Защитата срещу градушки не работи и рискува не само реколтата

Климатичните промени са сериозно препятствие пред земеделците
18 юни 2024 11:27, Инна Ангелова
28
Защитата срещу градушки не работи и рискува не само реколтата
Снимка: Bloomberg TV

Все още се изчисляват какви ще са щетите от градушките миналата седмица. През 2023 г. са били засегнати над 40 хиляди декара с трайни насаждения и тази година едва ли ще са по-малко. Всяка година градушките стават все по-силни и нанасят все по-сериозни щети. Това коментира Цветан Цеков, председател на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Системата за борба с градушките не функционира оптимално. Тя не е достатъчно адекватна към това, което се случва."

Суперклетките вече са много по-чести и действат разрушително на широк фронт със силна интензивност, обясни Цеков. Те се развиват на височина между 12 000 и 15 000 метра, а ракетите на противоградовата система в България работят на 8 000 метра.

"Официалната статистика от Агенцията по градушки е, че обработват със стотици ракети - реално те не могат да обработят тези градоносни облаци."
Трябва да бъде сменен подхода за земеделските застраховки, каза Цеков. Ако има адекватен механизъм, последствията за производителите от такава сериозна градушка ще бъдат намалени. Трябва да се въведат и всякакви възможни технически новости, за да може да се противодейства на климатичните явления.

"Не е минала суперклетка или градоносен облак, не е нанесъл щети... Ако не се смени тази цяла система за градозащита, ще загубим не само реколтата, но и производителите. Когато не са обезщетени адекватно, те просто се отказват - губим българското земеделие."

Застраховките в момента покриват 80% от загубите, но насажденията трябва да са унищожени напълно.
 

Цялата статия може да четете на Bloomberg Tv Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Страната
Ще има ли проблем с доставките на хляба от юли?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не може, да се разчита само на застраховка. В един момент, просот ще станат прекалено високи. Другото е, че не се знае - може би това, което беше миналата седмица в централна България, ще удари цяла България. Тогава какво правим? Повечето хроа живеят с мисълта, че има безкрайни количества храна в света, чакащи само да се купи, а това не е така.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Дай 5 - Не нзма за атвокрадците, но ако повечеот хора са съ застраховка, ще им плащат щетите или ще бъдат глобени и ще им бъде збаранено, да работят в България.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко е така, проади две причини - първата е, че едно време, като им върнаха нивите и където имаше площадки, всичко беше премахнато. Т.е. няма дотатъчно голям брой ракетни площадки. Втората е, че защото сме с меки и продажни лидери, под натиска на разни лобита на самолетни компании, дори и малкото останли системи, не може да работят ефективно.
5
0
 
4
 
! Отговори
Дай преди 1 седмица
сега да платим и таралясниците на автоджамбазите. И то по цени които те определят!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 1 - А после ще има - ама те защо не се застраховли ...
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
""Системата за борба с градушките не функционира оптимално. Тя не е достатъчно адекватна към това, което се случва."" - Спряо това, кеото беше преди 40 години, в моемтна я няма!До 2 - Млакни уе!
2
10
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Това че климатичните промени, които 80 процентовите упорито отричат, защото учените лъжели, за да взимат пари го разбирам. Но не разбирам защо само за реколта се говори? Повод за вдигане на цените на продукцията явно. Това ми се струва по-логично. А тези с изпочупените коли и имоти - керемиди и прозорци, на които ще им се изплатят някакви мижави проценти? Какво правим с тях?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой бг застраховател няма да им плати 80 % при такива цени на продукцията, каквито те искат. Единствения вариант е да се подзастрахова при наистина голям застраховател, ама ще е много пари и после много време ще се доказва. Тва със застраховките просто не работи