Произвеждаме 50-годишни пенсионери в продължение на десетилетия

Работещото население намалява - откъде ще дойдат парите за пенсиите?
29 авг 2024 13:47, Анисия Иванова
220

Ще стане ли 1077 лв. минималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари догодина на фона на остра нужда от спешни мерки за стабилизиране на пенсионната система?

"Минималната работна заплата не товари бюджета. Напротив, всъщност решава проблеми с пенсионната система и дефицити на бюджета. Проблемът е, че минималната работна заплата на места е абсолютно приемлива, на други места е почти средната в съответния регион. Единственото, което оправдава повишаването на МРЗ, е, че доходите се вдигнаха съществено в последните години. Ако приемем, че МРЗ е данъчен феномен за плащане на осигуровки, отколкото реално заплащане на работниците, това ще доведе до изсветляване на някаква част на икономиката", заяви икономистът д-р Юлиан Войнов в "България сутрин".

По думите на доц. Косьо Стойчев вече не може да се намерят качествени работници на пазара на труда.

"Различията се увеличават. Минималната работна заплата иска да определи един минимален осигурителен доход, който да гарантира, че дори най-непродуктивните и нископлатени професии ще имат този минимален доход от 1077 лв. Главният компонент е, че населението, което работи, намалява, натовари се много НОИ и държавата търси механизъм в частния сектор да дофинансира системата. Не съм прочел добър анализ дали расте производителността - тези пари, които ще ги дадем на хората, дали сме ги произвели. Това е една статистическа величина, под която не искаме да падаме, защото един ден тези хора трябва да ги пенсионираме", обясни преподавателят по регионално развитие в СУ за Bulgaria ON AIR.

Според д-р Войнов се търсят варианти за спасяване на първия стълб, който сам по себе си е в тежко положение.

"Една от целите на увеличаването на заплатата е спасяване на първия стълб на пенсионната система, защото е ясно, че там има сериозен проблем. Населението намалява и това се вижда от сценариите, които се развиват в този доклад. Начинът, по който функционира пенсионната система не предполага хората да се осигуряват на реалния си доход. През последните години бяха взети много политически решения за увеличение на минималната пенсия. В момента се намираме в ситуацията, в която вноските на работещите не стигат за покриване на пенсиите на пенсионерите", коментира гостът.

България произвежда 45-50-годишни пенсионери в продължение на десетилетия, които като излизат от системата и не знаят какво да правят, категоричен е доц. Стойчев.

"Ние живеем в общество, в което активната старост настъпва поне с 10-15 години по-късно. Хората биха могли да извършват не дейност със същия интензитет, но да разчитат на средства, за да продължат да функционират на пазара на труда и да имат златен край на кариерата си. Това не включва просто пенсиониране и стоене вкъщи. Този модел е пълен крах на модела на 21 век в България", поясни той.

За д-р Войнов една голяма част от населението вече предпочитат да стоят извън пазара на труда.

"Другият проблем е доколко е атрактивно заплащането и защо младите хора предпочитат да седят извън пазара на труда. Явно е, че имаме проблеми с мотивацията на хората и бизнес средата, която да ги привлича, защото е ясно, че България е от държавите на последно място в ЕС по патенти, нови разработки", посочи икономистът.

Доц. Стойчев е на мнение, че по-голямата част от гражданите не осъзнават, че успехът на нацията е функция на всички индивиди взети заедно. Обществото не може да реализира справедлив модел, в който всички да се подпомогнат и когато един гражданин прекалено дълго е трудово неактивен, нямаме значителни мерки за противодействие на това поведение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: пазар на трудаBulgaria ON AIR
Още от Общество
Задават се седми избори за НС за три години, похарчени са половин милиард досега
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Popa ot razgradТова означава, че парите от пенсионното осигуряване, които ти удържат всеки месец от заплатата не отиват за твоята пенсия а с тези пари отиват за пенсиите на настоящите пенсионери.
129
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Едно здраво общество трябва да се погрижи за възрастните си съграждани. Пари винаги се намират. То и сега повече от половината средства за пенсии не идват от удръжките за осигуровки, а от косвените данъци.
128
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Проблема е че пенсионната системата е изградена така, че с парите които ти вземат от заплатата като пенсионна вноска се изплащат пенсиите на настоящите пенсионери. Това е узаконена схема.
127
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Полицаите и катаджиите идват в повече. Над 100 хилядна армия са и вместо да помагат на хората ги тормозят, а доста често генерират престъпност, вместо да я предотвратяват. Но разбира се хората не са виновни. Така е навсякъде в "развития" свят
126
5
 
19
 
! Отговори
Борис преди 2 седмици
Навсякъде има пенсионна система,но там неможеш както тук да я опразниш,тук знаете кой я разграби.
125
5
 
45
 
! Отговори
джо преди 2 седмици
СПРЕТЕ ДА ОСИГОРЯВАТЕ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ /ПОЛИЦАИ ,МИНИСТРИ,ПРОКОРОРИ НАР.ПРЕДСТАВИТЕЛИ И ЩЕ ИМА ПЕНСИИ ЗА ВСИЧКИ
124
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Почвам да мисля за напускане като се сетя, че част от осигуровките и данъците ми отиват за пенсии на дърти русофили.
123
1
 
33
 
! Отговори
Стария Пръч преди 2 седмици
Военни и ченгета да най добре.Прнсионират се рано и взимат високи пенсии.
122
3
 
28
 
! Отговори
Пехотинеца преди 2 седмици
44 г стаж ,9 г подземен,и накрая едвам хиляд лева пенсия,,знаете ли колко получават с този стаж в Гърция,ами на запад,Тук си е Бай Ганьовщина.
121
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Асен Василев заложи бомба със закъснител. В момента всеки месец отиват над два милиарда лева за пенсии.
120
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да закрием производството!
119
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не ги произвеждате, вече са живи, здрави и прави. Давате им доход и ги слагате на хранилката за поне 25год да паппкат, а белчо и сивишка да ги издържат, докато грохнат
118
6
 
47
 
! Отговори
35 години преди 2 седмици
Това е половин живот. Как само си минава живота, а? Половин живот минал в мизерия и мъка. И ако последните 35 години бяха лоши, следващите 35 ще бъдат ужасни. Нормално живяха по старите, при социализма, а сегашните млади хора след 30 години ще си спомнят днешния живот на техните родители и баби и дядовци пенсионери и ще им завиждат. Така ще мине живота, в мизерия.
117
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пенсии няма да има, за да има пенсии за вски пенсионер трябва да има поне трима работещи, а в България е обратното. Няма как да има пенсии.
116
8
 
35
 
! Отговори
Клатикурци преди 2 седмици
МО и МВ даржът първенството.Пенсионорат се на 40 години и после си остават на работа с пенсия и заплата до 70 годишна възраст.
115
5
 
32
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 2 седмици
Какво значи "откъде ще дойдат парите за пенсиите"...ама хубаво й беше на държавата като ми режеше 25-30% всеки месец...Това са мои пари, за моята пенсия...
114
2
 
29
 
! Отговори
важнот е, че преди 2 седмици
по цената на тока сме почти винаги на първо място - най-висока!
113
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За последните 34г. , най-много произвеждаме , кафяво , щото другото като жива работеща сила , се е изнесла от Бе-Ге-тото !!
112
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А останалото е , кафяво !България на всички последни места в ЕС , по ВСИЧКИ показатели !
111
4
 
31
 
! Отговори
ДО Не умреш от Срах преди 2 седмици
Доцента е в списъка за ЛГБТ , има още един списък в който се е подписъл - за отмяна на Забраната за Добив на Шихтов Газ на САЩ Фирми в България . А ? Този е потенциален клиент на ДАНС и Прокуратурата , извън Моралната Присъда да ни поучава че взимаме големи пенсии и заплати .