Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на Клаудия Шейнбаум

Дядото на президентката на Мексико имал две печатници в Пловдив
Обновена: 4 юни 2024 15:05 | 4 юни 2024 08:55, Петър Бойчев
214
Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на Клаудия Шейнбаум
Снимка БГНЕС

Новината, че новият президент на Мексико е дама с пловдивски корени, разбуни духовете сред еврейската общност в града. Според биографията на Клаудия Шейнбаум нейните баба и дядо по майчина линия са евреи от Пловдив и през 1940 година са напуснали града, за да се спасят от Холокоста, пише "Марица".

Семейството бяга чак в Мексико и там се ражда майката на Клаудия. Тя е професор по биология. Баща й, също евреин, е инженер химик. Неговото семейство е емигрирало от Литва.

Загадката кои са предците на новия президент на Мексико, какво са работели, къде са живеели, изглеждаше трудна за разплитане. "Ние имаме регистър на всички евреи, родени в Пловдив до 1926 година", посочи председателят на „Шалом“ в града Светлозар Калев. "Но без да знаем дори имената или поне рожденните им дати, за да ограничим търсенето, няма как да ги посочим", обясни той.

Няколко часа по-късно обаче историкът Мимо Райчев даде жокер - бабата на Клаудия Шейнбаум се казва Матилда Семо Калев, а дядото – Йосиф Пардо Бенджаминов. Светлозар Калев бързо провери хипотезата, но удари на камък – такива лица не присъстват в регистъра на организацията на евреите „Шалом-Пловдив“. "Може да са живели в Пловдив, но да не са раждани тук", даде едно от възможните условия Светлозар Калев.

Председателят на „Шалом“ отбеляза, че вчера е разговарял с бившия външен министър Соломон Паси, който бил убеден, че с Клаудия са роднини. "Това е стара семейна легенда, която ще се окаже истина. Дори ме бяха предупредели: "Една твоя братовчедка може да стане президент на Мексико. Чувал съм го, но не съм влизал връзка с нея", посочи пред "Марица" Соломон Паси.

Малко по-късно за роднина на Клаудия се обяви и депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.  "Новият президент на Мексико е потомка на български евреи с фамилия Пардо, точно като майка ми Матилда – от софийския род Пардо. Дядо ми по майчина линия Елиас Пардо беше лекар-невролог, роден в град Фердинанд, днешна Монтана. По-късно следва медицина и остава да живее и да работи в София", написа Лорер във Фейсбук.

Човекът енциклопедия на историята на Пловдив Мимо Райчев продължи да рови в старите архиви. "Името на Йосиф Бенджаминов съвпада с лице от обща снимка с много лица. Вероятно човекът е имал две печатници", обясни той.  По намерените данни в неговите архиви едната печатница - "Балкан", се е намирала на ул. "Княз Фердинанд" 3, сега ул. "Христо Г. Данов". Другата пък е била на ул. "Търговска", сега "Райко Даскалов".

Самата Клаудия Шейнбаум  е родена през 1962 г. в Мексико сити и много лаконично в публичните си изяви е споменавала за далечната връзка с България. В далечната 2009 г. пред изданието "Хорнада" разказва, че роднините й идват съответно от България и Литва, подгонени от ужасите на Холокоста. Тогава тя изразява и ужаса си от израелските бомбардировки по Газа по време на предходна израелска операция в анклава

Клаудия е отличничка във всичко. Учи физика в университет в Мексико сити, а по-късно завършва магистратура и докторантура по енергийно инженерство. По време на докторантурата си работи и следва в Калифорния, САЩ. По-късно е изследовател и преподавател в мексиканската академия на науките.

От 2007 г. става част от междуправителствения панел за борба с промените в климата на ООН.

Клаудия Шейнбаум влиза в политиката с досегашния президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който е бил кмет на мексиканската столица от 2000 до 2006 г. В местната администрация той й поверява екологичните въпроси, които са стратегически в един мегаполис с девет милиона жители. Шейнбаум по онова време е в основата на изграждане на второ ниво на околовръстната магистрала, което допринася за намаляване на задръстванията по тази пътна артерия в Мексико. Шейнбаум обособява освен това в столицата и платна за автобуси и велоалеи.

По време на предизборната кампания за президентския пост Клаудия Шейнбаум обяви през ноември миналата година сватбата си с Хесус Тариба, младежката й любов, която тя открила отново чрез Фейсбук през 2016 г.

Шейнбаум има и първи брак. Съпругът й Карлос Имас е основател на лявата Партия на демократичната революция. От този брак се ражда дъщеря й. Тя освен това приема като свое дете и доведения син на Имас

По характер тя е доста сдържана и дистанцирана, характеризират я от близкото й обкръжение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от Общество
Доклад на "Военно разузнаване": Продължава тенденцията за незачитане на международното право
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
1
 
! Отговори
Мхм преди 3 седмици
Евреите не са българи, никога не са били и няма да бъдат, някви хора са живели в България, хубаво, но не ги прави българи. Те самите евреи ненавиждат всеки, който не е евреин. Друг е въпросът че няма еврейски етнически народ. Просто секта, подла, нечовешка секта и все реват, а са с най-много привилегии от останалите хора. Драги евреи, моля не се обявявайте за такива каквито не сте, казвайте истината, знам че е нормално за вас да заблуждавате гоите както е според свещената ви книга.
178
0
 
2
 
! Отговори
ШАКИРА преди 3 седмици
ЧУДЕСНО НАТОВСКИЯТ ТРАБАНТ ПАСИТО ЩЕ ПАСЕ КАКТУСИ В МЕХИКОТО,А ЛОРЕРЪТ - ЩЕ ПРАВИ ЛИЦЕВИ ПЛАСТИКИ И ЩЕ КОНКУРИРА КОЛУМБЕСКИТЕ!!!...
177
0
 
2
 
! Отговори
ДаИзгонимСатаНАТО преди 3 седмици
Според еврейските разбирания(Стар завет), родство то се предава по майчина линия,така,че Сополан Па си не е еврейн.Този известен и безспорен факт тро ви до такава степен душата му ,че е станал Безрод ник, българофоб,слуга на Сатаната, готов на всякак ви злодеяния,подлости и безчинства, за да се хареса на евреите и да прилича ако не по кръв, поне по душа на тях,но явно бърка нещата.Паситто е ционист и то от най-долнопробните,лошите,продажните.С една ду *** - фашист.Но майната му на Безродника.
176
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мони, пали трабантчето, товари и онзи другия несретник и право при ацтеките. Там може да скочите в някой вулкан та барем има полза от вас
175
0
 
5
 
! Отговори
етичен комикс преди 3 седмици
и тия ли са се сдобили с еврейски управник... късата клечка. Па и роднина на тези двамата хептен закъсва мехико.
174
0
 
2
 
! Отговори
Libre comme air преди 3 седмици
То май всичкк евреи са и роднини...
173
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Клаудия Шейнбаум е марксистка, подкрепяща смяната на пола и "прайдовете" и една от малкото кандидат президенти, които картелите оставиха живи. За справка нейната наследничка - кмет на Мексико сити, вчера картелите я очистиха.
172
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Смешници! Освен отвращение и присмех, нищо друго не предизвикват с подобни простотии. Жалка история!
171
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Привърженичла на климатична та измама, еврейка. Прогноза: Мексико тръгва право надолу.
170
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Президент еврейче? Честито на Мексико!
169
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Четвърти - пети братовчеди изобщо не се брои. Евреите си пазят информацията за родословието и затова знаят, но и вие ако се замислите колко 4-5 братовчеди имате (имайте предвид по-високата раждаемост в 19 и 20-ти век!) ще се окажете "рода" с половината град!
168
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 169 - Да ти кажа, хич не се знае. Едно време, дядо ми разправяше, че еврейте побеснявали, като имало българин, турчин или друг нееврейн с еврейка. Не, че и нашите са били по-различни, ама постоянное. имало кървища и не знам си кво. Явно е имало, зщао да се случва толкова често ... Тея, дето живели нейде 500 години десетина хиялди и не се омешили, дрън дрън ...
167
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Клаудия Шейнбаум Пардо трябва да съди и двамта, за оронване на авторитета!
166
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Важното е, че няма капка българска кръв. А споменатите две медузи са обслужващи небългарски интереси. И какво е това вълнение за една скумрия, дотътрила се до поста президент на бандитско Мексико? И нашият Плювналиев беше прецедент и кво ?
165
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 3 Какво търсят, та какво търсят? Не е ли ясно - поредната далавера и мошеничество търсят. Гледат да докопат келепир на гърба на други хора. Това им е вродено
164
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега са роднини, а след един месец ще се отрекат
163
1
 
10
 
! Отговори
111 преди 3 седмици
Чифутска им работа
162
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Еж луно лунооо, още не сме те разделили
161
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Коги се сетиш, че някой ти е роднина, след като стане президент :D
160
1
 
23
 
! Отговори
Рендето преди 3 седмици
Човешката глупост е безкрайна... Любопитно, ако беше престъпник, доли Пасито и Лорер пак ли щяха да афишират, че са роднини?! -))))))