Средната заплата на шеф е 13 333 лв. или 160 хил. лв. на година

Иска се нова формула за минималната заплата
25 сеп 2024 08:38, Елка Василева
185
Средната заплата на шеф е 13 333 лв. или 160 хил. лв. на година
Снимка: архив, БГНЕС

Средната заплата на шефовете на фирми в страната е 13 333 лв., става ясно от становище на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) по повод предложението на правителството минималната заплата от януари 2025 г. да бъде 1077 лв., пише „Труд“.

За миналата година средната заплата в частния сектор е 1990 лв. Но има огромна разлика в заплатите на наетите работници и шефовете на фирми.

През 2023 г. броят на хората, получили доходи от договори за управление и контрол, е 30 хил., като те са получили общо 4,8 млрд. лв.

Оказва се, че шефовете на фирми са получили средно по 160 хил. лв. за година или по 13 333 лв. на месец.

А средната заплата на наетите работници и служители в страната през миналата година е била 1867,63 лв.

От АИКБ настояват формулата за определяне на минималната заплата да бъде променена, така че най-ниското възнаграждение за следващата година да е по-малко от предложените от правителството 1077 лв. Действащото сега правило е, че минималната заплата е 50% от средната.

Според становището на АИКБ заплатите на шефовете на фирми трябва да бъдат изключени от формулата за определяне на минималната заплата. А при определяне на средната заплата да бъдат изключени изплащаните премии, парите за нощен труд, за работа на смени, за извънреден труд и добавки за трудов стаж. Така минималната заплата би трябвало да бъде малко над 800 лв.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от Общество
За ремонт, за уют у дома и хубава градина... Цените падат, възползвайте се!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
А колко получава внук на Партиен секретар, който си е купил диплома за "мениджър" ?
127
1
 
10
 
! Отговори
Нане преди 8 часа
България, ще се изправи отново на крака, когато чорбаджиите виснат отново по клоните и бъдат настанени в пионерски лагери от нов юрохейски тертип, само на хляб и вода.... ===)))
126
1
 
6
 
! Отговори
не знам кой преди 8 часа
уважаващ себе си човек, който не е 100% умствен инвалид работи за тез "шефове" у нас
125
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
До Анонимен 128, отиди да работиш в Дания щом толкова ти харесва. Тук положението е "на всеки според заслугите". Ако не можеш да си управляваш заслугите не чакай някой да ти плаща според твоето виждане.
124
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Шефове във фирми са децата на сегашни и бивши управници. На Бойко дъщеря му е шеф на имотни дружество, с на Масларова синът й е в борд на оръжеен търговец. Ще има възмездие обаче за всички. България е малка държава
123
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Бачкаторите нямат право на претенции, не са учили достатъчно. Ще вземат, колкото заслужават, демек, малко.
122
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
"защото заплата на един низш служител не зависи от заплатата на един мениджър. Не са скачени съдове. Всеки получава това, което " - е успял да си нашожи. В странинкато Дания, нямаш 10 пъти ралика в заплатите. Проф. съюза редовно им го набива в на пиленцата, чиято човчицаа се е топнала прекалено дълбоко и вече засмуква кръв.
121
2
 
10
 
! Отговори
как става ли? преди 8 часа
ами много просто, плащаш малки заплати, произвеждаш емитиращи продукти които продаваш за истински, вкарваш стоки за 1лв а ги продаваш за 5 и така, а най скъпо се продава водата, тя е във всички "хранителни" продукти, но не може да обявим кои фирми са най-големите нарушители, да не им развалим "реномето" ;)
120
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
До Анонимен 123, нямаш нивото за да ми напишеш това. Самият факт, че имам докторска тези говори за много добро владеене на родния език. Подобни заядливи коментари са правят ВИНАГИ от непрок опсаници. Ти като такъв ли се разпознаваш :)
119
1
 
12
 
! Отговори
... преди 8 часа
Т.е шефовете да продължат да лапат по 13 бона, а работника да падне на 800лв, че тея 930лв минимална са им много, ясно.
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
А Шиши и Боци какви заплати получават ?
117
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
"повече от 10 научни публикации с импакт фактор" Вземи си припомни малко и родния език.
116
2
 
4
 
! Отговори
До 96 преди 8 часа
В Германия нещата се объркаха, защото смесиха икономика с политика, зелената сделка и скъпите ресурси, щото ги купуват от САЩ а не от Русия накара много фирми да се изнесат именно в САЩ, а при щатите масово се раздават пари на емигранти, но те пък си печатат, обърка се тоя свят, само знам че плоския данък не е решение да не говорим за дефицита в осигурителни институт
115
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
В БГ работническите права яко куцат. Отидох на интервю и тро пъти ме питаха, къде живея, ама къде ТОЧНО живея и дали е под наем. Колкто по-беден си и те е по-тежко, толкова по-малко парици. Аз почнах да лъжа, че гллемия партамен в който живея, е изцяло мой, а не, че с още трима си делим наема. Всичките оферти след това ки бяха по-високи...ами аман!
114
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
До Един Българин, доктор в областта на статистиката; владея четири западни езика свободно; висш мениджър в банка; трудов опит над 20 години; повече от 10 научни публикации с импакт фактор. Горе долу като теб, но по 8 :) Само не разбрах теб какво те засегна в написаното от мен :)
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Аз знам само, че Алигбегов и Сачева ще си имат проблеми заради честността към работниците им
112
5
 
8
 
! Отговори
Шеф преди 8 часа
Всичко е точно. Вашата работа е да работите здраво и всеотдайно, а моята работа е да намирам повече като вас. Разбира се, че моята работа е доста по-отговорна и съответно се заплаща по-добре.
111
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Скоро ще си плюят зъбите в трудов лагер, защото други умират заради тяхното поведение към прасетата, ромизирали България. Герберастите ще ритаме до затвора
110
8
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 8 часа
До Хахаххахаххаха Все дано да мога да мисля, т.к. съм бил и мениджър. За да стана обратно служител за повече пари и свобода от мениджър-а най-вероятно имам много повече умствен багаж от теб. П.п. завършил съм специализирано средно образование и най-трудните специалности (и най-търсени) в ТУ и СУ и двата със заслужено отличие, чакам трето дете, образовам си доипълнително деца и ги водя по почивки, което никак не е евтино за 4 човека, а ти какво си постигнал в този живот като си толкова учен?
109
7
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 8 часа
Заплатите на работниците и служителите са много високи. Добре би било събота да стане официално работен ден, а работния ден 12 часов. На национални празници да се работи за да не могат работещите да ходят в Гърция. Трябва да се спрат социалните помощи при безработица.

Спонсорирани публикации