. Когато преди шест години се свързах с коптски свещеник (предполагаемо имащ духовен поглед) и чрез него – с коптски експерти-лингвисти (предполагаемо имащи дълбоко познание относно бохарския език) извън страната (предполагаемо нямащи анти-български намерения и имащи за роден език арабски или английски, т.е. необременени относно произхода на коптския език), ми беше „препоръчано“ да не общувам с тях, за да развия тезите си самостоятелно чрез „Духа“. Е, това и направих - чрез Духа, посвещавайки съществено време да изучавам езика чрез богатата информация относно Светите Писания, речници и граматични пособия, както и някои древни ръкописи, вече достъпни и в онлайн пространството.

Н.Г. Относно обвиненията във „фалшификация“:...„противоречията“, които са „открити“ от Йотови в по-голямата си част са описани в самите книги "Тракийско писмо декодирано I-V".

Б.Й. В книгите от поредицата "Тракийското Писмо Декодирано“ (I-V) НЕ присъства никакво обяснение относно изнесеното от нас, освен за едно „лъкче“ на плочката от Тартария – нито за грешните и неконсистентни транскрипции в надписите с фонетична азбука, както и на резкови знаци (наречено от автора „Огамно писмо“), нито за подправените от авторите Стефан Гайд и Цветан Гайд знаци, нито за напълно несъществуващите в бохарския език думи от т.нар. от тях „преводи“. Нашият отговор на „обясненията ви“ до момента относно разкритите фалшификации е даден тук: https://archealliance.org/otgovor-bogari-media-guide/

Фалшификациите и манипулациите не са изразеното „научно мнение“, а касаят представянето на артефакти и техни изображения, променени текстове на Светата Библия и референции към исторически документи. Твърдението и на Георги Гайд по отношение на Тодор Йотов: „Жалва се, че той не е знаел за "фалшификациите". Долна лъжа, тъй като 90 процента от нелепите им критики, години наред се въртяха в мрежата от анонимни блогове, за които той и Боряна знаеха! Още един белег на активно мероприятие и агентурна намеса.“ e несъответстващо на истината: в интернет пространството е имало само опровержения на тези артефакти, които НЯМАТ ясно различими черти, и които могат да имат множество оприличавания в различни форми, и които ние именно поради това НЕ разглеждаме в подробност, тъй като не могат да се дадат ясни доказателства за тяхното манипулиране (плочката от Градешница, печатът от Караново и плочката от Точиларе). Всички подробно изнесени от нас анализи на артефакти от Тракийското Писмо Декодирано, II и V  са направени за първи път, поне според известните за нас източници, а ако такива неизвестни за нас са съществували, то те са били добре прикрити чрез машината на Гайд, манипулираща резултатите от google търсения, които изглежда, че продължават включително и в момента чрез използване на “право да бъдеш забравен“ от страна на Гайд. Ние не сме излезли от общността заради фалшификациите, а заради процеси, които впоследствие се разгърнаха, но в тяхната основа стоят фалшификациите (затова и тях разкриваме) - като подход, който е като семе на плевел, който в началото не сме разпознали, докато не започне да избуява и в други аспекти на живота на общността.

Н.Г. Въпросната Боряна Йотова бомбастично хули прочита на Стефан Гайд на различни артефакти,... за тяхната вяра.
Б.Й. Докато е част от общността, „ръководена“ от Гайд, никой не си позволява критично мислене относно книгите на Стефан Гайд, обявен от Цветан Гайд за „Светец“, а противоречия са възпирани, както беше и с мен – отново добре известна практика в общностите, проявяващи динамика на култ.  Все пак, моето и на съпруга ни мислене и търсене не е било замряло, което и в крайна сметка доведе до излизането ни от общността, както и до труда ни, първият том от който сега вече е публикуван, след едногодишно очистване от примеси, повлияни от идейната доктрина на общността, както и е съществено обогатен. Прочит на тракийските надписи с фонетични букви не сме предложили и не се считаме за експерти, за да предложим, но относно неолитни артефакти са дадени предложения за прочита на множество такива, по методология стъпваща на Лазаровичи, 2004, и обогатена чрез анализ на прото-индоевропейския език (реконстуираната коренна система) - езикът, реално говорен от творците на разглежданите артефакти. 

Н.Г.  Боряна Йотова цитира друг учен, който смята че Стефан Гайд е „ограбил“...неконсистентност.
Б.Й. Моето твърдение, е че Стефан и Цветан Гайд ограбват труда на Владимир Георгиев по отношение на автохтонната теория, а не конкретиката на надписите.  

Н.Г. Относно древните документи на Светата Църква, открити от Стефан Гайд ....историческата му истина.

Б.Й.  Всъщност според мен, Стефан Гайд не е имал достъп (освен публикуваното онлайн) до никоя библиотека, освен потенциално тази в Клермон, Калифорния, в която се пазят апокрифи. Факт е, че твърденията му относно Бохарската Библия се основават на подправени единствено в неговите книги текстове, и такива не съществуват в нито един ръкопис на бохарски, нито на сахидски коптски диалект, за което потвърждение е дал водещ изследовател на древни папируси. Същият експерт казва, а това ще потвърди и всеки такъв, че получения текст на бохарски е ‘безмислен‘ (‚nonsense’).

Н.Г. Опитът една „изследователка“ без реален научен принос... за свои користни цели.

Б.Й. Натанаил Гайд, мисля, че баща ви чу термина прото-бохарски за първи път от мен, а твърденията относно моето непознаване на коптските диалекти се опровергава както от изследванията, публикувани в новата ни книга, така и от видеото, което публикувахме https://rebrand.ly/60saapp.
Нека зададем въпроса – извън вече доказано изпълнените с манипулиран ортографски и езиков материал книги „Тракийското Писмо Декодирано“, кои са научните приноси на Стефан Гайд?

Н.Г. Съвсем скоро Институт по Т-наука ще излезе със становища и ОПРОВЕРЖЕНИЕ по тези обвинения, защитавайки научните трудове на Стефан Гайд и Цветан Гайд.
Б.Й. Очакваме с нетърпение – особено след „правото на отговор“ в първата медия, дала гласност на новите ви инсинуации на 20.09.2024 год., и последвалите ви опити да заличите как „поправяте лъжа с друга лъжа“ по отношение на Кьолменския надпис.

Н.Г. Относно Тракийската Църква:
...Както вече казах, въпросните лица не са били никога членове на Тракийската църква. ... е престъпление.
Б.Й. Моят отговор е е вече даден по-горе.

Н.Г. Бяхме също обвинени, че насърчаваме пълнолетни млади мъже и жени да стъпват в тайнството бракосъчетание... ...Отец, Син и Светия Дух.
Б.Й. Брак между член на Тракийската Църква („Съборът“) и не-член не е възпиран, но не-членът, ако има неподаващо се на манипулации мнение, е охулван пред общността и съпругата/съпругът, с цел явно да се възпре потенциала от „външно“ влияние, което да доведе до неудобни въпроси или до излизане от култа на другия член на семейството – това НЕ Е според посланията на Свети Апостол Павел.

Преди години, поклонението на Събора БЕШЕ към Нашия Господ Бог и Спасител – Иисус Христос – Божият Син – Бог – Словото, Светата Троица – Отец, Син и Светия Дух.

Н.Г. Относно Фестивал Тракийски Мистерии:
...Това е недопустимо в една европейска правова държава.
Б.Й. Нашият отговор е даден в отделно „право на отговор“, достъпно на адрес https://archealliance.org/otgovor-sdruzhenie-orfika/

Н.Г. Относно „политическите“ ни амбиции:...
Б.Й. Оставяме на съответните институции да оценят доколко лица, управляващи регистрирани изповедания имат право да участват и особено – да ръководят - политически движения, включително в случаи, когато потенциално се използват ресурси, които иначе не биха им били достъпни, ако те нямаха позиция в регистрираното вероизповедание. В допълнение, относно заявлението на Георги Гайд в негово право на отговор: „Но защо Тодор Йотов и Боряна Йотова призовават за потискане на граждански (включително политически) права, както и призовават за ограничаване свободата на словото? Какво стои зад тези опасения на двамата „изследователи“, „запритеснили“ се за обществото?“ – ние алармираме българската общественост за опасността политически движения да се основават на измама, която документираме. Въпреки, че не желаем с нищо да се сравняваме с вас (сем. Гайдарски и Георгиеви) – не правите ли и вие уж същото, говорейки в подкастовете на Богари Медия за други политически движения, иституции и организации, но с агресивен тон и често с липса на всякаква аргументация, включително явно и без да им предоставяте право на отговор?

С уважение към читателя и стремеж да бъде оповестена истината.

Боряна Йотова

22.09.2024 год.

гр. София

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирани публикации