Финансист: Хората не се подготвят за еврозоната

При влизане в еврозоната цените се закръглят леко нагоре
2 юли 2024 11:38, Инна Ангелова
47
Финансист: Хората не се подготвят за еврозоната
Снимка: БГНЕС

Хората не се подготвят за еврозоната и не се наблюдава тенденция хората да обменят левове в евро. Според финансиста Макс Наклаян очакванията са, че с влизането в еврозоната цените ще се покачат.

"При влизане в еврозоната цените се закръглят леко нагоре и има една допълнителна инфлация от 10-15% повсеместно в икономиката”, допълни финансистът пред БНР. Въпреки покачването на цените, това не се счита за инфлация, а следствие на нея. В момента се говори за понижаваща се инфлация, но това не означава, че няма такава, подчерта също той.

По думите му най-податливият огромен актив на инфлация са жилищата. Техният пазар се движи единствено и само от кредитирането, посочи финансистът и добави, че много малко хора купуват жилища кеш, в повечето случаи това става с банков заем.

"Колкото по-лесно е да получите ипотечния заем и колкото по-ниско е лихвеното число на ипотечния заем, толкова повече хора са склонни да си закупят жилища. Оттам виждаме огромното покачване на цените на жилищата в последните 14 години. Това е само едно от направленията на инфлацията”, допълни финансист.

Макс Баклаян допълни, че най-осезаемо и болезнено инфлацията се усеща при стоките от първа необходимост и електроенергията. Тя се усеща при хората с фиксирани доходи, каквито са пенсионерите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Общество
Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
Хората преди 1 ден
не се подготвят за Еврозоната защото не искат да влизат в нея. Мераклии за еврозоната са само *** и техните подражатели.
45
2
 
0
 
! Отговори
Ивайло преди 1 ден
Отново някакво мигрантче ръси мозък...
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Първо Шенген, после еврозона. Ако няма Шенген и Бг не е равна с другите, за какво и е еврото.
43
0
 
11
 
! Отговори
Ареее нема нужда преди 1 ден
За еврозоната!!! НЯКОЙ ОБЯСНИ ЛИ НА ТОЗ НАРОД,ЧЕ НИТО ЩЕ ЗАБОГАТЕЕ НИТО ПЪК ЩЕ Е ПО-СВОБОДНО ХАРЧЕЩ ПАРИТЕ СИ ОТ СЕГА С ТОВА ЕВРО!!!! РАЗПАДНЕТЕ ТОЗИ ТУМОР ЕС!!!
42
0
 
10
 
! Отговори
Аман преди 1 ден
от тая еврозона . Вчера са ми платили 650 лв за 26 работни дни , а на колежката , която не винаги успява да стигне определените за деня бройки , 300лв Как ще звучи когато ги обърна в евро? Не е ли срамно и позорно
41
0
 
14
 
! Отговори
Скот Ритър преди 1 ден
Не допускайте да въвлекът България в Еврозоната.Това означава край на държавата ви и управление изцяло от Брюксел и Вашингтон!
40
1
 
10
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 ден
Ама ние в еврозоната ли ще влизаме?!? С тази политика на натрапени политици-парашутисти и назначена незнайно от кого върхушка на ЕС, последният я просъществува още дълго, я не.
39
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Хората бойкотират еврото и с право.Само им слушайте глупостите на евротарикатите..Щяло да има леееко закръгляне на цените нагаре,мъъъничко инфлация ама то не се брои за инфлация.Въвеждането на еврото е престъпление с катастрофални последици и те го знаят.В България паричната еденица е българския лев,точка.
38
2
 
18
 
! Отговори
Кога преди 1 ден
излизаме на улицата!?
37
0
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 1 ден
До Анониментя отдавна е приключила бро !
36
4
 
14
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 дни
Западната финансова система е мъртва но явно народеца е яко зле у нас и него разбира ! и еврото и долара имат огрмни дългове прикрепени към тях - държавни което за в бъдеще автматично ще ги отслаби значително като валути ....единсвеното което ще направи влизането на БГ е еврознота е да обере българските валутни резерви и да покачи цените- НИЩО ДРУГО !
35
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да се подготвяме ние и децата ни за бягство, тази държава приключи
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Пловдив Кой го еее за твоето мнение, еврозоната е за бизнеса направена не за обикновения човек. Бизнеса решава дали ще влизаме , не ти. За обикновения човек разликите ще са точно три от сегашното положение, смяна на валутата, закръгляне на цените 1 евро за 2 лева, вместо за 1,96, това всички ще го правят независимо дали ще има контрол уж, и трето няма да има обмен на валута при пътуване в страни от еврозоната.
33
6
 
9
 
! Отговори
МЕЖДУ ДРУГОТО преди 2 дни
Цените в масовите супермаркети в Европа /след преизчисляване на курса/ са по-ниски от тези в България. Престанете с манипулациите. Единствените, които ще загубят /но малко/ са банките. При евро по-добре ще се види разликата в индекса на живот и докъде са ни докарали, или докъде сме се докарали
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всички, които познавам и до купиха жилища, го направиха почти изцяло със собствени средства. Ако взимаха кредит, то сумата беше малка и изплащаха кредита до 1-2 години.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Как не се подготвят хората за еврозоната? В махалата, ако види какви дряновици имат всички, ще падне голямо сурвакане :)
30
3
 
16
 
! Отговори
Пловдив преди 2 дни
Каква евро зона какви 5 лева , няма евро зона вече няма и шенген компрометирани са от доста време насам . Вредата за народа ще е по голяма от ползата .
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
То няма за какво да се подготвят. Ние там няма да влезем!!!
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 25, това е най-великата глупост, която прочетох днес. Вероятно няма да осъзнаеш какво ти написах!
27
1
 
10
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 дни
До АнонименТО и долара е зле с този дълг на АМЕРИКА ....изобщо запшадната финансова система е затънала в дългове и приесъдяването ни към нея е чутовна глуп***ост ! но да "народа" у БГ е неграмотен финансово , политически , иконмически и всякак ....