Патриарх Даниил с майка учителка и баща полковник от ДС

Смолян се гордее със своя земляк
2 юли 2024 11:53, Петър Бойчев
345
Патриарх Даниил с майка учителка и баща полковник от ДС
Снимка БГНЕС

Смолян е горд от избора на техния земляк Даниил за патриарх. С постове в социалните мрежи управници и редови миряни не спират да отправят благопожелания за голямата чест родопчанин да оглави Православната ни църква, пише Марица.

Роденият в Смолян през 1972 г. със светското име Атанас Трендафилов Николов бъдещ божи служител Даниил е поредният родопчанин сред висшия ни клир, след Екзарх Стефан и Видинския митрополит Дометиан.

„Посрещнахме с огромна радост новината за избора му начело на Българската патриаршия. Пожелаваме му здраве, дълголетие и благополучие. Вяра, любов и мъдрост да съпътстват духовните му дела за благото на светото Православие! На многая лета, Светейши Владико!", поздрави го веднага след новината кметът на Смолян Николай Мелемов.

"Даниил е истински монах, млад човек, който е за пример на много духовници", заяви отец Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на Смолян. Той се е срещал с настоящия патриарх, когато е бил Видински митрополит.

"Разговаряли сме с него на богословски теми и аз съм удовлетворен от това, че е много по-млад, но богословски подготвен, философски ориентиран, научно обоснован“, каза отец Димитър. Той подчерта, че е бил впечатлен от смиреността на тогавашния митрополит Даниил, неговата подготвеност за висш духовник, милосърдие и желание да се отнася с любов и уважение към хората.

Под името Атанас Николов днешният патриарх завършва основно и средно образование в родния си град. Напуска Смолян, след като е приет да следва английска филология в Софийския университет. Във втори курс обаче решава, че призванието му е друго, и се мести в Богословския факултет.

Баща му Трендафил Николов е родом от смолянското село Кремене. „Той се  пенсионира като полковник от милицията. После през 2006 г. написа книга за Кремене“, сподели отец Димитър.  През 2016 г.  от община Смолян е публикуван документ от проверка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, в който се обявява за установена принадлежност на Трендафил Николов към ДС.

В документа пише, че Трендафил Тодоров Николов, с дата на раждане 23 март 1939 г. в с. Кремене, е работил в структурите на ОУ на МВР ​- Смолян - ДС като щатен служител, като със заповед от декември 1970 г. е назначен за инспектор IV степен. Комисията разкрива данните във връзка с това, че Трендафил Николов е бил общински народен съветник до 28 август 1990 г.

Майката на новия патриарх - Златка, дълги години е учителка, преподавала е информатика в Икономическия техникум „Карл Маркс" в Смолян, който сега е професионална гимназия по икономика. Това обясни пред "Марица" Мария Горанова, счетоводител и роднина на семейството на Даниил.

„Трети братовчеди са с моите синове. Бащата и майката на Златка - дядо Атанас и баба Шина, бяха много трудолюбиви хора. Дядо Атанас се занимаваше със земеделие и горско стопанство, гледаше и животни. Цялата фамилия са много точни и трудолюбиви хора. Здрав корен са, с много ценности. Майката на новия патриарх е изучила десетки смолянчани“, разказа още Мария Горанова.

Патриарх Даниил има един брат - Петър, който е семеен и живее в Смолян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от Общество
Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 211 Абсолютно е така.
215
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Дядо Соци И тримцата кандидати бяха хора на Путин. Този път Митрофанова добре си изплете кошницата.
214
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 221 Наивник! ДС работеше само и единствено за руските служби. Няма изключение. Унищожаваха, унижаваха и обезличаваха цвета на нацията, за сметка на шмекерите андрешковци и крадливите партийни дерибеи. Вонята им още не може да се отмирише. Затова сме на този хал.
213
4
 
16
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 дни
Човек от сой , дето се казва.Обича Путин.
212
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Факт е, че ДС работеше за България, а сегашните служби работят за САЩ, както и политиците в България
211
17
 
9
 
! Отговори
Мая преди 4 дни
Всичко хубаво, но по-далеч от политиката. Не мога да приема, че един божи човек ще застава на страната на агресор.
210
10
 
15
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 4 дни
Факта че е на страната на Русия говори че не е на другия бряг .А такива като Никонор ,Тихон и други подобни извратеняци които го одумват да грабват пушките и да отиват в Усраинъй
209
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Е кво не ви харесва? Таман ще са си дружки с Васко. Няма лошо. То и без това накъдето и да погледнеш във властта, все кадри на ДС или техни наследници виждаш. Събрали са се "роднина, милиционер, роднина, милиционер" и така си го караме демократичния преход вече над 30 години... Свикнахме...
208
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ДС не беше българска служба, а съветска. По думите на Тодор Живков ДС действаше като "филиал на КГБ".
207
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
За успешна кариера в ДС/КГБ се изискват голям ум и голяма безнравственост. Трябва да си нагаждач, ***, подлец, коварен, лицемер, доносник и завършен лъжец.
206
13
 
20
 
! Отговори
Перун преди 4 дни
Баща служител на българска служба а не измекярин -лакей на чужди служби, съсипали нашите
205
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
За полковник от ДС се иска много ум и характер. За учител по информатика също се очаква да е с ум и последователност в поведението. Така че - произходът е повече от добър. не може да е каже, че е влязъл в църквата от наивност. Между другото, има смисъл да се отдели специално внимание на един друг родопчанин - протойерей Евстати Янков от Чепеларе - реален. съвременен свтец. ( 1886- 1952)
204
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ДС не работеше за България, а ПРОТИВ България. ДС защитаваше интересите само и единствено на Кремъл. Имате ли представа колко достойни българи бяха унищожени от ДС??? ДС не позволи (и все още не позволява) да се създаде истинска интелигенция в България. Напротив, тя създаде и издигна в култ мутрите и опростачи българския народ. От 44-та насам България е под червено робство. Това, че сме в ЕС и НАТО, нищо не променя. Не сме спирали да бъдем рускка губерния.
203
3
 
8
 
! Отговори
Магдалина Ковачева преди 4 дни
Тези мишоци не се ли измориха да си правят фалшиви и анонимни профили и да спамят?
202
16
 
14
 
! Отговори
= преди 4 дни
И тримата кандидати за патриарх са отрочета на дс и кгб.Плюс Николай Гергов свинарски.Общо взето БГ църква е сборище на банда брадати сатанаили слугуващи не на бога а та гюндяев, достатъчно е да им видиш физиономиите
201
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Докато на нашият евроатлантически кмет баща му Александър Терзиев е бил офицер от Първо главно управление на ДС, дядо му Васил Терзиев е бил партизанин, а после - генерал от ДС и дългогодишен началник на нейното Трето управление, чичо му Павел Терзиев е офицер от VI управление на ДС, братът на дядо му - Тодор Терзиев, е началник на IV управление на ДС. А по майчина чичо му е първият президент.
200
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
АЛО ШОПИТЕ ЗАЩО НЕ СИ ГЛЕДАТЕ РОДНИНИТЕ НА ВАШИЯ КМЕТ ТЕРЗИЕВ ДО ЕДИН ОТ ДС
199
8
 
33
 
! Отговори
Магдалина Ковачева преди 4 дни
Не можаха да намерят нищо срещу този истински християнин и монах, и тръгнаха да ровят до седмо коляно назад. Продажници.
198
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
80 % от гласувалите за този поп са гласоподаватели и на Възраждане. Поради ламтежа за социални помощи и подаяния тези тартюфи най-често се мотаят из църквите и "молят" за милосърдие. Никой не може да ме убеди, че такава е българската воля Не вярвам на новичкия маскиран. Скоро ще се издаде и ще бъде позорно отлъчен. Никой не е застрахован, хеле *** путински.
197
9
 
12
 
! Отговори
аз преди 4 дни
До 203. ДС е филиал на вражеското нам КГБ.