Патриарх Даниил с майка учителка и баща полковник от ДС

Смолян се гордее със своя земляк
2 юли 2024 11:53, Петър Бойчев
345
Патриарх Даниил с майка учителка и баща полковник от ДС
Снимка БГНЕС

Смолян е горд от избора на техния земляк Даниил за патриарх. С постове в социалните мрежи управници и редови миряни не спират да отправят благопожелания за голямата чест родопчанин да оглави Православната ни църква, пише Марица.

Роденият в Смолян през 1972 г. със светското име Атанас Трендафилов Николов бъдещ божи служител Даниил е поредният родопчанин сред висшия ни клир, след Екзарх Стефан и Видинския митрополит Дометиан.

„Посрещнахме с огромна радост новината за избора му начело на Българската патриаршия. Пожелаваме му здраве, дълголетие и благополучие. Вяра, любов и мъдрост да съпътстват духовните му дела за благото на светото Православие! На многая лета, Светейши Владико!", поздрави го веднага след новината кметът на Смолян Николай Мелемов.

"Даниил е истински монах, млад човек, който е за пример на много духовници", заяви отец Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на Смолян. Той се е срещал с настоящия патриарх, когато е бил Видински митрополит.

"Разговаряли сме с него на богословски теми и аз съм удовлетворен от това, че е много по-млад, но богословски подготвен, философски ориентиран, научно обоснован“, каза отец Димитър. Той подчерта, че е бил впечатлен от смиреността на тогавашния митрополит Даниил, неговата подготвеност за висш духовник, милосърдие и желание да се отнася с любов и уважение към хората.

Под името Атанас Николов днешният патриарх завършва основно и средно образование в родния си град. Напуска Смолян, след като е приет да следва английска филология в Софийския университет. Във втори курс обаче решава, че призванието му е друго, и се мести в Богословския факултет.

Баща му Трендафил Николов е родом от смолянското село Кремене. „Той се  пенсионира като полковник от милицията. После през 2006 г. написа книга за Кремене“, сподели отец Димитър.  През 2016 г.  от община Смолян е публикуван документ от проверка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, в който се обявява за установена принадлежност на Трендафил Николов към ДС.

В документа пише, че Трендафил Тодоров Николов, с дата на раждане 23 март 1939 г. в с. Кремене, е работил в структурите на ОУ на МВР ​- Смолян - ДС като щатен служител, като със заповед от декември 1970 г. е назначен за инспектор IV степен. Комисията разкрива данните във връзка с това, че Трендафил Николов е бил общински народен съветник до 28 август 1990 г.

Майката на новия патриарх - Златка, дълги години е учителка, преподавала е информатика в Икономическия техникум „Карл Маркс" в Смолян, който сега е професионална гимназия по икономика. Това обясни пред "Марица" Мария Горанова, счетоводител и роднина на семейството на Даниил.

„Трети братовчеди са с моите синове. Бащата и майката на Златка - дядо Атанас и баба Шина, бяха много трудолюбиви хора. Дядо Атанас се занимаваше със земеделие и горско стопанство, гледаше и животни. Цялата фамилия са много точни и трудолюбиви хора. Здрав корен са, с много ценности. Майката на новия патриарх е изучила десетки смолянчани“, разказа още Мария Горанова.

Патриарх Даниил има един брат - Петър, който е семеен и живее в Смолян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от Общество
Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
1
 
7
 
! Отговори
МехмедШумен преди 4 дни
Бог отец и Аллах са една и съща сила! Трябва в България да се направи задължителен предмет богословско учение и възпитание! Както е било преди 9 септември. Който иска може и мюсюлманско богословие да учи, но трябва да има една оценка по богословие! Тогава наистина може и да се оправим! Да не забравяме за божийте заповеди-уважавай и тачи родителите си за да живееш дълго една от тях е при нас мюсюлманите. Да не забравим и възпитанието което ще получат учениците в отношението им към по възрастните
255
3
 
9
 
! Отговори
МехмедШумен преди 4 дни
Да е жив и здрав новия Владика амин! Дано той да обедини този наш не много вярващ народ! Затова сме на това положение! На всеки му се пада това което е заслужил и доброто и лошото! Затова никой на никого да не се сърди! Лягайте и ставайте и благодарете на Бога, защото от Вас има и по-зле които са хора!!!
254
1
 
3
 
! Отговори
До 261 преди 4 дни
Е аз пък съм привърженик на наказателния кодекс за такива като теб
253
1
 
1
 
! Отговори
До 262 преди 4 дни
Е да според теб щото трябва да изпросиш нещо е така,ама с тоя номер изгониха един от цирка
252
13
 
7
 
! Отговори
Психолог преди 4 дни
Според мен - гледа фанатизирано, нещо като християнски фанатизъм ги е обхванало проруските духовници. Не мисля, че е добре това за нормалните хора.
251
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Този патриарх май е привърженик на Наказващия Бог, като виждам как гледа...мале мила,...! Има такова течение в уж християнството.
250
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ваше светейшество, гордея се с вашия избор. Сигурна , че ще вложите сили и упорство за да запазите единството на БПЦ. За да бъде тя уважавана , а не да се гледа на нея като разклона секта. Пази се Вертоломей защото е гад. Турците няма да му дадат да мърсува до край, но стой далече от него.
249
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Този ли е поредната митрофановски издънка? Харесала го е по погледа. Гледа досущ като нея.
248
4
 
4
 
! Отговори
До 255 преди 4 дни
Е оня даже е безцветен.Както каза Радой Ралин,акула на сухо безкрил,а хвърчи 5удариш на кухо простака звъни.
247
6
 
8
 
! Отговори
До 251 преди 4 дни
Ами ,ще ти кажа като го направи ,а не да ми бълваш врели некипели щото като гледам украинците в България изобщо не им пука гледат само нещо да докопат та даже и нагли що пък другите не се чувстват длъжни да се занимават с техните глупости
246
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
252 Ние не харесваме Даниил, също толкова, колкото и Кокорчо. Даниил в БПЦ, е "Кокорчо" в политиката, от една боя са, червената.
245
13
 
10
 
! Отговори
Тази путинска гад преди 4 дни
да не си мисли, че ще го търпим дълго.
244
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
249 Йееее! Да, точно, мисля че така ще изглежда значително по-добре.
243
7
 
6
 
! Отговори
До 245 преди 4 дни
Е друго е Кокорчо да те погледне с това мъжко излъчване и поглед
242
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
183 Ти какво ще направиш, ако неканен гост, зъл враг, нахлуе в дома ти и изнасили дъщеря ти пред очите ти? Като те изхвърли от дома ти и ти каже, е това вече е неговият дом? Ще стоиш безучастно, ли? Нека да ти припомня, че Патриарх Евтимий, последният защитник на българската твърд, е организирал хората с оръжие в ръка, да се защитават срещу неверниците, османските турци, които нахлуха в българските земи за да ги поробят.
241
5
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 4 дни
До Пешето. Аз от уплах, Пеше, станах езичник. Ходих да ми баят против уроки и не мърдам никъде без чесън по джобовете в случай, че срещна този велзевул. Жената каза, че нямало как да го срещна, защото той не се качва в трамвая, нито слиза в метрото. Дай му Ролс Ройс на него, така каза. Жената де.
240
9
 
5
 
! Отговори
До 246 преди 4 дни
Ами да го подстрижем ,обръснем и една обичка на ухото да му сложим за да ти хареса
239
7
 
7
 
! Отговори
До 243 преди 4 дни
Ами сега го казваме за соростаците,щото като гледам как пишат и разсъждават даже са по-зле и от тия с основно образование през соца.И даже издигат същите лозунги.Едно време имаше на бирените фабрики надписи от сорта От светло пиво към светло бъдеще и само будеше смях тоя надпис у хората,с сега пак същото е само не е за пиво
238
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Путински ***, пфу!!!
237
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
204 Но, този изглежда отвратително! Нямаше ли, някой по-лицеприятен и смирен, от кадрите на ДС?