Патриарх Даниил с майка учителка и баща полковник от ДС

Смолян се гордее със своя земляк
2 юли 2024 11:53, Петър Бойчев
345
Патриарх Даниил с майка учителка и баща полковник от ДС
Снимка БГНЕС

Смолян е горд от избора на техния земляк Даниил за патриарх. С постове в социалните мрежи управници и редови миряни не спират да отправят благопожелания за голямата чест родопчанин да оглави Православната ни църква, пише Марица.

Роденият в Смолян през 1972 г. със светското име Атанас Трендафилов Николов бъдещ божи служител Даниил е поредният родопчанин сред висшия ни клир, след Екзарх Стефан и Видинския митрополит Дометиан.

„Посрещнахме с огромна радост новината за избора му начело на Българската патриаршия. Пожелаваме му здраве, дълголетие и благополучие. Вяра, любов и мъдрост да съпътстват духовните му дела за благото на светото Православие! На многая лета, Светейши Владико!", поздрави го веднага след новината кметът на Смолян Николай Мелемов.

"Даниил е истински монах, млад човек, който е за пример на много духовници", заяви отец Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на Смолян. Той се е срещал с настоящия патриарх, когато е бил Видински митрополит.

"Разговаряли сме с него на богословски теми и аз съм удовлетворен от това, че е много по-млад, но богословски подготвен, философски ориентиран, научно обоснован“, каза отец Димитър. Той подчерта, че е бил впечатлен от смиреността на тогавашния митрополит Даниил, неговата подготвеност за висш духовник, милосърдие и желание да се отнася с любов и уважение към хората.

Под името Атанас Николов днешният патриарх завършва основно и средно образование в родния си град. Напуска Смолян, след като е приет да следва английска филология в Софийския университет. Във втори курс обаче решава, че призванието му е друго, и се мести в Богословския факултет.

Баща му Трендафил Николов е родом от смолянското село Кремене. „Той се  пенсионира като полковник от милицията. После през 2006 г. написа книга за Кремене“, сподели отец Димитър.  През 2016 г.  от община Смолян е публикуван документ от проверка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, в който се обявява за установена принадлежност на Трендафил Николов към ДС.

В документа пише, че Трендафил Тодоров Николов, с дата на раждане 23 март 1939 г. в с. Кремене, е работил в структурите на ОУ на МВР ​- Смолян - ДС като щатен служител, като със заповед от декември 1970 г. е назначен за инспектор IV степен. Комисията разкрива данните във връзка с това, че Трендафил Николов е бил общински народен съветник до 28 август 1990 г.

Майката на новия патриарх - Златка, дълги години е учителка, преподавала е информатика в Икономическия техникум „Карл Маркс" в Смолян, който сега е професионална гимназия по икономика. Това обясни пред "Марица" Мария Горанова, счетоводител и роднина на семейството на Даниил.

„Трети братовчеди са с моите синове. Бащата и майката на Златка - дядо Атанас и баба Шина, бяха много трудолюбиви хора. Дядо Атанас се занимаваше със земеделие и горско стопанство, гледаше и животни. Цялата фамилия са много точни и трудолюбиви хора. Здрав корен са, с много ценности. Майката на новия патриарх е изучила десетки смолянчани“, разказа още Мария Горанова.

Патриарх Даниил има един брат - Петър, който е семеен и живее в Смолян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от Общество
Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
283 Не Господ, руските и българските служби посочиха Даниил за патриарх. Самият факт, че пловдивският митрополит Николай, чийто баща е кадър на ДС, знаеше предварително кой ще е патриарх, говори за това. Той каза:"Дори и наум, не ви минава, кой ще стане патриарх". Затова и се отказа да участва. Значи е знаел и е нямалило смисъл да влиза в надпреварата. Каквото службите кажат, това става. Ясно, като бял ден.
275
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
280 Това е една от разликите между католицизма и православието. Кралете се съобразяват с папата, той ги одобрява, а при православието, патриархът служи на царя. България е парламентарна републиката и църквата трябва да е надпартийна. Неуместни най-малкото, са изказванията на Даниил относно войната в Украйна и още повече, заемането от него на противоположна, на тази на официалната на България, позиция.
274
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
280 Хабер си нямаш от протестантска, католическа, евангелистка, православна... църкви. В Англия църквата стои до трона. При католиците папата избира кой да е крал, той трябва да го одобри. В православието патриархът служи на царя "Боже, царя ни пази!" Но, по принцип, църквата е над политиката, пък и нямаме цар. Самите поддръжници на Даниил обвиняват критиците му в политизиране на избора, а в същото време, той се изказва в подкрепа на агресора Русия, обяви се против даване оръжие на Украйна.
273
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Всуе се морите хулители. Божията работа човек не може да я развали. Господ посочи Даниил за патриарх. Хулите ви накараха хората да се запитат защо е това. Отговорът няма да ви хареса.
272
4
 
6
 
! Отговори
Котаракът Еркюл преди 4 дни
До АнонименАк хората казвайки това е истина, значи, че Даниил не по своя воля се е отказал от английската филология. Никакво свое призвавние не е откривал...
271
3
 
4
 
! Отговори
Котаракът Еркюл преди 4 дни
До АнонименИ...избора се сведе щото е най-млад сред равни.
270
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Който упреква Патриарха, че "се занимава с политика", хабер си няма какво е църква и що за дейсност развиват и са развивали църкви , наречени католическа , евангелска, реформаторска , англиканска и т. н. Сигурно хабер си нямат, че монархът на Великобритания е и църковен глава, и всичките им лордове са с висш църковен сан, че на практика са мноооооого далеч от това, кито ние българите имаме като мярка за християнство...Отделно йезуитът посланик. ...Наивността е повече от вредна за обществото.
269
4
 
4
 
! Отговори
277 придължение преди 4 дни
А хулите в сайта не се санкционират, защото част от тях са лично от най-, най-първите политици на държавата в момента, в частмост на Бокко Борисов.
268
8
 
15
 
! Отговори
Лллл преди 4 дни
Господ да закриля Патриарха . А за информация : преди години , работещите в ДС бяха достойни хора . И полезни за Родината . Който не познава такива е изгубил много !
267
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Патриарх Даниил, като чете написаните "мнения", е нужно да знае, че количестото им НЕ значи мнения на много хора, а наличието на ***, на когото му се плаща за задържане на вниманието на 'читателите" към материала, че сайтът иска да печели с брой отваряния и време, а какво пише, няма значение. Че въобръжението на трола/ троловете е оскъдно, ползват еднообразни изрази и нямат задръжки, защото не са ги 'шамаросвали" финансово за клевета, хули и уронване на престижа на която и да е институция.
266
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Бог да благослови новия патриарх. Информирах се за историята на българската църква и чак сега разбрах какво си казаха Вартоломей и негово Светейшество на интронизацията. Гръка вика -ние сме църквата майка,дамек подчинени сте ни. Данаил говори за равностойни църкви сестри,обединени в единна църква, начело с Господ,демек няма да си дадем независимостта. Знам,че гордостта е грях,ама много се гордея с патриарха.
265
4
 
4
 
! Отговори
Котаракът Еркюл преди 4 дни
До АнонименМитрофанова все пак е от православната вяра. Олеся-та не я видях наоколо. Бай Кенет, де бе него ден? Бойко също не присъстваше.
264
6
 
13
 
! Отговори
За автора на статият преди 4 дни
Жалко е , че въображението ви стига дотолкова, че в злобата си да оскърбите един интелигентен и във всяко отношение достоен човек използвате един толкова изтъркан довод за ДС. Оттогава минаха десетки години ,а вие и не разбрахте, че не може да се слага този етикет като печат на всеки като Лош. Съжалявам ,че загубих времето си да изчета това, а и че други ще имат тази нещастна възможност. Колкото и да каляте човека , това е Божи човек. Бог го избра, за да победи.
263
1
 
4
 
! Отговори
Котаракът Еркюл преди 4 дни
До До Сорос монаситеВ ония години вербуваха почти деца, от ранна юношеск авъзраст, в у-ще. Пример, онзи Христо Грозев, дето го крият, може и да си признае това някой ден.
262
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
262 Распутин? Има същата брада и поглед. Кай го знае, какво прави зад дебелите стени на покоите си.
261
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
265 Как ще стане това, като Даниил се занимава с политика, вместо с вярващите? Дава политически изявления. Обяви се против даване оръжие за Украйна, оправда руската агресия и обиди Вселенския патриарх. А от Константинопол, днешен Истанбул, където е Вселенската патриаршия, през 9 век, България получава независима църква.
260
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Никога не бих приел този тип, да кръщава детето ми.
259
2
 
8
 
! Отговори
Котаракът Еркюл преди 4 дни
До АнонименЕ, как какво от това? Все още ни управлява БКП ДС. Нъл скачахте1 за да несте червени?
258
1
 
7
 
! Отговори
Котаракът Еркюл преди 4 дни
До МирянинЯ щтрани на сайта на Хр. Христов, да видиш досието на дедо ти Неофит. Поне това, коет ое дадено публично.
257
0
 
3
 
! Отговори
Котаракът Еркюл преди 4 дни
До АнонименТова казано по Сталински.