Експерт: България я очаква невероятно водородно и геотермално бъдеще

Нужни са инвестиции за мощности, каза доц. Косьо Стойчев
16 юни 2024 12:05, Анисия Иванова
203
Експерт: България я очаква невероятно водородно и геотермално бъдеще
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската икономика може да погледне много сериозно, не само на фотоволтаиците. Очаква ни невероятно водородно бъдеще, очаква ни невероятно за България геотермално бъдеще. Това каза доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Инвестициите, за да се развие това водородно и геотермално бъдеще, трябва да дойдат по веригата на доставките на нови мощности. Трябва да започнем отзад напред - какъв продукт за какво ще се използва. Тоест - за какво ще се използва тази енергия. В момента ние основно разсъждаваме за това, че нашата енергетика е фокусирана върху предоставянето на евтин потребителски ток за домакинствата и скъп ток за индустрията. Много държави са в обратната хипотеза".

Индустрията е тази, която трябва да има евтин и стабилен достъп до енергия. Първо трябва да променим този баланс с енергийните общности. Причината е в поддържането на социална енергетика, защото става дума именно за социална енергетика, подчерта гостът. "Виждате, че имаме проблем в дефинирането на понятия като "енергийно бедни", "енергийни общности", обществото постоянно ги коментира, но не довежда нищо до края".

Поддържайки този тип социална енергетика, мрежата в момента работи за хората да получават евтин ток, каза събеседникът. "А този, който е залепен за евтиния ток, няма стимул да иновира, няма стимул да се развива и да търси ново решение. Той просто работи в канавата, която му е дадена. Богатото старо лоби държи на това - този модел да се запази. Те могат на избори, активирайки социалните страхове, да активират чрез тези страхове определена група избиратели. И това се знае - съществува сериозна корелация".

"Онези, които искат да иновират и искат да направят стъпката напред, те са малцинството все още в обществото ни. Поради тази причина те не могат да влияят на тези процеси и по този начин решението е по-малката група да успее да убеди по-голямата група, че енергийният преход на икономиката е всъщност в тяхна полза и че в бъдеще те няма да заплащат повече за тази енергия, а тя ще остане на достъпна цена".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: токбизнесBloomberg TV Bulgaria
Още от Общество
Една малка добрина, а всъщност живот: Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой е Юл Браун? Това е Илия Вълков от Варна, който през 1952 г. бяга от комунистите в Турция и после се установява в Австралия. Роден е на 20 април 1922 г. От малък имал впечатление към техниката, бил сръчен и от подръчни части можел да направи радиоапарат например. Като ученик в Пловдивската семинария се впечетлил от пасажа в Библията, че Бог ше накаже грешниците с огън и ще изгори земята.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А ПЪК АЗ ИМАМ БОЖИЯТ ОГЪН ДЕТО СЛИЗА В ЙЕРУСАЛИМ ПО ВЕЛИКДЕН. А ПРИМЕН СЛИЗА ВСЕКИ ДЕН И КОГАТО КАЖА Е ГОРЕЩ,А КОГАТО КАЖА - ЛЕДЕНОСТУДЕН!!! И НЕ МИ ТРЯБВА НИТО ЙЕРУСАЛЕМСКИЯ, НИТО БРАУНЕРСКИЯ ГАЗ. САМО КАЗВАМ НА КОЛАТА "НАПРЕД" И ТЯ ЛИТВА КАКТО ПЧЕЛАТА ГОНИ МЕД!!!... И КОГАТО ИСКАМ ЖЕГА,И КОГАТО ИСКАМ СТУД, НЯМАМ НУЖДА ОТ НИЧИЙ ТРУД...
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
...пламъка от моя гаС е със специфична миризма, а га ям тако ходим все едно съм с нитро и капе браунова маса, баце....
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до пича с идиотските цитати за пръдня гас...пич ти начално училище ходил ли си?!? Там се изучаваха два предмета, които не знам в лакво са еволюирали,бно химията и физиката ти куцат силно....поне в цитатите оставамбс такова впечатление,
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То и злато има *** го окрадоа янките кел файда ора нема
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пламъкът на "Брауновия Газ" е с особени свойства: без да използва кислорода наоколо, той може да реагира и топи всякакви материали - реже стомана, топи и споява, изгаря и разгражда радиоактивни и токсични отпадъци, прави от водата гориво, произвежда електричество, създава вода в пустинята, суши въглища. пречиства рудата и т, н. безброй приложения във всички области на живота. При това ПЛАМЪКЪТ СЕ "ДЪРЖИ" КАТО РАЗУМНО СЪЩЕСТВО - сам повишава и намалява температурата според материала който гори.
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ОЩЕ ЛИ ИМА НАИВНИЦИ, ДА СЕ ЛОВЯТ НА МИТОВЕТЕ С ЮЛ БРАУН И НЕГОВИЯТ БРАУН ГАЗ???!!!...
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ОТ УМЕН ПО УМЕН,А ПОСЛЕ ДОЦЕНТ,ГОСПОДИ НЕ ГО ПРИБИРАЙ,НЕКА НИ ВОДИ НАПРЕД...
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Но любимата демонстрация на Юл Браун е ДА ИЗМИНЕ С КОЛА 1600 КМ БЕЗ ГОРИВО само с 4 л. вода и две Браунови батерии, които преубразуват водата в газ. Брауновият Газ е получен, чрез електролиза на водата, при която водородът и кислородът се разделят, Новото е че когато двата газа след това се смесят те не експлоадират, а се свързват мирно и тихо. "От Вода и пак на Вода с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света." Така Браун формулира сам своето откритие.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до пича с кафевият гас опс с брауновият гаЗ.....пич изключи си вибратора, че резонираш от глупости.....Честотно си еректорална единица, а интелектуално, като този учен и стотиците като него самонадъхани уйчени и доценти и експерти....Щото в БълГЕЙрия останахте експертите по всичкология....Отпран хастар е държавата
52
1
 
5
 
! Отговори
От бункера наротшилд преди 2 седмици
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Очаква ви само още по-сериозно обедняване и разграбване. Хората продължават да се изнасят от държавата.
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
да вибимам и учените и оня с брауновият гаС (пише се със З, американецо, и никакъв българин не го е измислил, а сибгледал пак лакърдии, като на тоз бай професор)Видород хахахах , а вода за производството му??!А редкоземни метали за производството, а имаче имаме АЕЦ за 8 блока с 4 затворени 1 в ремонт и един диверсифициран с янки гориво.Имаме си и площадка за втори АЕЦ, а те турците вече завършват техният гледам ударно.....Гледамбв Египет също ударно строят руски АЕЦ за да се диверсифицират .
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки би предположил, че пламъкът е горещ, като ацителенова горелка. Но горелката на Браун била само леко затоплена и МОЖЕЛА ДА СЕ ДЪРЖИ С ГОЛА РЪКА почти до дюзата! Подлагат волфрамова пръчка (волфрамът кипи при 6000 градуса) блясва пламък и пръчката почва да се изпарява. Другият и край обаче остава студен и може да се държи с ръка. Подлагат тухла и тя първо се глеждосва, после се топи. Късче америций 241, който излъчва 16 00 Кюри радиация в минута след 2-минутно излагане на пламъка безвреден!
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
СУ успя ли да влезе в топ 5 000 най-добри университети в света или да чакаме догодина?
47
2
 
10
 
! Отговори
До 47 преди 2 седмици
Дълбоко съм убеден, че така и трябва да се случи, но православните народи трябва да се осъзнаем и да спрем са воюваме едни срещу други. Такива като Путин и Вучич са на власт, за да сеят разкол сред нас, те са слуги на лукавия. Навремето православните сме паднали под турска власт, защото дяволът успява да ни разедини и скара едни с други. Тази грешка не бива да се повтаря.
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Западът и Русия вървят към разпад. Очевидно е, че нямат бъдеще. От друга страна черноморският регион е изключително богат на природни ресурси. Трябва да се помисли за по-тясна икономическа интеграция между православните страни наоколо - Гърция, България, Румъния, Молдова, Украйна, Армения и Грузия. Русия, Сърбия и Македония също могат да се присъединят, ако се откажат от империлиастическите си мераци. Един далновиден държавник би помислил над тази идея. Ще сме сила и стожер на нормалното.
45
0
 
10
 
! Отговори
Рендето преди 2 седмици
За ква """"индустрия""" говориш, бе, я посочи конкретни примери??? Щото - ресторанти, кебапчийници, баничарници, МОЛове и 2-3 месеца активен туристически сезон - друго Немааааа........!!!!!!! Ха, стига с тези Изтъркани Мантри и Клишета!!!!! Още живеете със спомените за Бай Тошовата Индустрия ама нея вече я Нямааа..., разрушихте я, затуй остана само потребителят!!!!!
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Американски учени Шон Монтгомери и Греьм Смит попадат на любопитна информация за австралийският учен - Българинът Юл Браун, който работел върху нова технология в Калифорния. Свързват се с него и го посещават. Браун - Илия Вълков е създал смес от водород и кислород с удивителни свойства, за които няма научно обяснение. Ученият споделя с гостите си, че в Отава има генератор, който произвежда неговият гас.
43
1
 
7
 
! Отговори
u4en преди 2 седмици
"доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география- Нито доцент, мито географията е регионална , нито политическа. Лакърдии, като обещае нещо човек хубаво, мед капе по сърцата на читателите. Ама той очаква и на банкерите да капе мед и най-вече на измемените инвеститори. Имаше едно такова създание - гл.асистент по някъкво право я СУ, сега доцент в Стара Загора... Може и тоя да се пъне за премиер-министър,ако Слави дойде на власт.